Șase puncte-cheie pentru un interviu de nota zece

Interviul este pasul pe care aproape cu toții trebuie să-l trecem în drumul spre locul de muncă mult așteptat. Deși CV-ul depus vorbește de la sine despre experiența ta, despre studii și despre capacitățile dobândite de-a lungul timpului, orice angajator va pune accent pe partea de interviu, pentru că așa te poate cunoaște mai bine. Interviul determină de cele mai multe ori dacă vei primi biletul de intrare în compania sau instituția în care vrei să lucrezi.

Primul lucru pe care trebui să-l ai în vedere este punctualitatea. Trebuie să fii sigură că ajungi la timp (sau în mod ideal puțin mai devreme decât ora stabilită) la punctul de întâlnire asupra căruia ați căzut de acord anterior. Nu uita să iei în considerare și evenimentele neprevăzute care pot apărea în trafic sau eventualele ,,ghinioane” precum un toc rupt, pete de cafea etc.

Female candidate writing down personal information

Și dacă am ajuns la partea de look, trebuie să știi că outfit-ul tău trebuie să inspire încredere, dar în același timp să fie suficient de relaxat astfel încât să poți să fii tu și să nu te simți încorsetată. Poți alege fuste midi, cămăși simple și foarte important, pantofi cu toc comozi, nu mai înalți de 7 cm. Manichiura necesită de asemenea puțină atenție din partea ta. Nu folosi oje în culori stridente, neobișnuite. Alege fie culori nude, fie clasica manichiură roșie. Ai grijă să alegi o geantă suficient de încăpătoare, office, care să permită documentelor pe care le vei avea cu tine (CV-ul printat, portofoliul) să stea drept și să nu se deterioreze.

Nu uita să te pregătești temeinic înaintea interviului. Află detalii despre companie și gândește-te la eventualele întrebări care ți-ar putea fi adresate. Fă o listă cu punctele tale forte, dar ia în considerare și o întrebare de tipul ,,care este cel mai mare defect al tău”.

În timpul discuției încearcă să fii cât mai naturală, să zâmbești, dar nu în exces, să gesticulezi cu moderație și să vorbești cu încredere. Doar ai muncit mult să ajungi până în punctul acesta, nu-i așa? Probabil angajatorii vor avea și întrebarea ,,unde te vezi peste cinci ani”, adresată într-o formă sau alta, așadar asigură-te că ai un răspuns clar și realist. Angajatorilor le plac oamenii cu viziune, care își doresc să se autodepășească.

OFJH930

Întreabă orice neclarități ai cu privire la o eventuală fișă a postului sau la politicile companiei, însă lasă pe mai târziu nelămuririle privind perioadele de concediu, durata pauzelor de masă etc. Acest tip de întrebări adresate chiar de la prima întâlnire cu angajatorul ar putea să îi dea impresia că nu ești destul de responsabil. Nu ar strica să ai și o agendă deschisă în față în care să îți poți nota unele aspecte.

Autoevaluează-te corect. În momentul în care vei fi întrebată despre așteptările financiare, ia în calcul pregătirea ta, nivelul de muncă depus, nevoile de trai zilnic. Deși poate la început ți se pare ciudat să propui o anumită sumă, gândește-te că de ea depinde în fond și felul în care vei putea să îți faci meseria.

Păstrează contactul vizual, adoptă o poziție a corpului adecvată, nu sta cu mâinile încrucișate (inspiră respingere) și nu îți fie frică să le strângi ferm mâna la final celor cu care ai purtat discuția. Acest gest le va înspira și mai multă încredere în tine.

Fii încrezătoare în tot ceea ce ești și nu încerca să forțezi aparențele. Gândește-te fie și pentru câteva secunde înainte să dai un răspuns, iar interviul cu siguranță va fi un succes!

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României. 

Surse foto: www.pinterest.com, www.freepik.com