Schimbările fiscale ce au intrat în vigoare la 1 ianuarie. Sinteză

Anul 2018 a început cu intrarea în vigoare a unor modificări legislative care au impact atât asupra persoanelor fizice, cât și asupra mediului de afaceri.

Contribuțiile de asigurări sociale au trecut din sarcina angajatorului în cea a angajatului, dar sumele sunt reținute și virate în continuare de către angajatori. Cei din urmă vor mai suporta doar o contribuție asiguratoare pentru muncă, de 2,25% din fondul de salarii. Aceasta va acoperi riscurile de șomaj, accidentele de muncă, concediul medical și creanțele salariale.

business-women-signature-at-document_1388-90

Un punct important este că pentru ca veniturile nete ale angajaților să rămână neschimbate, angajatorii trebuie să crească salariile brute cu circa 20% sau să completeze diferența prin prime sau bonusuri.

woman-picking-colors-in-office_23-2147727685

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va fi plătită defalcat, în conturi separate, dar această procedură se va aplica în mod obligatoriu doar în cazul companiilor aflate în insolvență, sau cu obligaţii de plată TVA restante. Celelalte companii pot alege dacă să o aplice sau nu. Contribuabilii care aleg să opteze pentru acest mechanism vor plăti în 2018 cu 5% mai puţin la impozitul pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor.

men-shaking-hands_23-2147669780

Pragul pentru microîntreprinderi în funcţie de venituri se majorează de la 500 de mii de euro la 1 milion de euro, echivalent lei, raportat la cursul BNR din ultima zi a anului precedent. De asemenea, microîntreprinderile vor fi impozitate tot cu 1% pentru cele cu minim un salariat şi cu 3% pentru cele care nu au angajaţi.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: www.freepik.com