Un raport realizat de către Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare arată faptul că în Marea Britanie, de exemplu, mamele tinere au șanse mai mici de a-și găsi un loc de muncă decât în alte țări.
Mai mult, același raport arată faptul că UK se numără printre țările din lumea dezvoltată cu cele mai puține oportunități din perspectiva unor tinere mame aflate în căutarea unui job.
Alături de Marea Britanie se numără și Statele Unite ale Americii, Irlanda și Noua Zeelandă. Analiza arată faptul că, în medie, femeile au de 1.4 ori mai multe șanse să rămână fără educație, job sau pregătire comparativ cu bărbații.
“Pentru multe dintre ele, acest lucru se întâmplă deoarece costurile de îngrijire a unui copil mic sunt foarte mari și reprezintă o barieră majoră în găsirea unui loc de muncă”, arată raportul.
Dintre statele membre OCDE, Marea Britanie se poziționează cel mai slab din perspectiva găsirii unui loc de muncă și din cea a costurilor de îngrijire a copilului.
Pe de altă parte, Marea Britanie este una dintre țările cu cea mai mică rată de șomaj în rândul tinerilor și a avut un succes mai mare față de cele mai dezvoltate economii în a le permite tinerilor să îmbine munca cu educația. Astfel, din acest punct de vedere, a fost mai eficientă decât Germania, SUA, Suedia, Franța și Japonia.
La cealaltă extremă se află Italia, Portugalia, Spania și Grecia care sunt cele mai puțin eficiente în a oferi tinerilor atât un loc de muncă, cât și o educație.
Sunt dispuși angajatorii să accepte faptul că o mamă vrea să renunțe la locul de muncă pe care l-a avut înainte de a naște? Există o asemenea flexibilitate în rândul angajatorilor în România?
Sunt aceștia deschiși spre a-i oferi un salariu care să îi permită să își îngrijească copilul sau este nevoită să accepte un program de muncă mai scurt, pentru a avea suficient timp să fie alături de copilul ei?
Ați trecut prin astfel de episoade în timpul interviurilor cu angajatorii după ce ați devenit mame? Ce ar trebui schimbat la acest sistem?
By Bianca Suciu Sharma, fondatoarea blogului despre joburi www.allaboutjobs.ro
Bianca este un jurnalist cu aproape nouă ani experiență în televiziunea de știri. A făcut parte din echipa Realitatea TV și, ulterior, din echipa Digi24. După acești ani în care a fost reporter, corespondent, realizator de emisiuni și, pentru o scurtă perioadă, prezentator de știri, Bianca a decis să se îndrepte înspre online unde a pus bazele blogului despre joburi www.allaboutjobs.ro
În plus, Bianca a început să își construiască o carieră în domeniul marketing în cadrul unei companii multinaționale.
Sursa foto: Pixabay