Self-downing în business: cum scăpăm de negativism

Dacă nu funcționează? Dacă îmi voi investi toate economiile, iar business-ul nu va funcționa? Dacă nu voi reuși să îmi găsesc angajații potriviți? Dacă nu voi face față concurenței? Dacă…dacă.

În momentul în care te hotărăști să pui bazele unei afaceri pot apărea extrem de multe întrebări care te pot duce inclusiv în punctul de a renunța la idee. Cum faci să stăpânești avalanșa de întrebări pe care mintea ta le procesează? Cum poți să te autocenzurezi, astfel încât să dai antreprenoriatului măcar o șansă?

Până la un punct, este normal să analizezi planul tău de business din toate perspectivele, astfel încât să fii pregătit atât pentru un succes, cât și pentru un rezultat mai puțin bun. De la o analiză rațională a posibilităților, până la a scăpa lucrurile de sub control nu este o distanță atât de mare.

Trebuie să fii conștientă de momentul în care ajungi ca tu însăți să te demotivezi și chiar să lucrezi împotriva ideii care ți-a adus în minte antreprenoriatul.

Tocmai de aceea, cred că este bine să discuți cu apropiații de întrebările care te blochează. O părere din exterior, mai puțin subiectivă, s-ar putea să te ajute să privești situația mai detașat și să îți reamintești de entuziasmul care te-a mânat să faci primii pași.

Înconjoară-te de oameni pozitivi, de angajați care cred și ei în ideea ta, care sunt dispuși să facă antreprenoriat atunci când este cazul, care vin cu idei care îi ajută pe ei să fie mai eficienți și implicați, dar și ca business-ul tău să treacă la următorul nivel.

Pe de altă parte, încercați să stați departe de oamenii care vor să vă frângă aripile. Este de ajuns mintea voastră în care rulează deja atâtea semne de întrebare. Nu mai aveți nevoie de alte persoane care să vă demotiveze. Așa cum Gandhi sublinia: „Nu o să permit nimănui să pășească prin mintea mea cu picioarele murdare.”

Nu mai privi micile situații de rezolvat ca pe niște probleme dificile, ci ai curajul să ceri sfaturi de la cei care au trecut deja prin această experiență. Cu siguranță, o parte dintre ei vor fi gata oricând să îți dea soluțiile la care au ajuns ei înșiși și te vor înțelege.

Încearcă să îți faci timp să faci networking. Nimic nu este mai valoros, decât să ai acces la oameni care gândesc ca și tine, care au idealuri asemănătoare cu ale tale și care au trecut deja pe drumul pe care tu pășești acum timid.

Atâta timp cât alții au reușit, dacă ai o idee, ai și datoria să încerci să o faci să funcționeze. Succes!

By Bianca Suciu Sharma, fondatoarea blogului despre joburi www.allaboutjobs.robianca-sharma

Bianca este un jurnalist cu aproape nouă ani experiență în televiziunea de știri. A făcut parte din echipa Realitatea TV și, ulterior, din echipa Digi24. După acești ani în care a fost reporter, corespondent, realizator de emisiuni și, pentru o scurtă perioadă, prezentator de știri, Bianca a decis să se îndrepte înspre online unde a pus bazele blogului despre joburi www.allaboutjobs.ro În plus, Bianca a început să își construiască o carieră în domeniul marketing în cadrul unei companii multinaționale.

Sursa foto: Pixabay