Semințele sunt pline de acizi grași Omega 3, proteine, calciu, magneziu, fibre și antioxidanți, sunt perfecte, mai ales, pentru a-ți începe ziua. Se pot pune în smoothie-ul făcut din fructele sau legumele tale preferate ori poți crea o budincă hrănitoare, amestecându-le cu lapte de cocos, soia sau orez pentru un plus de savoare și fibre sățioase.
Pentru început, acestea pot fi baza unui mic dejun perfect pentru cei care doresc ceva dulce de dimineață, dar și sățios în același timp. Chia, ovăz, secară sau semnițe de dolveac și floarea soarelui, toate au beneficii multiple pe care doar dacă le încerci le vei observa.
La prima vedere acestea par destul de plictisitoare și fără prea mult gust. Însă, alese cu grijă și incorporate în mâncăruri cum trebuie, aceste mici comori, pe lângă faptul că pot fi extrem de delicioase, mai sunt și o mare sursă de vitamine, minerale și proteine. Fiind bogate în nutrienți, acestea îți ajută corpul să rămână sănătos și să funcționeze perfect.
Chia. Cele mai întâlnite semințe din rețelele noi. Ele sunt unele dintre cele mai sănătoase semințe dintre toate. Pline de antioxidanți și proteine, ele sunt folosite adesea în preparate ideale pentru micul dejun, cum ar fi budinca de chia sau pentru pierderea în greutate. Semințele de chia pot aduce îmbunătățiri majore diabeticilor de tip 2 și au un aport foarte redus de calorii.
Semințele de rodie pot fi cu siguranță folosite și ele într-o gustare dulce de dimineață. Bogate în polifenoli, o formă de antioxidanți ce luptă cu cancerul și bolile de inima, semințele de rodie sunt mai puternice din acest punct de vedere decât ceaiul verde și vinul roșu. În iaurt, în cereale, peste clătite sau chiar mâncate lângă un alt fruct, acestea îți vor da energia necesară pe care mulți dintre noi ne-o dorim dimineața.
Ele sunt mult mai versatile de atât. În bucătăria libaneză, semințele de rodii sunt folosite în multe mâncăruri precum Baba Ganoush, o salata de vinete cu tentă orientala, în Ras Asfour, o tocăniță de vită unde rodia dă un gust dulce-acrișor perfect, precum și în diverse salate.
Mai mult de atât, semințele combinate cu anumite legume sau cărnuri pot constitui un prânz plin de vitamine și proteine care să ne dea un plus de energie și în a doua parte a zilei. Aici intră semințele de quinoa, care pot înlocui pastele, orezul sau chiar cartofii.
Semințele de susan sunt o alegere perfectă pentru a prepara sau asezona mâncarea și preparatele. Sunt foarte aromate și crocante, însă ce le face atât de deosebite este acidul oleic, care înlătură colesterolul rău din corp și curăță sângele. Pe lângă acesta, susanul conține o varietate de minerale esențiale precum fier, calciu, zinc și magneziu. În prepararea puiului, a somonului, în salate sau chiar presărate peste orice sote de legume, susanul întotdeauna va da un plus de savoare.
Pe langa acestea, există o larga paletă de semințe precum cele de dovleac, floarea-soarelui, semnințele de in sau chimen, care cu siguranță vor oferi mult gust mâncărurilor și le vor face mult mai sănătoase și mai gustoase.
By Miriam Marandici
Surse articol: jamieoliver.com, bbc.co.uk, foodstory.stirileprotv.ro,
Surse imagini: google.com, pinterest.com