Ziua Mondială a Păcii, este o sărbătoare, ce are loc anual pe 21 septembrie. Este dedicată păcii mondiale și absenței războiului și violenței, cum ar fi încetarea temporară a focului într-o zonă de război, pentru accesul la ajutorul umanitar.
În anul 1981, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat, în cadrul unui eveniment, sponsorizat de Regatul Unit și Costa Rica, că Ziua Internațională a Păcii va fi dedicată comemorării și consolidării idealurilor păcii. Data selectată inițial a fost ziua de deschidere a sesiunilor anuale ale Adunării Generale, cea de-a treia marți a lunii septembrie. Aceasta a fost schimbată în anul 2001.
Prima zi a fost sărbătorită în anul 1982 și este păstrată de atunci în multe națiuni. Pentru a inaugura ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU, în New York City. Acesta este contruit din monedele donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii, fiind un dar al Asociației Națiunilor Unite din Japonia, ca „o reamintire a costului uman al războiului”. Pe el se poate citi: „Trăiască pacea absolută a lumii!”.
În anul 2013, ziua a fost dedicată educației pentru pace, iar tema Zilei Internaționale a Păcii din 2014 a fost „Dreptul popoarelor la pace”, reafirmând angajamentul Organizației Națiunilor Unite față de Declarația ONU privind dreptul popoarelor la pace, care recunoaște că promovarea păcii este vitală pentru respectarea drepturile omului.
Pentru a aduce la cunoștință acest eveniment, rețeaua thinkPEACE a promovat un program de comedie „Day of Peace Day”, „Stand-Up for Peace International”, care a avut loc în peste 50 de cluburi de comedie.
Directorul UNESCO în Vietnam, Katherine Müller, a declarat pentru revista Global Education:
„Eu personal identific cu valorile UNESCO, în sensul că cred cu adevărat că educația, cultura, științele sociale și naturale, comunicarea și informarea sunt unele dintre cele mai puternice motoare pentru dezvoltarea durabilă și pacea ca un viitor durabil nu poate exista fără o pace durabilă.
Creșterea gradului de conștientizare, consolidarea capacităților, promovarea înțelegerii și respectarea diversității și stimularea oportunităților de interacțiune pentru a găsi modalități de asigurare a unei culturi a păcii sunt toate acțiunile care vor motiva oamenii să să devină interesați de stabilirea păcii ca o prioritate pentru dezvoltarea durabilă. ”
Tema Zilei Internaționale a Păcii din anul 2015 a fost „Parteneriatele pentru Pace – Demnitate pentru Toți”, iar cea a Zilei Internaționale a Păcii din anul 2016 a fost „Obiectivele dezvoltării durabile: blocuri de construcție pentru pace”.
Pentru acest an, tema se intitulează „Împreună pentru pace: respect, siguranță și demnitate pentru toți”. Aceasta se bazează pe campania globală, care promovează respectul, siguranța și demnitatea, pentru toți cei forțați să-și părăsească casele, în căutarea unei vieți mai bune.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto & video: youtube.com, worldpeacebell.wordpress.com, musicearlychildhoodpresenter.com, 24newslanka.com, oficialmedia.com