Ești cu gândul la o renovare sau ești în proces de renovare și ți-ai dori încălzire în pardoseală? Nu știi ce pardoseală s-ar potrivi și pentru ce material să optezi? Romb vine cu soluția și ne spune ce înseamnă o încălzire în pardoseală și care sunt cele mai pretabile materiale pentru podeaua ta.
În zilele noastre, majoritatea pardoselilor populare sunt potrivite pentru utilizarea cu încălzire prin pardoseală, ceea ce înseamnă că avem la dispoziție o gamă largă de unde putem alege pentru a se potrivi aspectului și funcționalității casei tale.
Încălzirea în pardoseală are avantaje, distribuind în mod egal căldura pe toată suprafața. Aceasta se pretează în special în zonele comune unde nu se acoperă cu multe obiecte de mobilier.

Cea mai bună pardoseală pentru încălzirea prin podea este cea care transferă eficient căldura la suprafața podelei. Suprafețele dure, cum ar fi piatra, plăcile ceramice sau lemnul prelucrat, oferă cel mai bun transfer de căldură deoarece sunt cele mai bune conductoare termice, dar multe alte opțiuni funcționează la fel de bine. În general, produsele pentru încălzire a pardoselii au proprietăți de transmitere a căldurii în funcție de tipul de material folosit. Se cunoaște că cea mai bună transmitere a căldurii este la piatra naturală, ceramică, lemnul, LVT-ul și mocheta.
Cu toate acestea anumite tipuri de mochete și parchet nu se preteaza pentru încălzirea în pardoseală. Prin urmare, fiecare producător are specificat în fișele tehnice pretabilitatea acestor produse.
Însă, nu se recomandă caldura în pardoseală în anumite tipuri de dormitoare unde, patul, dulapul și noptierele acoperă mai mult de 70% din suprafața pardoselii. De asemenea, dacă încălzirea în pardoseală se folosește corect, consumul energetic este cu mult mai mic decât la încălzirea convențională.
Încă un avantaj pentru care să alegem încălzirea în pardoseală este aspectul estetic, care ne face să renunțăm la a ne aglomera pereții cu calorifere, țevi, etc.

Și atunci, te întrebi care sunt cele mai bune tipuri de pardoseli pentru care se pretează cel mai bine încălzirea în pardoseală? Ei bine, Bianca Rotbășan, co-fondator Romb360 ți-a pregătit în continuare o listă de astfel de pardosele:
1. Parchetul din lemn
Este o opțiune excelentă pentru încălzirea prin pardoseală deoarece este un conductor natural de căldură. În același timp, pardoseala din lemn prelucrat oferă acel aspect și acea senzație clasică, cu toate beneficiile lemnului masiv, dar la o adâncime mult mai mică.
2. Laminatul
Este potrivit pentru utilizarea atât cu sistemele de încălzire prin pardoseală electrică, cât și umedă, temperatura maximă recomandată la care ar trebui să fie încălzită podeaua este de 27˚C, pentru a evita deteriorarea laminatului.

3. Pardoseala LVT
Este, de asemenea, o alegere ideală pentru podelele cu încălzire prin pardoseală. Proprietățile sale definitorii – durabilitate și varietate de design – o fac una dintre alegerile optime pentru instalarea pentru încălzirea prin pardoseală. Modelele pentru care poți opta reproduc materialele naturale cum sunt piatra sau lemnul, pentru ca tu să te bucuri de o atmosferă primitoare și reconfortantă.
4. Covoarele PVC
Covorul este moale și cald sub picioare, dând camerelor o senzație confortabilă. Prin așezarea covorului peste încălzirea prin pardoseală, camera va fi încălzită de la podea în sus dând o senzație caldă și confortabilă.
5. Linoleum
Acest tip de pardoseală este durabilă, ușor de curățat. Este, de asemenea, un partener perfect pentru încălzirea prin pardoseală. Atunci când alegeți un material pentru încălzirea prin pardoseală, merită remarcat faptul că podelele din linoleum funcționează deosebit de bine cu acest tip de sistem de încălzire. Verificați întotdeauna temperatura maximă recomandată de producător la suprafața podelei pentru a vă asigura că învelișul este adecvat pentru utilizarea cu încălzire prin pardoseală.
6. Mocheta
Pe lângă atmosfera caldă pe care o creează, transformând pardoselile în suprafețe moi, plăcute la atingere, mocheta are beneficii igienice, aceasta absorbând praful din aer.
Pentru o eficiență termica ridicată mocheta trebuie să îndeplinească anumite caracteristici, cum ar fi: grosimea mochetei nu trebuie să depășească 16 mm, pardoseala se va simți caldă într-un timp scurt; suportul mochetei trebuie să fie textil, de tip fusion back; nu se recomandă folosirea stratului suport sub mochetă în cazul încălzirii prin pardoseală deoarece adăugarea unui strat suport reduce transferului termic.
—
Despre Bianca Rotbășan, co-fondator Romb360
Bianca Rotbășan este specialist și consultant în amenajări interioare și în gestionarea proiectelor încă din stadiul de șantier și co-fondator Romb360, o companie care oferă servicii de design, project management și amenajări/renovări de orice tip. Sunt specialiști în renovări și amenajări interioare.
Misiunea Romb360 este să realizeze proiecte cu design deosebit, construite la timp și în limita bugetului, oferind servicii de design, project management și amenajări/renovări de orice tip.
În compania Romb 360 conducerea este implicată 100%. Clientul primește sfaturi directe, susținere continuă și decizii rapide. Sunt identificate oportunități de economisire a costurilor, acestea fiind abordate fără riscuri sau compromisuri pentru calitate.