Vacanța de iarnă este una aparte. Înconjurat de magia sărbătorilor oriunde te-ai uita, simți și mai multe motive de a alege o vacanță relaxată și plină de experiențe fie noi, fie pur și simplu intersante. O astfel de experiență este și călătoria pe șină îngustă, cu mocănița, pe care o poți face de două ori, și în Maramureș, și în Bucovina.
Mocănița din Maramureș, numită și „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“ parcurge o rută de 60 de kilometri distanţă, cu locomotive cu abur, pe lemne. Linia care a fost construită după ecartamentul austro-ungar de 760mm, duce într-o vale plină de frumusețile naturii, de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele.
În cei 60 de kilometri parcurși veți trece printr-o zonă împădurită enormă, nelocuită, unde nu există nici măcar drumuri. În plus, Maramureșul este cunoscut pentru tradițiile de poveste ale sărbătorilor de iarnă, oamenii locului fiind fideli portului popular, obiceiului colindei practicat de strămoși, și bineînțeles, preparatelor tradiționale.
În Bucovina există mocănița ,,Huțulca”, situată la trei kilometri de Mănăstirea Moldovița. Traseul ei este mai scurt decât cel al mocăniței din Valea Vaserului, parcugând 10,5 kilometri de șină îngustă. Deși linia era mult mai lungă initial, utilizabili sunt doar acești zece kilometri.
Peisajele sunt de poveste, iar oamenii vă vor impresiona prin ospitalitate. La finalul traseului vă vor aștepta într-un decor pur tradițional mâncăruri și băuturi din Bucovina. De asemenea, aproape de ea este Mănăstirea Moldovița, aflată în patrimoniu UNESCO pe care o veți putea vizita.
By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman
Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.
Sursa foto: Facebook Mocănița Maramureș, Daniel Andreica, Facebook Mocănița Huțulca Moldovița, Romaniaturistica.ro