Tratamente și proceduri pentru îngrijirea tenului în sezonul rece | Dr. Mirela Susan, medic dermatolog Demavision

Indiferent de anotimp tenul nostru are nevoie de îngrijire adaptată nevoilor acestuia. Odată cu schimbarea sezonului, la trecerea de la cald la frig pielea trece și ea prin niște etape de acomodare cu noile condiții de vreme: frigul, vântul, schimbarile bruște de temperatură sunt câteva dintre motivele pentru care pielea noastră are nevoie de o îngrijire specială în lunile de iarnă.

Principalul efect al sezonului rece asupra pielii este uscarea acesteia, denumită medical xeroză cutanată. Aceasta poate varia de la senzația de piele care ține, piele rugoasă, aspră, descuamare, aspect tern până la apariția senzației de mâncărime (prurit), roșeață, fisuri și apariția unor dermatite sau agravarea unor dermatoze preexistente.

Mirela Susan - Dermavision 6

Dermatita atopica, psoriazisul, rozaceea, keratozapilara sunt afecțiuni cutanate care se pot exacerba în condiții de frig, iar pacienții cu aceste afecțiuni trebuie să se ferească pe cât posibil de expunerea îndelungată la temperaturi scăzute. Foarte frecvente în sezonul rece sunt eczemele fisurare care apar la nivelul mâinilor, cheilitissicca (buze uscate și crăpate) și cheilitele angulare (fisuri la nivelul colturilor gurii).

Există un beneficiu major care vine odată cu sezonul rece: este cea mai bună perioadă a anului în care putem opta pentru tratamente estetice minim invazive datorită faptului lipsa expunerii la soare ne ajută la vindecare, fară risc de hiperpigmentare postinflamatorie.

Ce putem face ca trecerea la sezonul rece să nu afecteze sănătatea pielii noastre?

1. Hidratarea pielii

Dacă vara sunt recomandate produsele mai lejere, fluide,pe bază de apă, iarna mai potrivite sunt cremele intens hidratante, emoliente pe bază de glicerină, ceramide sau acid hialuronic.

Hidratarea vine și din interior, de aceea este bine să bem suficiente lichide (consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi ne vă ajuta să avem o piele hidratată corespunzător). Să nu uitam de îngrijirea buzelor prin aplicarea de stickuri și balsamuri emoliente; mainile reprezintă una dintre cele mai agresate zone ale corpului în sezonul rece, de aceea trebuie protejate prin spălare cu geluri ce nu conțin săpun (syndet) și aplicarea de creme ce refac bariera cutanată.

2. Aplicarea cremei de protecție solară

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o facem iarna este că nu mai aplicăm crema de protecție solară. Peste 80% din radiațiile solare au puterea de a penetra norii, iar zăpadă reflectă razele ultraviolete, de aceea pielea noastră are nevoie de protecție chiar și pe timp de iarnă.

beautiful face natural skin care

3. Exfolierea

Exfolierea este o etapă care nu trebuie evitată iarna, când celulele moarte ale pielii trebuie îndepărtate, pentru a nu bloca ingredientele hidratante să intre în piele; sunt de evitat însă exfoliantele dure și peelingurile agresive

4. Evitarea dușurilor fierbinți

Chiar dacă senzația de după un duș fierbinte este una plăcută, este recomandat să evităm apa prea caldă și să limităm baia la cel mult 10-15 minute.

5. Evitarea materialelor iritante

Pe timp de iarnă este bine să evităm purtarea de țesături iritante, cum ar fi lâna sau poliesterul direct pe piele. Sunt preferate țesăturile moi, cum ar fi bumbacul, care reduc riscul apariției dermatitelor iritative sau de contact.

Sezonul rece este un moment bun să ne gândim la anumite tratamente dermato-estetice, având în vedere lipsa expunerii la soare și scăderea riscului de hiperpigmentare post inflamatorie care poate să apară după astfel de tratamente.

Mirela Susan - Dermavision 7

Astfel, putem trata rozaceea sau melasma prin tratamente laser sau peelinguri chimice; putem efectua tratamente de rejuvenare facială sau de ameliorare a cicatricilor postacneice prin laser fracțional CO2; de asemenea este sezonul ideal pentru începerea epilării laser, având în vedere că sunt necesare 6-8 ședințe, astfel încât dacă tratamentul se începe în această perioadă putem întâmpină vara cu o piele catifelată, fară disconfortul și grija epilării.

Pentru hidratarea pielii atât de necesară în sezonul rece recomand efectuarea unor tratamente de hidratare în cabinetul medicului dermatolog: ședințe de mezoterapie injectabilă și skin booster, care realizează o hidratare mai profundă, îmbunătățesc textura pielii și previn semnele îmbătrânirii.

Care sunt cele mai solicitate tratamente în sezonul rece în cabinetele de dermatologie?

1. Peelingul chimic

Este una dintre cele mai frecvente proceduri realizate iarna și presupune aplicarea unor soluții chimice sub formă de acizi cu scopul de a obține o rejuvenare a pielii. Se produce o exfoliere controlată, care permite regenerarea țesuturilor, rezultatul fiind o piele mai fină, mai fermă și mai sănătoasă. Tratamentul se adresează persoanelor cu cicatrici postacneice, riduri, keratoze, pori dilatați, melasma.

În funcție de gravitatea problemelor dermatologice medicul va recomanda peelingul superficial, mediu sau profund cu mai multe tipuri de acizi la diferite concentrații.

2. Tratamentul cu laser CO2 fracțional

Este recunoscut cel mai performant tratament, “standardul de aur” pentru întinerirea pielii – “skin resurfacing”. Tehnologia de laser CO2 fracțional înseamnă împărțirea fasciculului laser în microfascicule separate prin spații libere, lăsând zone nearse între zonele expuse, astfel încât vindecarea și recuperarea sunt mai rapide și se reduce riscul de cicatrici determinate de o zonă mare de arsură. Se utilizează pentru rejuvenarea feței, gâtului, decolteului, a mâinilor, zona perioculară și periorală, cicatrici atrofice postacneice, vergeturi.

Mirela Susan - Dermavision 1

3. Mezoterapia injectabilă

Cunoscută și sub numele de biorevitalizare cutanată, mezoterapia este o procedură minim invazivă care constă în introducerea intradermică a unor substanțe pe bază de acid hialuronic, vitamine, antioxidanți cu rolul de a stimula regenerarea celulară și hidratarea în profunzime a pielii. Se adresează persoanelor cu piele uscată, deshidratată, fotoîmbatranită, cu riduri fine, aspect tern, obosit al tenului. Se poate folosi și la nivelul scalpului pentru regenerarea părului și la nivel corporal pentru lipoliza (topirea depozitelor de grăsime) și ameliorarea celulitei.

4. Epilarea definitivă

Dacă dorești optezi pentru epilare definitivă, sezonul rece este cel mai potrivit pentru o asemenea procedură. Având în vedere sunt necesare mai multe ședințe efectuate la 6 săptămâni, este recomandat se înceapă tratamentul toamna astfel încât până vara viitoare puteți bucura de o piele netedă și frumoasă. Dintre metodele disponibile în prezent, dispozitivele bazate pe laser Alexandrite la 755 nanometri s-au dovedit a fi cele mai fiabile, sigure și rapide metode de îndepărtare a părului nedorit. Fasciculele de lumină emise de laser sunt absorbite de melanina din rădăcină firelor de păr și transformate în căldură; foliculul pilos este distrus în urma creșterii temperaturii, fără ca țesuturile înconjurătoare fie afectate.

Epilarea definitivă se folosește și în scop medical, în tratarea foliculitelor și pseudofoliculitelor, care se datorează creșterii firelor de păr sub piele cu inflamații la rădăcină firelor de par.

5. Tratamentul Morpheus 8

Morpheus 8 este un tratament inovativ de estetică facială și corporală care combină microneedlingul cu tehnologia de radiofrecvență pentru a remodela țesuturile și a stimula producția de colagen. Este un tratament revoluționar deoarece tratează mai adânc decât dispozitivele de microneedling anterioare, distribuind energia RF până la o adâncime de 4 mm pentru față și 7 mm pentru corp.

Această procedură este sigură, minim invazivă, nechirurgicală, se realizează în anestezie locală și se utilizează pentru topirea grăsimii, eliminarea laxității și remodelare, îmbunătățirea texturii pielii, pori dilatați, cicatrici, vergeturi, celulită. Mai sunt și alte proceduri minim invazive care se pot efectua atât în sezonul rece, cât și vara deoarece sunt proceduri mai ușoare, cu timp de recuperare mai scurt: microdermabraziune și hidradermabraziune (Dermalinfusion), Dermapen, tratamente pe bază de radiofrecvență (Exilis, Ematrix).

dermavision!

Despre Dr. Mirela Susan

Mirela Susan este medic primar dermatovenerologie, doctor în știinte medicale, specialist antiaging și estetică dermatologică, trainer injectări cu Botox și acid hialuronic.

Deși este specialist anti-aging, spune că, pentru ea, cea mai bună cremă împotriva îmbătrânirii este cea de protecție solară, iar formulele prezentate drept senzaționale sunt undeva între mit și realitate.

Unul dintre cei mai renumiți și căutați (lista de așteptare la ea este de ordinul lunilor) medici dermatologi cu multiple competențe în medicină estetică din România, dr. Mirela Susan este reținută când vine vorba de intervenții estetice majore…mai ales la propriu: „frumusețea trebuie susținută, într-adevăr, însă într-un mod cât mai natural, să creeze o stare de bine și în interior, nu doar la exterior”.

Credit Foto: Dermavision, Diana Grytsku