Sindromul burnout: Ce să faci când nu mai poți?

Știi feeling-ul acela când începi un job nou și ești foarte încântat, totul ți pare nou și interesant? Oameni noi, task-uri noi și experiențe noi.

Faci tot ce îți stă în putință să demonstrezi că ești cea mai potrivită persoană pentru acest job, respecți toate deadline-urile, ba chiar îți asumi și sarcini suplimentare. Nici nu te deranjează să stai peste program, pentru că doar este vorba despre cariera ta, nu-i așa?

Sau poate ești un antreprenor dedicat, foarte pasionat de ceea ce faci, care lucrează de dimineața până seara târziu pentru a-și crește businessul. Ocazional îți trece prin minte că poate i-ai neglijat pe cei dragi în ultimul timp, dar uiți repede, fiind prins cu toate sarcinile tale, iar sintagma „Nu am timp” devine marca ta personală.

Apoi ajungi să te trezești într-o dimineață și să nu ai deloc energie. Îți iei agenda, vezi lista interminabilă de taskuri și nu ai nici o motivație să te apuci de treabă. Te simți extenuat, dar totuși tragi de tine pentru a-ți duce munca la bun sfârșit, nu vrei să dezamăgești pe nimeni și nici pe tine. Însă senzația aceasta urmează să se repete în fiecare zi, nu te mai bucuri nici de colegii tăi, nici de sarcinile tale care sunt din ce în ce mai multe și totul devine o mare povară. Ești foarte stresat și nu mai poți să dai randament. Acel „Nu am timp” din discuțiile cu cei dragi devine „Nu mai pot!”.

istock_000015714694small

Ei bine, din păcate în acest punct ai ajuns să suferi de sindromul burnout. Este o problemă recunoscută de specialiști, din ce în ce mai frecventă în societatea actuală, într-o lume a vitezei.

Ce este concret sindromul burnout? Conform publicației Psychologies.ro, sindromul burnout reprezintă stresul cronic resimțit la job, care afectează gândirea limpede, duce la pierderea energiei, scade performanța, afectează sau întrerupe relațiile cu ceilalți și, în general, erodează calitatea vieții. Se manifestă printr-o stare de epuizare fizică, emoțională și mentală cauzată de implicarea pe termen lung în situații solicitante emoțional.

Ce e de făcut?

1. Gândește-te la cauza burnout-ului.                 

Înainte de toate trebuie să identifici motivul din spatele stării tale. În unele situații va fi evident, în altele va fi nevoie să îți acorzi un timp de introspecție pentru a putea descoperi adevăratele motive. Acordă-ți suficient timp pentru a analiza resentimentele pe care le ai cu privire la jobul tău și viața ta zilnică. Odată ce ai identificat principalele cauze, notează-le și gândește-te la câteva modalități prin care poți remedia situația.

2. Concentrează-te pe lucrurile simple

Acordă atenție elementelor de bază ale sănătății și bunăstării tale. Asigură-te că dormi suficient, că mănânci sănătos și te hidratezi. Da, într-adevăr, par lucruri banale, însă știm că profesioniștii adesea ignoră nevoile de bază. Începe să faci regulat și exerciții fizice, îți vor oferi multe beneficii fizice și mentale și îți vor îmbunătăți starea generală.

exercise

3. Ia-ți o vacanță

Nu mai sta pe gânduri și pleacă într-o vacanță. Nu trebuie să fie neapărat o vacanță planificată cu mult timp înainte. Fii spontan și pleacă într-un loc în care să te relaxezi, astfel vei lăsa grijile deoparte și te vei detensiona. Este important să petreci timp de calitate cu tine însuți și cu cei dragi.

4. Reevaluează-ți obiectivele

Este foarte important să reflectezi asupra obiectivelor personale și profesionale. Sindromul de burnout poate apărea și atunci când jobul tău nu este în concordanță cu valorile tale și cu obiectivele pe termen lung. Începe să te gândești la ceea ce este cu adevărat important pentru tine, ce îți oferă satisfacție și care sunt valorile tale de bază. Prin această autoanaliză vei realiza ceea ce este esențial pentru tine în prezent, dar și dacă ai anumite lipsuri. Apoi pune în balanță tot ce ai descoperit cu rolul tău actual.

5. Învață să spui „Nu” politicos

Încearcă să nu iei preiei noi angajamente sau responsabilități care ar putea să îți producă mai mult stres în timpul procesului de recuperare. Acest lucru ar putea fi destul de dificil, dar trebuie să înveți să spui „nu” sarcinii, și nu persoanei care îți cere ajutorul.

6. Gândește pozitiv

Fă afirmații pozitive despre viitor, te ajută să vizualizezi și să crezi în ceea ce faci. Dezvoltă-ți obiceiul gândirii pozitive, în fiecare zi pune în evidență un lucru bun pe care l-ai realizat acasă sau la job. Bucură-te și de micile realizări, te vor ajuta să redescoperi bucuria și semnificația jobului tău.

positive

Încearcă să combini aceste variante sau să experimentezi altele noi și să găsești acele activități care te ajută să îți îmbunătățești starea. Nu ezita să apelezi la ajutorul specialiștilor. Pune-te pe tine pe primul loc, relaxează-te, petrece timp de calitate cu cei dragi și concentrează-te pe acest traseu de refacere psihică și fizică.

 

Călbază Nora

Surse: https://www.livechatinc.com/blog/burnoutsyndrome/, Psychologies.ro,

Mindtools.com

Surse foto: Unsplash.com, Pinteres.com,  https://recrutaresiselectie.ro/article/sindromul-burnout/, http://blog.palmpartners.com/study-reveals-depression-and-burnout-symptoms-overlap/