“Aș vrea ca brand-ul meu să transmită că produsele sunt naturale. „ sau “Mi-ar plăcea ca lumea să știe că de aici copiii pleacă veseli. „
Afirmațiile mamelor care la început de drum în antreprenoriat își doresc să construiască un brand memorabil, sunt la unison pline de speranță, încredere, pasiune. Și mai ales de dorința de a începe o construcție durabilă, o afacere care să aducă venituri suficiente pentru ca mama să poată în egală măsură să aibă timp pentru cel mic dar și pentru propria afacere. Însă cum, de unde, cu ce resurse, când de cele mai multe ori, în afacerile mici, suntem deopotrivă manager și executant?
Un brand memorabil nu este un logo sau o machetă de afiș ori flyer așa cum se crede de obicei. Un brand necesită timp, energie, determinare și mai ales autenticitate pentru a deveni memorabil, pentru a deveni acea construcție solidă. Un brand memorabil înseamnă să fii prima opțiune în mintea clienților tăi și să ramâi acolo datorită experienței pe care o au aceștia cu afacerea ta, cu produsul tău, cu tine chiar, în toate mediile de comunicare.
Există însă o rețetă. Una pe care marile companii o știu și o aplică, este la îndemână, este simplă și clară, și nici măcar costisitoare. Principiul de bază este că „Până când nu faci inconștientul conștient, acesta îți va conduce viața și îl vei numi soartă.” – C. G. Jung – un celebru psihanalist al anilor 60, a ajuns la concluzia că inconștientul uman funcționează după șabloane universale, pe care le-a numit arhetipuri. El susține că acestea sunt comune tuturor oamenilor, dau formă anumitor părți din inconștient. Așa că pot fi folosite pentru a ajunge în inconștientul clienților influențându-le deciziile de achiziție, așa cum afirmă Margaret Mark și Carol Pearson în cartea lor The Hero and the Outlaw: Building Extraordinary Brands Through the Power of Archetypes (2001).
Pare vital să știi ce arhetip de brand ai, nu-i așa? Așa că ia o foaie de hârtie și identifică-l, apoi studiază brand-urile celebre deja și modul lor de comportament și comunicare.
Rebelul este îndemnat la luptă din dorința de a modifica orice nu funcționează pentru el sau pentru societate, motiv pentru care comportamentul unui brand rebel șochează. Dacă vei studia de exemplu tot ceea ce transmit ca mesaj Harley-Davidson sau PayPal, vei înțelege lesne mecanismul prin care au devenit memorabile.
Magicianul caută mereu să cunoască legile fundamentale ale universului și ale lumii, dorind să transforme în realitate toate visele. Victorinox sau AXE sunt exemplele cele mai elocvente pentru aceste tipuri de brand care au dezvoltat o strategie proprie și au aplicat-o pentru dezvoltare.
Eroul vrea să-și demonstreze valoarea prin acte de vitejie, să exceleze într-un mod în care să facă lumea un loc mai bun. Este curajos și competitiv, așa cum sunt brand-urile Nike și Adidas.
Îndrăgostitul este pasional, plin de recunoștință, dornic de a obține plăcere, senzual și emoționale. Alfa Romeo, Godiva, Victoria’s Secret, îți sunt cunoscute ca brand-uri? Dacă și brand-ul tău este Îndrăgostit, ai mari surse de inspirație în comportamentul lor pentru a transforma afacerea ta într-una memorabilă.
Glumețul vrea să trăiască momentul cu cât mai multă bucurie, și în egală măsură să aducă bucurie lumii. Exemple de brand-uri memorabile de tipul Glumețului ar fi Fanta, Old Spice sau Skittles.
Onestul manifestă dorința de a se conecta cu ceilalți, de a aparține unei comunități. KitKat, Ikea, eBay sunt brand-uri memorabile cu care consumatorii se identifică.
Protectorul care ajută semenii uneori până la martirizare, este profilul bunului samaritean, iar dacă vei studia brand-uri precum Dove sau Unicef, dacă și brand-ul tău este Protector, te vei regăsi pe deplin.
Conducătorul este determinat de calitățile de leader în lupta sa pentru a crea o companie cu o comunitate prosperă. British Airways sau Microsoft? Da, brand-uri memorabile de tip Conducător.
Creatorul dă formă viziunii, este înzestrat cu creativitate și simț artistic. Așa că nu e de mirare că brand-uri precum Lego, Sony, Adobe sau Apple au un stil anume de comunicare, specific acestui arhetip.
Inocentul își dorește să recreeze paradisul, îi plac lucrurile făcute corect, este optimist și de multe ori naiv. Wolkswagen, Coca-Cola – reprezentanții de seamă.
Înțeleptul își dorește să descopere adevărul, își folosește inteligența și capacitatea extrem de analitică pentru asta. CNN, Discovery, Wall-Street, sunt brand-uri de referință pentru care a livra informații cu substrat științific, reprezintă deja o menire.
Exploratorul are nevoie de libertate, de o viață autentică, iubește călătoriile și caută mereu experiențe noi. Red Bull, NASA, sunt arhetipul aventurier.
Odată stabilit arhetipul de brand în care te încadrezi, stabilește tonul, alege culorile și mesajul care să reprezinte cel mai bine valorile tale autentice, și adună în jurul produsului sau serviciului tău cumpărători, care se identifică la nivel inconștient, devenind fani. Simplu, nu-i așa? Despre culori și tonuri însă, într-un articol viitor.
By Lupșa Dana – Editor Contribuitor The Woman
Dana Lupșa este specialist PR, fondatoare LTD Public Relations din Brașov, doctor în management și lector universitar. Cu o experiență de 15 ani în formare, ajută afacerile mici conduse de femei antreprenor să își își construiască un brand credibil și să rămână în sufletul clienților prin consultanță online și offline.
Surse foto: arhiva personală, google.com, freepik.com