„Starea de spirit bună e esențială poftei noastre de viață.” | Claudia Buneci, Nutriționist & Health Coach

Claudia Buneci e nutriționist și health coach certificat de Institute for Integrative Nutrition și tehnician nutriționist. Din 2022 și-a reluat oficial studiul și e studentă la School for Applied Functional Medicine, o școală de medicină funcțională care se întinde pe o durată de trei ani și care are rolul de a-i consolida Claudiei cunoștințele de medicină funcțională pe care a început să le descopere în 2006. Platforma prin intermediul căreia ea activează este intitulată „Poftă de viață” și, cu ajutorul serviciilor ei, susține femeile. Le ajută să atingă și să-și păstreze greutatea lor optimă; să aibă hormonii echilibrați; să debordeze de vitalitate; să se bucure de poftă de viață chiar și după vârsta de 40 de ani, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Venirea pe lume a primului său copil, în 2012, i-a dat acel răgaz de care avea nevoie, dar și acea motivație, de a-și lăsa deoparte cariera în comunicare, pentru a începe să-și aprofundeze pasiunea pentru nutriție. Au trecut mulți ani de atunci și, deși alocă multe ore în zi clientelor, studiului, dezvoltării sale și a business-ului ei, simte că vorba aceea care spune că „atunci când faci ce-ți place nu simți că muncești, ci o simți ca pe o bucurie”, este pe deplin adevărată. Și deși au trecut aproape 10 ani de când a ales denumirea „Poftă de viață” pentru a-și desfășura activitatea profesională sub incidența sa, încă simte că o reprezintă fidel și astăzi.

Am stat de vorbă cu Claudia să aflăm mai multe nu doar despre activitatea sa profesională, ci și despre viziunea sa actuală asupra vieții – și cum reușește să debordeze de atâta energie și poftă de viață.

 

Claudia, ești health coach certificat de Institute for Integrative Nutrition și tehnician nutriționist. Platforma prin intermediul căreia tu activezi este intitulată „Poftă de viață”. Ce încapsulează acest nume? A existat vreun moment în care ai simțit că ți-ai pierdut pofta de viață – și, dacă da, cum ai reușit să-l depășești?

 

Am ales numele platformei, „Poftă de viață”, cu o foarte mare ușurință. A venit natural în momentul în care m-am întrebat de ce mă interesează să am un stil de viață sănătos. M-am întrebat: de ce aleg să mănânc alimente sănătoase? De ce aleg să dorm un număr de ore optim pentru organismului meu în fiecare noapte? De ce aleg să-mi mișc corpul?

„Sigur că am avut momente când pofta mea de viață nu a fost la fel de intensă. Încă mai am.”

Sunt om și am suișuri și coborâșuri, dar îmi place să mă folosesc de diferite „unelte” care mă ajută să mă susțin mai bine. Eu, pe mine însămi. Printre acestea se numără:

– Îmi permit un interval de timp în care să mă simt low. Îl accept fară să mă învinovățesc că-l am.

– Îmi dau silința să nu rămân mult în aceeași stare. Ies afară, fac o baie, un masaj, dansez… Am observat că atunci când nivelurile mele de energie sunt mai scăzute cel mai mult mă încarcă să petrec timp doar eu cu mine. Prietenele apar „în schemă” după ce sunt mai bine, și ele sunt o componentă foarte importantă din starea mea de bine.

– Mă culc mai devreme – în jurul orei 21:30 – timp de una-două zile.

– Dacă înțeleg că am nevoie de o perioadă de cleansing fizic și emoțional mi-o planific pentru zilele în care încep să mă simt mai bine.

– Apelez la diverse terapii – ca de exemplu, craniosacrală, reflexoterapie și așa mai departe.

 

În 2012, odată cu venirea pe lume a primului tău copil, ai decis să lași deoparte cariera în comunicare, pentru a începe să aprofundezi pasiunea ta pentru nutriție. Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în momentul în care te-ai angajat să parcurgi acest proces de reconversie profesională?

 

A fost o reală provocare să-mi asum ceea ce fac. A durat câțiva ani până am reușit să ajung în acel punct – iar ceea ce m-a motivat să continui a fost cât de mult îmi place ceea ce fac.

E o bucurie pentru mine atunci când clientele mele iau legătura cu mine și-mi spui fie că le-a revenit menstruația, fie că n-au mai avut dureri, fie că au reușit să fie însărcinate. Cred că asta e ceea ce mă și motivează în activitatea mea de zi cu zi.

 

Care sunt câteva dintre cele mai importante cunoștințe și abilități pe care le-ai dobândit pe parcursul carierei tale în comunicare și care simți că-ți servesc frumos și astăzi? Ce loc ocupă comunicarea în viața ta profesională și personală acum?

 

Comunicarea e parte din viață mea – și mereu a fost. E unul din talanții mei primiți cadou în aceasta viață. Mi-e ușor să interacționez cu alți oameni. Femeile se deschid cu ușurință în fața mea și, cel mai important, se simt în siguranță făcând-o.

Cariera în comunicare m-a ajutat să-mi structurez mesajul și să-mi pun întrebări esențiale atunci când vreau să transmit o idee – pentru cine scriu, unde mă citește, ce nevoie are audiența mea și așa mai departe.

Iar ca mamă de trei băieți – sau, altfel spus, în calitate de unică femeie într-o familie cu patru bărbați –, flow-ul comunicării pleacă de mine. Sunt și canalul prin care curg (dacă le dau voie în loc să le stochez) și emoțiile din casă.

 

Ce alte schimbări semnificative a adus în viața ta nașterea următorilor doi copii de-ai tăi? Dar pentru viața ta personală ce ai spune că a însemnat asta?

 

„Am învățat – și încă învăț – să pun limite mai ferme.”

Primul an după nașterea gemenilor a fost cel mai provocator din viața mea de până acum. A adus o profundă schimbare de perspectivă față de mine ca femeie și ca mamă deopotrivă. A venit cu o schimbare față de cât de mult le dau celor dragi ai mei în comparație cu cât mă hrănesc pe mine.

Având trei copii, nu a mai mers să mă hrănesc (pe toate planurile) uneori. Am început să folosesc mai mult replici precum „voi face asta când se poate” sau chiar  „mă voi ocupa de asta când cresc copiii”. Până când a devenit epuizant să gândesc lucrurile în acest fel.

Am învățat că nu-s o mamă rea dacă nu petrec tot timpul liber în familie. Nu-s o mamă rea nici dacă plec doar cu tatăl lor câteva zile undeva. Și cu atât mai puțin dacă într-o seara copiii nu vor mânca preparatele perfecte la ora cinei. Am învățat că starea de spirit bună e esențială poftei noastre de viață.

 

Din 2022 ți-ai reluat oficial studiul și ești studentă la School for Applied Functional Medicine. Care a fost factorul care te-a determinat să-ți continui studiile cu încă o școală care durează aproape trei ani? Ce noi cunoștințe și abilități speri să deprinzi la finalul acestor ani de studiu?

 

Îmi place să învăț mereu. Deja am încă două formări în minte pe care vreau să le fac după ce-mi finalizez studiile în cadrul School for Applied Functional Medicine.

Am făcut acest pas fiindcă sunt curioasă. Îmi place să înțeleg lucrurile în profunzime și să îmi pot sprijini femeile cu care lucrez pe multiple planuri.

Mai mult, învățând continuu creierul rămâne sănătos și această motivație de a afla lucruri noi ne hrănește pofta de viață.

La finalul formării îmi doresc să pot să fac rapid conexiuni profunde între simptomele femeilor cu care lucrez și dezechilibrele din corpul lor. Să am un rafinament în a alege cea mai bună cale de reechilibrare pentru fiecare dintre ele.

Un alt beneficiu al școlii pe care o urmez este comunitatea de experți în medicină funcțională la care am acces și pe timpul formarii și după – ceea ce este priceless.

 

În 2006 ai început să descoperi cunoștințe de medicină funcțională pe care le-ai integrat, zi de zi, în practica ta. Ce înseamnă, mai exact, medicina funcțională – și ce reprezintă ea pentru tine? Ce caută să echilibreze aceasta?

 

Medicina funcțională caută să afle „cine e acest individ”, opus paradigmei „acesta este diagnosticul și se tratează astfel”. Căutam să înțelegem care sunt triggerele și obiceiurile care au dus la dezechilibre fizice și emoționale deopotrivă, precum și care este calea înapoi către echilibrare.

Este o abordare în care se pleacă de la simptom și, ca într-o muncă de detectiv, punând cap la cap analize, evenimente, viață de zi cu zi, genetică și multe altele, se deslușește, împreună cu persoana cu care lucrezi, planul de vindecare.

Presupune o schimbare de stil de viață pentru ca simptomatologia pentru care ai venit la specialist să nu reapară odată cu întoarcerea la obiceiurile care au generat-o inițial.

Medicina funcțională se aplica pe multiple domenii – de la dezechilibre hormonale la probleme de piele, anxietate, tulburări de metabolism și așa mai departe. Pe mine mă interesează în mod deosebit partea hormonală, reflectată în subiecte ca sănătatea florei, nutriția, sănătatea ficatului. În fapt, acestea sunt module esențiale pentru toți specialiștii de medicină funcțională.

 

Energia și echilibrul hormonal sunt principalele două subiecte care sunt de interes pentru tine; iar principalul grup-țintă cu care lucrezi e reprezentat de mame. Ce din experiențele pe care le-ai avut pe parcursul anilor în care ai devenit mamă a trei copii te-a determinat să-ți selectezi – în mod natural – acest public principal?

 

Am lucrat, într-adevăr, mulți ani cu mame pentru că am simțit să le sprijin în mod deosebit pe ele. Sunt de părere că atunci când lucrezi cu un specialist care te înțelege „pe pielea lui” îi e mai ușor să-ți ofere suportul de care ai nevoie.

Însă nu lucrez strict cu mame. Lucrez și cu femei care vor să devina mame sau, pur și simplu, cu femei.

Această trecere de la a lucra în principiu cu mame către a lucra cu femei reflectă și schimbarea paradigmei mele. Mă văd pe mine de acum înainte de orice ca om, femeie și apoi ca mamă.

 

Ce înseamnă energia și echilibrul hormonal pentru o mamă? Ce înseamnă a trece cu cât mai multa ușurință prin cei până la 10 ani care le despart de menopauză, adică prin premenopauza (sau perimenopauza), pe mămici?

 

„Rolul de mamă nu mă mai definește cu totul, așa cum era până în urmă cu doi-trei ani.”

Pentru o mamă această etapă poate fi mai provocatoare pentru că are deja câțiva ani de nesomn – după ce și-a vegheat copiii – și asta poate lasă urme în funcționarea corpului său. Aceste urme se fac simțite cel mai pronunțat odată cu declinul firesc al hormonilor care începe să aibă loc în premenopauza.

Dar nu doar mamele se confrunta cu aceste dezechilibre. Tot ceea ce era ușor de dus în anii anteriori – munca multă, lipsa relaxării profunde în corp, mesele sărite sau nehrănitoare, nopțile nedormite –, acum, în jur de 40 de ani, nu mai sunt tolerate la fel de bine.

Ca să depășească cu mai multă ușurință această perioadă, e important să învețe cum să aibă grijă de ele însăși în conformitate cu lucrurile pe care corpul lor le solicită la un moment dat. E esențial să (re)învețe să ia pauze; să meargă pe jos, în lumina naturală a soarelui și să respire; să se bucure de viață.

Viața e frumoasă dar e nevoie ca noi să o vedem așa. E important să știm cum să ne bucurăm de fiecare etapă prin care trecem – căci fiecare etapă vine cu darurile ei.

 

Pe lângă ceea ce ține de cunoștințe și o expertiză care sunt bine fundamentate, de ce altceva ai spune că au nevoie clientele care-ți trec pragul din partea ta? Cum reușești să le oferi asta?

 

Femeile au nevoie de blândețe și de acceptare; să fie văzute și ascultate; să cred în ele și în faptul că pot fi din nou bine în corpul lor. Iar asta-i ceea ce încerc să le ofer. Mai mult, cred că le ajută mult și comunitatea de femei în care intră și care se bazează pe aceleași valori precum ele.

 

În calitate de profesionist și de mamă care are energia și echilibrul hormonal dorit, cum ai spune că te ajută acest lucru în exercitarea profesiei tale? Dar în viața personală, de zi cu zi?

 

Profesia mea mă ajută foarte mult în plan personal pentru că aplic la mine tot ceea ce le recomand femeilor cu care lucrez.

„Subiectele cu privire la care mă documentez sunt, de multe ori, generate de propriile mele provocări. Clientele mele mă oglindesc.”

Chiar dacă sunt ghid pentru alte femei, am în continuare provocările mele. Daca aș fi fost sănătoasă tun, nu aș mai fi avut toate aceste curiozități și probabil nici nu aș fi înțeles mai profund femeile cu care lucrez.

Sunt cu câțiva pași în față pentru că am început acest proces de mult, înainte de 30 de ani, și corpul meu și-a reglat dezechilibrele majore. Pot să ajustez dezechilibrele destul de repede când îmi apar semnale din corp că am nevoie de relaxare, somn sau altă alimentație.

Dacă n-aș avea energie, nu aș putea să-mi fac jobul. Cât timp copiii mei nu au dormit noaptea, nu am lucrat. Apoi am reluat colaborarea cu foarte puține femei la aproximativ jumătate de an după ce am început să dorm – mi-am dat acest timp în care să mă refac.

Aceste conștientizări sunt cheie și influențează foarte mult starea noastră din corp.

 

Cum arată micul dejun ideal pentru tine: Omletă, avocado și salată de pătrunjel, rodie și semințe de in râșnite.

Cum influențează greutatea cât de bine ne simțim în corpul nostru: Aș zice invers: nu există corp dezinflamat, care să fie supraponderal. Greutatea nu e un obiectiv în sine, dar atunci când e în exces, corpul e predispus la diverse tipuri de dezechilibre.

Cum te reîncarci atunci când obosești: Dorm. Îmi includ mai puține lucruri în agendă. Ies afară în parc sau în pădure. Fac baie. Fac mișcare light. Schimb suplimentele. Închid social media.

Sursa ta de energie și bunăstare: Somnul. Iubirea celor dragi. Mâncarea bună. Oamenii faini. Jobul meu.

Ultimul lucru pe care-l faci seara: Box breathing – timp de două-trei minute. Mă gândesc la câteva motive de recunoștință. Vizualizez ce-mi doresc pentru a doua zi.

 

_

Editor: Carina-Marisa Cichi

Credit foto: Ioana Dodan, Olga Sîrbu