Știai că tenul gras este de mai multe tipuri?

Multă lume asociază tenul gras cu acneea sau cu efectul acela de luciu, produs de secreția de sebum, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa.

Activitatea glandelor sebacee este în strânsă legătură cu funcția glandelor sexuale. Aceasta începe odată cu pubertatea, când este foarte intensă, dobândește un nivel variabil pe tot parcursul activității glandelor sexuale, iar la menopauză se produce o diminuare a funcției lor. 

Pielea grasă este caracterizată printr-o hipersecreție de sebum și o cantitate mărită de grăsimi fixe în țesutul adipos subcutanat, de aici și confuzia că tenul gras înseamnă doar luciul excesiv dat de sebum. 

Hiperactivitatea glandelor sebacee este influențată de mai mulți factori:

factorii interni: tulburări nervoase, surmenaj, tulburări hepatice, tulburări endocrine (hipotiroidism), alimentația excesivă în proteine și grăsimi, constipația etc.

factorii externi: excesul de soluții alcoolice puternic astringente aplicate pe ten, care stimulează secreția glandelor sebacee și concomitent, deshidratarea pielii

Având în vedere acțiunea tuturor acestor factori, putem clasifica tenul gras în: ten gras uleios, asfixic, acneic și deshidratat. 

 

Tenul gras uleios

Se caracterizează printr-o scurgere liberă a sebumului la nivelul pielii. Porii sunt deschiși, cu aspectul unei coji de portocală, iar culoarea este gălbuie, din cauza predominanței keratinei din stratul superficial.

La palpare, pielea este granuloasă, din cauza texturii întrerupte de pori. Este îngroșată, iar aderența este păstrată datorită cantității suficiente de grăsime, care este fixată în țesutul subcutanat. Uneori, pielea este aspră, din cauza sebumului uscat și a celulelor care se descuamează, proces provocat de deshidratarea superficială.

Sebumul constituie și un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbilor, iar tenul prezintă o receptivitate crescută la infecții, inclusiv din cauza pH-ului alcalin. 

 

Tenul gras asfixic

Este un ten uleios, neîngrijit sau un ten care a suferit aplicarea unui tratament inadecvat. 

Pielea participă la procesul de respirație, preluând oxigen și eliminând dioxid de carbon. Oxigenul este preluat pe două căi: din aer și din sânge. Tot ceea ce împiedică sau încetinește această funcție determină asfixia cutanată. 

Factorii care o cauzează sunt:

– descuamarea incompletă a celulelor moarte

– sebumul uscat în foliculii pilosebacei

– folosirea de produse cosmetice necorespunzătoare tipului de piele, ce obstrucționează porii

– curățarea insuficientă a pielii și, deci, prezența impurităților rămase, ce împiedică funcțiile normale ale pielii

La examenul vizual, se remarcă prezența comedoanelor (puncte negre), iar la palpare pielea este neregulată și aspră. 

 

Tenul acneic

Are la bază un ten gras asfixic. În absența tratamentului, din cauza comedoanelor ce reprezintă un mediu prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor, se poate infecta foarte ușor, aprând în jurul comedonului o reacție inflamatorie și apoi pustula cu conținut purulent (coșurile).

Acneea poate îmbrăca mai multe forme: comedoniană, pustuloasă, indurată etc. Evoluția ei se produce, în majoritatea cazurilor, la pubertate. 

Erupția poate cuprinde fața, spatele, decolteul etc. și apare frecvent la persoane care prezintă și afecțiuni interne. 

La examenul vizual, se pun în evidență porii dilatați, închistați cu comedoane, pustule, iar culoarea este cenușie. 

Palparea demonstrează că pielea este îngroșată datorită hiperkeratinizării, este unsuroasă, se irită foarte ușor la acțiunea factorilor mecanici, este foarte aderentă, iar granulația este neregulată, din cauza comedoanelor, pustulelor, crustelor și cicatricilor. 

 

Tenul gras deshidratat

Este o varietate de ten gras provocată de exagerarea folosirii produselor detergente sau pe bază de alcool și carenței de apă. 

La examenul vizual, se observă porii dilatați, cu numeroase leziuni de la comedoane, până la pustule. La suprafața pielii se observă o descuamare activă, datorată uscării sebumului și eliminării celulelor moarte. 

Culoarea pielii este cenușie, mată, iar la examenul cu lupa toate elementele devin mai vizibile, în timp ce la palpare, pielea este neregulată și rugoasă. 

 

Este important să cunoști exact care este tipul tău de ten, pentru a putea alcătui o rutină corectă de îngrijire. 

Orice mic detaliu neglijat poate duce la dezechilibre semnificative și la probleme mult mai ample ale pielii. 

Apelează la un specialist pentru a stabili exact ce diagnostic de ten ai și ai grijă de pielea ta! 

 

Sursă foto: Freepik

 

Editor: Antonia Lestyan