Angajații actuali sunt dispuși să se recalifice pentru a deveni forța de muncă a viitorului, adaptându-se la impactul tehnologiei asupra pieţei muncii, potrivit celui mai recent studiu realizat de PwC.
Deși tehnologia evoluează într-un ritm extrem de alert, angajații consideră în continuare că abilitățile personale (unice și diverse) vor fi apreciate de angajatori, fiind dispuși să se reinventeze.
74% dintre persoanele care au participat la sondajul PwC (pe un eșantion de 10.000 de persoane din Marea Britanie, Germania, India și SUA) sunt pregătite să învețe lucruri noi pentru a-și menține locurile de muncă sau pentru a-și crește posibilitățile de angajare. Mai mult decât atât, respondenții consideră că este o responsabilitate proprie, ce trebuie asumată și nu transferată în sarcina angajatorilor.
Același raport arată schimbarea de paradigmă în ceea ce priveşte formarea forţei de muncă şi trecerea la un sistem bazat pe învăţare continuă în perioada angajării, pentru ca lucrătorii să poată ţine pasul cu impactul tehnologiei.
Fiecare scenariu luat în calcul atunci când se analizează problema unei a patra revoluții industriale, are consecinţe profunde pentru piaţa muncii, care nu pot fi ignorate de guverne, organizaţii sau indivizi.
Majoritatea respondenţilor (65%) sunt de părere că tehnologia va îmbunătăţi perspectivele de angajare, însă optimismul este mai mare pentru angajaţii din Statele Unite și India, în comparație cu cel din Marea Britanie şi Germania.
În general, aproape trei sferturi dintre respondenți sunt de părere că tehnologia nu va fi capabilă să înlocuiască în întregime mintea umană şi majoritatea spun că abilităţile umane vor fi întotdeauna căutate pe piaţa muncii.
,,Realitatea de zi cu zi i-a învăţat pe angajaţi că este important să continue să înveţe pe întreg parcursul vieţii profesionale. Potrivit raportului, 60% dintre respondenţi sunt de părere că puţini oameni vor avea locuri de muncă stabile în viitor. Oamenii trec de la paradigma unei calificări iniţiale suficiente pentru întreaga carieră, la cea a acumulării de noi cunoștințe şi aptitudini o dată la fiecare câțiva ani, corelat cu dezvoltarea unor abilități personale precum managementul riscului, leadership şi inteligența emoțională”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.
În timp ce majoritatea respondenților la sondaj sunt optimiști în legătură cu impactul tehnologiei, există totuși și o parte care și-a exprimat îngrijorarea că automatizarea va pune anumite locuri de muncă în pericol. 37% dintre respondenți sunt de părere că automatizarea le pune locurile de muncă în pericol, în creștere faţă de nivelul de 33% înregistrat în 2014.
,,Anxietatea privind viitorul ucide încrederea şi dorinţa de a inova. Cu o treime dintre lucrători îngrijorați în legătură cu viitorul locurilor de muncă din cauza automatizării, angajatorii trebuie să poarte un dialog deschis cu angajații, pentru a-i informa din timp despre impactul tehnologiei asupra locurilor de muncă. Este nevoie de o schimbare fundamentală de abordare a modului în care lucrăm, iar organizațiile nu trebuie sa subestimeze amplitudinea acestei transformări”, a adăugat Oana Munteanu, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă pentru Resurse Umane, PwC România.
Peste 56% dintre persoane au concluzionat că guvernele (și instituțiile publice în general) ar trebui să ia măsuri pentru a proteja locurile de muncă de impactul automatizării.
By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman
Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.
Sursa foto: www.freepik.com