Tania Cozma este astăzi, make-up artist cu 10 ani de experiență și expertiză națională și internațională la activ. A intrat, ca profesionist, în lumea make-up-ului, la vârsta de 30 de ani. După ani de zile în care a activat într-un domeniu total diferit – cel al transporturilor – a decis, într-un final, să-i dea curs pasiunii ei pentru frumos transpus în make-up și să-și îndrepte toată atenția către arta machiajului. Conștientizarea nefericirii și nemulțumirii pe care o trăia la momentul respectiv la locul de muncă a servit drept catalizator pentru a începe o nouă etapă a vieții sale.
„În mine mocnea de foarte multa vreme pasiunea față de culoare, make-up, frumos, dar nu aveam curajul să o văd ca fiind valoroasă.”
Pentru o perioadă de timp s-a mutat în Italia. Acolo, aflându-se în Milano, a început să caute cursuri de make-up. Fiind foarte scumpe însă, s-a reorientat înspre România și n-a durat mult până când a ajuns să se stabilească în capitala țării, București. De-acolo, parcursul ei profesional în industria make-up-ului românesc s-a conturat frumos alături de Dana Argeșan: mai întâi ca participantă în cadrul cursului de machiaj pe care Dana îl avea în desfășurare atunci și mai apoi, în calitate de ucenică a Danei.
În momentul de față, pe lângă cei 10 ani de experiență vastă în industria make-up-ului, Tania se mândrește cu faptul că, la nivel internațional a avut colaborări impresionante cu branduri de renume precum Gucci, Armani și Dior. În același timp, pentru o perioadă de cinci ani, a fost make-up artist oficial al Bourjois Paris în România și Europa de Est. Despre modul în care au format-o aceste experiențe și nu numai, Tania ne-a împărtășit mai multe în acest interviu.
![](https://thewoman.ro/wp-content/uploads/2023/12/Tania-Cozma-make-up-artist-„Cred-ca-machiajul-este-o-poveste-frumoasa-despre-pasiune-si-descoperire-de-sine.-5-683x1024.jpg)
Ce ți-a dat curajul să pornești pe acest drum într-un moment de reconfigurare a traseului tău profesional?
Curajul a venit din sentimentul de epuizare și lipsa de satisfacție din rutina zilnică, împreună cu energia canalizată în direcția greșită și cu anturajul care nu ma inspira deloc.
Care a fost cea mai mare frică cu care te-ai confruntat în momentul în care ai decis să începi să-ți construiești acest drum profesional de la zero – și cum ai reușit s-o depășești?
Sincer, în momentul în care m-am gândit și „Ce fac acum?”, „Ce drum încep?”, a fost intuiția cea care m-a îndrumat să mă gândesc la valorile mele personale și la ceea ce mă pasionează cu adevărat.
În momentul în care am simțit că a venit momentul „schimbării”, am știut că acesta este momentul în care trebuie să dau putere pasiunii mele. Frica că aș putea să regret că nu mă las să încerc acest drum m-a determinat să acționez cu hotărâre și să îmi urmez pasiunea.
Ți-a fost teamă vreodată că, poate, s-ar putea să începi să activezi în această industrie mai târziu decât alte femei care-și încep activitatea în acest domeniu mai devreme?
În momentul în care am decis să fac makeup, nu a existat nimic altceva în capul meu decât setea de a mă descoperi pe mine făcând acest lucru și dorința de a afla ce este cu adevărat această lume a machiajului, de mă atrage atât de mult.
Nici măcar nu știam cât de mare și complexă poate fi această industrie. Era un necunoscut total în care m-am aruncat cu totul, fără nicio așteptare, doar dorința pură de a învăța cât mai multe despre această lume a frumosului.
Nu m-am gândit nicio clipă dacă e prea târziu pentru mine să fac acest pas în acest domeniu sau nu. Pur și simplu am simțit că acesta este cel mai potrivit moment pentru mine.
![](https://thewoman.ro/wp-content/uploads/2023/12/Tania-Cozma-make-up-artist-„Cred-ca-machiajul-este-o-poveste-frumoasa-despre-pasiune-si-descoperire-de-sine.-4-1024x576.jpg)
Până la vârsta de 30 de ani, ai activat în domeniul transportului, o lume masculină și dură, în care supravegheai șoferi de tir pentru realizarea unor transporturi în Rusia, Ucraina și Turcia. Uitându-te înapoi, care ai spune că este cea mai importantă abilitate pe care ai dobândit-o în perioada în care ai ocupat această funcție, abilitate pe care încă o mai folosești și astăzi, în activitatea ta ca make-up artist?
Ce întrebare frumoasă!
Abilitatea de a mă adapta la diverse situații și de a găsi soluții în contexte dificile a fost și este o calitate deosebit de valoroasă pe care am dobândit-o în acea perioadă și care a fost esențială în evoluția mea personală și profesională.
La fel, abilitatea de a recunoaște că există lucruri pe care nu le stăpânesc m-a ajutat să fiu deschisă la învățare continuă. Aceasta a fost cheia pentru dezvoltarea mea și adaptarea mea la schimbare.
Dacă te-ai putea întoarce înapoi în timp, la perioada aceea, ai schimba ceva la tine și / sau la modul în care făceai lucrurile la momentul respectiv?
Nu aș schimba nimic. Versiunea mea de atunci cu toate acțiunile, deciziile, emoțiile trăite m-a adus în punctul în care sunt acum și nu pot fi decât recunoscătoare pentru tot traseul meu de evoluție personală și profesională.
În toată perioada în care ai activat în industria transporturilor ai știut în continuare că aceasta nu era o lume care ți se potrivea. Cum îți imaginai, în perioada aceea, că ar fi arătat jobul ideal și lumea cu adevărat potrivită pentru ca tu să-ți desfășori activitatea și să „înflorești”?
„Pentru mine, jobul ideal înseamnă să mă trezesc cu entuziasm și motivație în fiecare zi și să iubesc ce fac.”
Pentru mine e important să am un mediu de lucru plăcut, atât vizual, cât și interpersonal. Să fie un job care să îmi ofere posibilitatea de a evolua, de a-mi dezvolta abilitățile și de a mă descoperi.
În perioada aceea, nu îmi puteam imagina exact cum ar arăta acest job ideal, dar simțeam cu claritate că nu este în domeniul transporturilor. Îmi doream să fac ceva în care să pot aduce frumosul în lumea oamenilor, într-un mod creativ și personal.
Machiajul a devenit acel „ceva” pentru mine, în care am găsit toate aceste elemente pe care mi le doream.
Când a fost momentul în care ai simțit pentru prima dată că s-ar putea să fi reușit să găsești, în lumea make-up-ului, exact ceea ce ai fi sperat pentru tine să găsești?
A fost momentul când am descoperit cu adevărat conexiunea mea autentică și pasională cu această formă de artă și exprimare, adică machiajul.
Faptul că iubesc ceea ce fac în machiaj este o sursă imensă de inspirație și motivație pentru mine. Această pasiune mă îndeamnă să-mi exprim creativitatea și talentul în fiecare aspect al muncii mele.
Machiajul, pentru mine, a devenit mult mai mult decât o simplă meserie; este o formă autentică și terapeutică de exprimare a frumuseții și creativității mele.
Care a fost cel mai important lucru despre muncă pe care l-ai învățat în perioada în care ai locuit în Italia?
Munca nu ar trebui să fie doar un mijloc de a câștiga bani, ci și o sursă de împlinire și de exprimare a valorilor și abilităților tale.
Când munca reflectă ceea ce ești, te poate defini într-un mod pozitiv și autentic. Când munca ta se aliniază cu valorile tale personale și cu ceea ce consideri important în viața ta, există o armonie între viața profesională și cea personală.
Găsirea sensului și împlinirii în munca ta este unul dintre cele mai prețioase lucruri pe care le poți face pentru tine.
![](https://thewoman.ro/wp-content/uploads/2023/12/Tania-Cozma-make-up-artist-„Cred-ca-machiajul-este-o-poveste-frumoasa-despre-pasiune-si-descoperire-de-sine.-3-1024x576.jpg)
Cum s-a modificat relația ta cu echilibrul viață personală – viață profesională în ultimii 10 ani, din momentul în care ai început să activezi în industria make-up-ului până astăzi?
Determinarea mea de a devenit unul dintre cei mai buni make-up artiști a generat o concentrare intensă pe cariera mea și pe dezvoltarea abilităților mele de profesionist în make-up.
Eforturile susținute pentru învățare, experimentare și evoluție în domeniul meu au necesitat un sacrificiu considerabil al timpului personal, acest lucru ajungând să-mi afecteze de nenumărate ori viața personală. Dar am avut un scop.
Această călătorie intensă și dedicată în cariera de make-up artist a implicat sacrificii și eforturi considerabile; ore, chiar zile petrecute în studio-urile foto sau pe platourile de filmare, stat în picioare, trezit la ore extrem de matinale, contexte dificile de frig sau ploaie în care eram constrânsă să lucrez. Lucrul în weekend și de sărbători au devenit o normalitate pentru mine în timp, context foarte greu de acceptat de familie ceea ce poate reprezenta un dezechilibru între cele două planuri.
Acum înțeleg cât de important este să găsești o balanță între carieră și viața personală pentru a-ți menține bunăstarea și fericirea generală, însă în tot acest timp am ales ca determinarea și evoluția mea constantă să fie direcționată asumat pe planul profesional. Știam că era fundamental să fac asta pentru succesul și realizarea mea profesională.
Atunci când ai revenit în România, ai făcut-o având un scop precis: îți doreai să urmezi cursul de make-up organizat de Dana Argeșan. Chiar dacă nu aveai experiență în make-up la momentul respectiv, Dana te-a primit în clasa ei. Care a fost primul gând pe care l-ai avut atunci când ai pătruns în lumea make-up-ului și, respectiv, primul impact pe care această lume l-a avut asupra ta?
Primul gând a fost: „Wow, nu credeam că este totul atât de diferit față de cum îmi imaginăm că este”.
Am fost fascinată de tot ceea ce înseamnă o culoare, cum este să ții o pensulă corect în mână, cât de multe texturi sunt și cât de atentă trebuie să fiu atunci când le folosesc, cât de fascinant este să combini culorile, câtă putere are machiajul în esență și câte trebuie să înveți ca să știi să te joci cu el…
M-am simțit copleșită, recunosc, și de multe ori mă întrebam dacă chiar sunt potrivită pentru această lume atât de complexă și de exigentă în același timp.
„Am avut nevoie de foarte multe validări ca să-mi înțeleg valoarea și să scap de nesiguranță în abilitățile mele.”
Care a fost prima impresie pe care ți-ai făcut-o despre Dana Argeșan și cum s-a modificat aceasta pe parcursul timpului?
Pe Dana Argeșan am venerat-o. A fost mentorul meu și omul care mi-a dat ABC-ul acestei meserii, care mi-a schimbat total viața.
O vedeam perfectă în tot ce făcea. Căldura ei și talentul de a ne învăța această meserie m-au impresionat enorm și m-au motivat să ajung ca ea; m-a făcut să îmi doresc și mai mult de la mine.
Îmi plăcea la nebunie să o asist pe set, să o urmăresc cum se comportă în cadrul unei echipe întregi, să urmăresc fiecare machiaj pe care îl realiza pe chipuri diferite și pe teme diferite.
Nu mă interesa numărul de ore state în picioare. Simțeam că mă hrănesc cu tot ce vedeam acolo. A fost cea mai bună școală pentru mine. Eram fascinată de creativitatea ei: mai bună ca ea nu exista pe piață la acea vreme.
Stând pe lângă ea, am preluat foarte mult din stilul ei, iar validarea ei pentru mine era cea mai importantă. Seriozitatea mea cu privire la toate orele noastre de make-up și dedicarea mea au făcut-o să mă privească diferit și să mă invite mereu cu ea pe set. Aceasta a fost ca o binecuvântare pentru mine.
Apoi, timp de un an ai fost ucenica Danei Argeșan. Care a fost cea mai bună lecție de make-up pe care ai învățat-o lucrând cu Dana? Dar de omenie?
Cea mai bună lecție de la Dana a fost să am curajul să îmi descopăr propriul stil și să respect ceea ce fac prin a oferi cele mai bune servicii și a fi un profesionist desăvârșit indiferent de context. M-a învățat să fiu prezentă 100 % în tot ce fac. Și, desigur, să fiu autentică în tot ceea ce fac.
![](https://thewoman.ro/wp-content/uploads/2023/12/Tania-Cozma-make-up-artist-„Cred-ca-machiajul-este-o-poveste-frumoasa-despre-pasiune-si-descoperire-de-sine.-2-683x1024.jpg)
La vârsta de 30 de ani te-ai mutat în București, unde ai și pus bazele carierei tale în lumea make-up-ului. Cum ai găsit lumea aceasta la vârsta de 30 de ani? Dar ea pe tine?
Am găsit o lume atât de străină, care deja funcționa după niște reguli stricte, dar fascinantă, o lume la care aspiram și pentru care m-am înarmat cu multă răbdare pentru a o câștiga.
Cu toate sentimentele de nesiguranță după mine, mi-am urmat traseul. Știam că am intrat într-un proces de schimbare, adaptare, învățare, evoluție și nu avea cum să fie confortabil.
Cum o găsești astăzi, după 10 ani de experiență în aceasta, atât la nivel național, cât și la nivel internațional?
O privesc cu atâta fascinație și îmi dau seama cât de complexă este și câte posibilități îți oferă de a te exprima, de a fi creativ, de a experimenta frumosul în atâtea nuanțe și de a evolua.
Cred că poți evolua atât la nivel național, cât și internațional. Eu am ales să pun bazele la noi și să scot ce pot eu mai bun din mine ca să aduc un plus de valoare în industria noastră de beauty.
La nivel internațional ai avut colaborări impresionante cu branduri de renume precum Gucci, Armani și Dior. Cum ai reușit să atragi atenția acestor branduri și care consideri că a fost proiectul cel mai memorabil pentru tine până acum?
Pentru că sunt implicată foarte mult în segmentul de fashion, beauty, editoriale, am cunoscut producători și fotografi din afara țării care m-au plăcut și care au regăsit în stilul și viziunea mea estetică mesajul pe care doreau să-l transmită prin imagini foto sau video.
Cel mai memorabil a fost editorialul de copertă pentru revista Vogue Beauty Ucraina. Mi l-am dorit enorm și, pentru că ajunsesem să trăiesc această experiență, a fost ca o binecuvântare pentru mine.
Care este cea mai valoroasă lecție de business pe care ai învățat-o lucrând cu branduri cu renume internațional?
Respectarea termenelor a fost o lecție bună.Lucrul cu un brand internațional poate evidenția importanța gestionării proiectelor și respectării deadline-urilor strânse, întrucât conformitatea cu programul este adesea esențială într-o astfel de colaborare.
Bourjois Paris este un brand iubit de consumatoarele de make-up din România. Care este un fun fact pe care îl cunoști despre brand din interior și despre care crezi că le-ar plăcea și cititoarelor noastre să aibă cunoștință?
Nu știu câte cititoare știu că brandul Bourjois Paris a fost sub casa Chanel peste 100 de ani, acest lucru a dat o valoare aparte brandului, fapt care a și făcut să fie iubit și apreciat atât de mult.
Ce te-a învățat perioada în care ai activat în acest rol, despre frumusețe?
În calitate de make-up artist oficial am învățat că este foarte important să dezvolt o adaptabilitate și flexibilitate în a-mi modifica abordarea pentru a răspunde noilor trenduri și cerințe care definesc filosofia brandului.
![](https://thewoman.ro/wp-content/uploads/2023/12/Tania-Cozma-make-up-artist-„Cred-ca-machiajul-este-o-poveste-frumoasa-despre-pasiune-si-descoperire-de-sine.-1-768x1024.jpg)
Astăzi, după ce ai acumulat 10 ani de experiență în industrie, îți dedici din ce în ce mai mult timp ca să dai mai departe toată expertiza și cunoștințele pe care le-ai acumulat în domeniul make-up-ului. Ce te motivează să împărtășești cunoștințele tale și cum îți pregătești participanții pentru a reuși în industria machiajului?
Dorința de a împărtăși vine adesea din pasiunea profundă pentru machiaj și pentru procesul de învățare continuă. Transmiterea cunoștințelor este o modalitate de a contribui la evoluția altor colegi în acest domeniu.
Să văd progresul și succesul participanților poate fi incredibil de satisfăcător. Contribuția mea la parcursul lor de dezvoltare profesională îmi aduce o mare bucurie și împlinire.
Strategiile mele pentru pregătirea participanților sunt bazate pe educație, demonstrații practice, exersare, feedback constructiv, inspirație și motivare.
Care este cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor make-up artiști care încep acum în industrie?
Începutul în industria machiajului poate fi provocator, dar este plin de oportunități. Ca sfat în construirea unei cariere de succes: să nu uite niciodată că acest proces necesită timp, dedicare, și o mentalitate deschisă către învățare și creștere continuă.
Știm că, o bună parte din activitatea ta în calitate de make-up artist astăzi implică susținerea de workshop-uri pentru cei care vor să-și transforme această pasiune în job. Așadar, ne-ar plăcea să știm mai multe despre felul în care tu activezi: ocupi atât rolul de make-up artist, cât și cel de antreprenor?
Combinația de a fi atât make-up artist, cât și antreprenor, necesită un echilibru între aspectele artistice și cele de business pentru a obține succesul. Este o experiență diversă și învăț constant cum să îmbin aceste două roluri pentru a oferi servicii de înaltă calitate și pentru a dezvolta o afacere solidă.
Astfel sunt două extensii ale mele pe care încerc să le țin foarte apoape și anume: în calitate de make-up artist, mă concentrez pe tehnici și creativitate pentru a oferi servicii de machiaj pentru diverse evenimente sau proiecte artistice, dar în calitate de antreprenor mă ocup de aspectele de management, strategie și promovare pentru a dezvolta și a menține afacerea în creștere.
Ai o echipă în spate care te ajută și, dacă da, din cine este constituită această echipă?
„De una singură este copleșitor, așa că mi-am creat o echipă foarte pregătită.”
O am alături, drept bază, pe sora mea, Carolina, care mă ajută mult pe administrarea businessului și finanțe. Ea gestionează aspectele financiare, inclusiv bugetul, facturarea și alte aspecte administrative.
Am apelat și la o agenție de PR care mă ajută cu promovarea și marketingul. Dezvoltăm împreună strategii de promovare și marketing pentru a-mi promova serviciile și pentru a atrage noi clienți.
De asemenea, am o persoană care mă ajută pe tot ceea ce înseamnă crearea de ad-uri și promovare online a cursurilor mele atât online, cât și offline, precum și un specialist pe partea de video și foto, alături de care creez conținut.
În funcție de proiecte, colaborez cu agențiile de modele, stiliști, hairstiliști și așa mai departe.
Dacă ar fi să începi de la zero în acest domeniu astăzi încă o dată, ce ai face diferit acum față de modul în care ai făcut lucrurile în urmă cu 10 ani?
Nu aș schimba multe, sinceră să fiu. Poate că aș merge undeva în Paris sau Londra și aș face un schimb de experiență acolo, pe lângă un make-up artist cu renume, să înțeleg și să cunosc mai de aproape abordarea din afară.
Cred că m-ar ajuta să cunosc mai devreme mai multe produse și să am posibilitatea să le folosesc în contexte mai variate.
Aș alege să merg la fashion show-uri în backstage pe lângă, spre exemplu, Pat McGrath, să simt energia și adrenalina de acolo ca să mă călesc cu presiunea timpului și să interacționez cu make-up artiști din diferite locuri ale lumii.
Primul lucru pe care-l faci dimineața:
Beau apă și fac mișcare.
Cel mai mare sprijin al tău personal:
Sora mea, Carolina.
Cel mai mare sprijin al tău profesional:
Florin Mîndru, cel mai bun prieten și un antreprenor cu multă experiență.
Gândul care te-a ajutat să nu renunți la început de drum:
Pasiunea.
Trendul de make-up favorit în 2023:
Tenul mult mai natural și aerisit.
Un trend de make-up care crezi că se va contura în 2024:
Grafismele la ochi prind teren.
Cum te reîncarci atunci când obosești:
Plec în vacanțe. Citesc.
___
Editor: Carina-Marisa Cichi