Tehnica sau terapia Bowen poartă numele australianului Thomas Ambrose Bowen, care a trăit în perioada 1916 – 1982. Acesta nu a avut pregătire medicală formală. Deși a încercat să adere la registrul australian al osteopaților în 1981, Tom Bowen nu s-a calificat pentru titlu. Cu câțiva ani înainte de moartea sa, o anchetă publică a guvernului australian a raportat că Bowen a tratat aproximativ 13.000 de pacienți pe an, cu o rată de succes de 80%.
Abia după câțiva ani de la moartea sa, a fost inventat termenul de „Tehnică Bowen”, tehnică popularizată de șase dintre bărbații care l-au observat la locul de muncă, inclusiv Oswald Rentsch, un osteopat a cărui interpretare a devenit forma dominantă. Caracteristicile distinctive ale terapiei constau în natura minimă a intervenției fizice și în pauzele încorporate în tratament, pauze ce permit corpului să se „reseteze”.
Oana Coroian este terapeut Bowen, iar în interviul acordat Revistei Digitale The Woman, ne dezvăluie care sunt principalele beneficii ale acestei terapii, cui se adresează și cum a ales această meserie.
Terapeut Bowen, o meserie care este relativ nouă în România
Având o formare total diferită la bază, Oana a hotărât, după o vastă documentare, să practice o meserie nouă pentru țara noastră: „Sunt economist şi, în adolescenţă, mi-am dorit să lucrez în domeniul bancar, lucru care s-a şi întâmplat, însă, după 7 ani în acest domeniu, am ales un drum nou, diferit, care presupune interacționarea directă cu oamenii. Am ales să fiu terapeut Bowen, deoarece am avut mereu încredere că organismul nostru este capabil să rezolve multe dintre problemele noastre de sănătate, fără ca noi să fim conștienți de acest fapt.”
Tehnica BOWEN declanşează capacităţile de autovindecare a propriului nostru corp
„Tehnica Bowen se realizează prin mişcări extrem de delicate, efectuate pe anumite locaţii precise de pe corp, astfel trezim medicul, care ştie cel mai bine ce este în neregulă şi care este cauza problemelor. Și aici mă refer doctorul interior al organismului nostru, care preia comanda şi începe procesul de vindecare.” descrie terapeutul, menționând faptul că terapia constă în maxim o oră pe săptămâna:
„O şedinţă durează între 40 si 60 minute şi constă în aplicarea unor mişcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice de pe corp, cu pauze de câteva minute între secvenţele de mişcări. Astfel, se transmit mesaje în interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stări ideale, de relaxare și echilibru. Tehnica Bowen se face doar o dată la 7 zile, iar rezultatele pot fi remarcabile, chiar de la prima şedinţă de tratament, deoarece corpul începe procesul de autovindecare. ”
Terapia are multiple beneficii demonstrate
Terapeutul Bowen enumeră benefiiciile multiple ale tehnicii: „Spre deosebire de alte tehnici fizice, Tehnica Bowen nu foloseşte manipularea forţată. Terapeutul nu forţează corpul să execute o comandă, ci îi permite acestuia să întreprindă măsurile necesare pentru autovindecare, în propriul său ritm, echilibrând planurile fizice, mentale şi emoționale ale organismului.”
Un lucru foarte important este faptul că nu are efecte adverse și nu provoacă niciun disconfort pentru pacient „În general, tehnica Bowen grăbeşte procesul de vindecare, indiferent de vechimea afecţiunii, contribuind la asimilarea substanţelor active din medicamente şi micşorarea considerabilă a efectelor adverse al acestora. Unele dintre afecţiunile în care s-a demonstrat o ameliorare după terapia Bowen sunt: scleroza multiplă, paralizia cerebrală, paralizia facială periferică, distrofia musculară, CFS, mialgia fibrinoasă, atacul cerebral și boala Parkinson.”
Se adresează oricui, de la nou-născuţi la vârstnici
„Terapia Bowen este recomandată atât persoanelor cu diverse afecţiuni, precum şi celor sănătoase, care doresc să-şi păstreze starea de sănătate, căci toate persoanele sunt înzestrate cu o capacitate proprie de autovindecare.
Există rezultate notabile în cazul sportivilor, persoanelor sedentare, femeilor însărcinate și a celor cu cerințe educative speciale, dar și în cazul pregătirii preoperatorie sau recuperare postoperatorie, în cazul unor traumatisme sau intervenţii chirurgicale.” menționează Oana.
Terapeutul evindențiază eficiența terapiei Bowen în rezolvarea problemelor scheleto-musculare şi articulare precum: artrita, artroza, umerii dureroşi, restricţiile de mişcare ale gâtului, durerile de spate, durerile musculare, dar şi în cazul altor afecţiuni precum: alergii, astm, dezechilibre hormonale, afecţiuni digestive, afecţiuni neurologice, boli autoimune, migrene sau oboseală cronică.
Consilierea pacientului, înainte de terapie, are o mare importanță
Oana Coroian ne precizează faptul că este important să înţelegem, ca pacienți, modul de funcţionare a terapiei Bowen şi modul în care se desfăşoară o şedinţă obișnuită.
„Pentru început, este necesar ca pacientul să nu confunde o şedinţă de terapie Bowen cu una de masaj:
- Este bine să explicăm pacientului importanţa pauzelor dintre mişcări;
- Orice şedinţă se va desfăşura în linişte, participând la relaxarea indusă de terapie, evitând să stăm crispaţi;
- Dacă de la a doua sau a treia şedinţă simţim nevoia de a adormi pe masa de masaj, nu trebuie să ne împotrivim, deoarece acesta este un efect frecvent al terapiei şi unul dintre semnele că organismul răspunde foarte bine la terapie;
- Înainte şi după fiecare şedinţă, este recomandat ca pacientul să bea un pahar de apă;
- Această terapie nu trebuie corelată cu alte terapii;
- Nu sunt indicate băile foarte calde sau foarte reci, înainte şi după şedinţa Bowen;
- În terapia Bowen nu există supradozaj.”
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: arhivă personală Oana Coroian, drurelax.ro, centrosanpaolo.it