Top 5 Economii cu cele mai bune sisteme de învățământ din lume

Decizia de a ne stabili în afara țării devine extrem de importantă, mai ales în cazul în care avem o familie, existând o mulțime de factori pe care este necesar să îi luăm în considerare, atunci când vine vorba de calitatea vieții. Într-un nou studiu realizat de InterNations, cea mai mare rețea din lume pentru oamenii care trăiesc și muncesc în străinătate, au fost evaluați 14.300 de expați, care locuiesc în 191 de țări, reprezentând 174 de naționalități.

Au fost evaluate 43 de aspecte diferite ale vieții în străinătate. Sănătatea, siguranța și costul unui trai decent sunt extrem de importante, asemenea fiind și calitatea EDUCAȚIEI, disponibilă pentru familiile care doresc să le ofere copiilor lor cel mai bun start în viață. Calitatea educației celor cinci țări, enumerate mai jos, se află în top 5 la nivel mondial.

top-invatamant-cele-mai-bune-invatamant-clasament-oecd-romania-2392

5. Belgia – În acest an, o treime din părinții expatriați iau în considerare calitatea educației în Belgia, ca fiind foarte bună, doar aproximativ 17% cofirmând același lucru, în anul precedent. Belgia reprezintă unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene și găzduiește majoritatea instituțiilor acesteia, precum și alte instituții internaționale importante, inclusiv NATO.

Diversitatea lingvistică și conflictele politice și culturale  sunt reflectate în istoria politică și în sistemul complex de guvernareDin anii 1970, nu mai există universități și colegii bilingve în țară, cu excepția Academiei Militare Regale și a Academiei Maritime de la Anvers, nici mass-media bilingvă și nu există nicio organizație științifică și culturală în care să fie reprezentate ambele comunități.

Suedia-e1441888813231

Educația este obligatorie pentru vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani pentru belgieni. Deși un procent estimat de 99% din populația adultă este educat, preocuparea crește față de analfabetismul funcțional. Programul de evaluare internațională a studenților (PISA), coordonat de OCDE, clasifică în prezent educația belgiană ca fiind una dintre cele mai bune din lume.

4. Israel – 84% dintre părinții expatriați, care trăiesc  în Israel, iau în considerare standardele educaționale ca fiind favorabile, potrivit sondajului InterNations.  Economia și centrul tehnologic al Israelului este Tel Aviv, în timp ce sediul său de guvern și proclamată capitală este Ierusalimul, deși suveranitatea statului asupra Ierusalimului de Est nu este recunoscută la nivel internațional

Fondatorul Microsoft Bill Gates a lăudat Israelul pentru calitatea superioară a educației, ajutând la dezvoltarea economică a acestuia. În 2015, țara s-a clasat pe locul trei în rândul membrilor OCDE, pentru procentul de 25-64 de ani, care au obținut studii superioare, cu 49% față de media OECD, de 35%.

First day of the school year

În 2012, țara s-a clasat pe locul al treilea în lume, în numărul de grade academice pe cap de locuitor, obtinut de 20% din populație. Israel are o speranță de viață școlară de 16 ani și o rată de alfabetizare de 97,8%. Educația este obligatorie în Israel pentru copiii cu vârste cuprinse între 3-18  ani.

3. Coreea de Sud – Calitatea educației în Coreea de Sud pare să fi crescut în acest an, 47% dintre părinții expatriați din Coreea de Sud evaluând calitatea educației ca fiind excelentă, comparativ cu doar 22%, evaluați cu un an în urmă. „ Țara dimineților liniștite” are capitala la Seul, oraș care este a doua metropolă din lume, ca mărime.

Țara a adoptat un nou program educațional, pentru a crește numărul studenților străini. Potrivit Ministerului Educației, Științei și Tehnologiei, numărul de burse pentru studenții străini din Coreea de Sud ar fi dublat până în acest moment, numărul studenților străini ajungând la 100 000, până în anul 2010.

Țara este binecunoscută pentru înalta viziune asupra educației, în care obsesia sa națională a fost numită „ febră educativă”. În 2015, țara a cheltuit 4,7% din PIB-ul său pentru toate nivelurile de învățământ, sumă aproximativ egală cu media Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) de 4,7%.

Coreea-educatie-ww1

Corectitudinea academică a Coreei de Sud a determinat miniștrii britanici ai educației să-și remodeleze, în mod activ, propriile curriculum-uri. Barack Obama a felicitat sistemul riguros școlar, în care peste 80% dintre absolvenții de liceu se înscriu la universitate. Structura rigidă și ierarhică a sistemului a fost și criticată, pentru că a înăbușit creativitatea și inovația.

Sistemul a dat naștere unei forțe de muncă înalt calificată, Coreea de Sud ajungând printre țările cele mai educate din lume, cu cel mai mare procent, din cetățenii săi, care dețin o diplomă de învățământ terțiar, diplomele de licență fiind deținute de 68% din polulația în vârstă de 25-34 de ani, cel mai mult în OCDE.

2. Elveția – Calitatea educației este printre cele mai bune din lume, potrivit părinților intervievați de InterNations. Confederația Elvețiană este o republică federală, formată din 26 de cantoane autonome, având capitala federală la Berna și o lungă istorie de neutralitate armată, frecvent implicată în procesele de pace din toată lumea. 

Numeroși laureați ai Premiilor Nobel sunt elvețieni, cum ar fi celebrul fizician Albert Einstein, Vladimir Prelog, Heinrich Rohrer, Richard Ernst, Edmond Fischer, Rolf Zinkernagel și Kurt Wüthrich, care au primit premii Nobel în domenii științifice. Premiul Nobel pentru pace a fost decernat de nouă ori unor organizații cu sediul în Elveția.

4359914-7-einstein-digital-art-digital-art-by-mark-fredrickson

Elveția este și locul unde s-a născut Crucea Roșie și este sediul mai multor organizații internaționale, inclusiv al doilea birou al ONU din lume, ca mărime. Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume, după PIB pe cap de locuitor, și are cea mai mare bogăție pe cap de persoană adultă, din toate țările lumii. Zürich și Geneva au fost clasate pe locurile doi, respectiv opt în clasamentul calității vieții.

Elveția este pe locul doi în lume, după proporția studenților străini în instituțiile de învățământ superior, după Australia. Institutul Universitar de Studii Internaționale și de Dezvoltare este cea mai veche școală de studii de dezvoltare internațională din lume și una dintre cele mai prestigioase.

Geneva și departamentul francez Ain sunt locul unde funcționează cel mai mare laborator din lume, CERN, dedicat cercetării în domeniul fizicii particulelor. Agenția „Biroul Elvețian pentru Spațiu”, s-a implicat în diverse programe și tehnologii spațiale și a fost unul dintre cele 10 instituții fondatoare ale Agenției Spațiale Europene, în 1975, dar și al șaptelea cel mai mare contribuitor la bugetul ESA.

1. Finlanda – Țara de top pentru educație. Un impresionant procent de 70%, dintre cei evaluați confirmă calitatea educației ca fiind excelentă, în comparație cu media globală. Republica Finlanda, republică parlamentară, are un guvern central, aflat în capitala Helsinki, unde se produce o treime din PIB.

Two schoolkids learning

Finlanda este una dintre cele mai bogate țări din lume și are cel mai bun sistem de educație din Europa. Aceasta s-a clasat ca una dintre țările lumii cu cea mai mare calitate a vieții. Curriculumul flexibil este stabilit de Ministerul Educației și Consiliul Educației.

Educația este gratuită, iar cheltuielile de trai sunt finanțate în mare măsură de guvern, în beneficiul elevilor. Forumul Economic Mondial clasifică educația terțiară din Finlanda numărul 1 în lume. Mai mult de 30% dintre absolvenții terțiari se află în domenii științifice. Finlanda a avut și o tradiție îndelungată în educația adulților.

Finlanda este foarte productivă în domeniul cercetarii științifice. În anul 2005, a avut cea de-a patra publicație științifică pe cap de locuitor a țărilor OCDE. În 2007, în Finlanda au fost depuse 1.801 brevete. În plus, 38% din populația Finlandei are o diplomă universitară sau colegiu, care se numără printre cele mai mari procente din lume.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: evaluaredigitala.ro, miscareaderezistenta.ro, financiarul.ro., pinterest.com, gamespot.com, keywordsuggest.org.  Sursă articol: weforum.com