Cu siguranță te-ai confruntat măcar o dată cu senzația de buze uscate, dacă nu chiar crăpate și da, este extrem de neplăcut.
Dar tu faci ceva pentru a le acorda atenție și o rutină de îngrijire adecvată?
De cele mai multe ori, uităm că și buzele au nevoie de un minim de „efort”, tocmai pentru a evita apariția unor situații neplăcute și chiar dureroase și, în plus, nimic nu se compară cu buzele perfect hidratate și frumoase.
Pielea de pe buze este foarte subțire și sensibilă, iar aceasta nu au glande sebacee care să ajute la menținerea lubrifierii și protecției, astfel că singura lor sursă de hidratare este saliva. De aceea ele se pot usca și crăpa cu ușurință. Inclusiv melanina lipsește din pielea buzelor, care are rolul de a proteja de razele ultraviolete, existând astfel un risc mai mare de arsuri solare si cancer de piele.
Cum îți dai seama că buzele tale sunt sănătoase? Simplu: au volum și sunt bine hidratate. Buzele acționează asemenea unui burete: când sunt expuse la umiditate, absorb apa și devin netede. Când sunt deshidratate, se usucă și se ridează. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, pe buzele tale vor începe să-și facă apariția liniile fine și ridurile într-un ritm mai accelerat decât pe restul feței.
Fumatul este un factor principal al îmbătrânirii precoce a buzelor. Pe lângă deteriorarea cauzată de toxinele din fum, persoanele care fumează au mai multe șanse de a dezvolta riduri în jurul gurii, din cauza solicitării repetate a mușchilor periorali pentru a trage din țigară.
Deteriorarea cumulativă a buzelor și a pielii rezultă din anii de expunere la soare, aer rece, uscarea produselor pe buze. Efectele negative ale mediului au ca rezultat frecvent uscarea și crăparea buzelor.
Îngrijirea necorespunzătoare a buzelor poate duce, de asemenea, la creșterea riscului de inflamație, infecție și senzații de arsură. Vestea bună este că, odată ce începi să-ți îngrijești buzele, poți inversa semnele de îmbătrânire relativ repede, pentru că pielea acestora este foarte receptivă.
Iată câțiva pași esențiali pentru îngrijirea corespunzătoare a buzelor:
– Exfoliază buzele o dată pe săptămână cu un exfoliant blând și aplică apoi o mască hidratantă pentru a combate uscarea și crăparea lor.
– Asigură-te că eviți scrub-urile cu acid salicilic, pentru că se poate eroda stratul cornos exterior al buzelor și poate deteriora straturile de piele nouă.
– Seara înainte de culcare, aplică un strat generos de tratament intensiv reparator pentru buze.
– Aplică peste zi de câte ori este necesar, un balsam de buze hrănitor și dacă buzele tale sunt predispuse la uscare, evită rujurile rezistente la transfer deoarece acestea usucă buzele.
– Când ești la plajă, folosește un balsam de buze cu SPF pentru a le proteja de acțiunea nocivă a soarelui
P.S.: Nu îți mai linge buzele! Saliva se evaporă repede, luând cu ea orice umiditate care se află deja pe buze, lăsându-le chiar mai uscate. Deci le faci rău prin acest obicei.
Sursă foto: Freepik
–
Editor: Antonia Lestyan