Fațetele dentare sunt piese protetice minim invazive, realizate din ceramică feldspatică sau disilicat de litiu (E-max), de către medicul stomatolog, în colaborare cu laboratorul de tehnică dentară. Acestea se cimentează pe suprafața exterioară, vizibilă a dinților, mai frecvent fiind folosite la nivelul dinților frontali.
Rolul lor este de a oferi pacienților un zâmbet estetic și armonios prin modificarea culorii, formei și texturii dinților.
Când sunt indicate fațetele dentare?
Există o multitudine de afecțiuni dentare pentru care pacienții pot alege fațetele dentare:
• dinți cu modificări de culoare, din cauza administrării de tetraciclină în cursul sarcinii;
• dinți frontali cu multiple obturații, care își schimbă culoarea în timp, iar cromatica acestora devine neuniformă;
• dinți cu uzură accentuată sau ciobiți;
• dinți mici cu spații între ei, la pacienții care nu doresc aliniere prin tratament ortodontic;
• când pacienții prezintă anomalii minore de poziție a dinților și nu doresc purtarea unui aparat ortodontic.
De câte tipuri sunt?
Fațetele dentare sunt de două tipuri:
• În anumite cazuri e necesar să se prepare (șlefuiască) dinții pe care se vor aplica fațetele. Șlefuirea este însă minim invazivă (0,2 – 0,5 mm). Această variantă este necesară când modificările dorite sunt mai ample sau dinții sunt voluminoși, iar aplicarea unor fațete fără a prepara dinții ar face ca aceștia să pară și mai mari.
• În alte situații se pot fixa fațete „no prep”, adică fațete care nu necesită șlefuirea dinților. În această situație se păstrează tot țesutul dentar. Acestea sunt indicate mai ales în cazul dinților mici cu spații interdentare și necesită ca dinții să fie integri, sănătoși.
De multe ori, se folosesc combinații între fațetele clasice și cele no prep, în funcție de necesități și de particularitățile cazului clinic.
Avantajele fațetelor dentare
• materialele din care se realizează au rezistență similară cu cea a smalțului dentar și nu își modifică culoarea în timp;
• ceramica este biocompatibilă și nu irită țesuturile moi din jurul dinților;
• au aspect natural, copiind textura, transluciditatea și culoarea dinților naturali;
• sunt longevive și rezistente datorită tehnicilor actuale prin care se fixează de smalțul dinților;
• tratamentul este nedureros deoarece este minim invaziv.
Cum se realizează?
Întotdeauna se începe cu o consultație în care se analizează trăsăturile feței și zâmbetului, precum și cerințele pacientului. Planificarea se face în detaliu, astfel încât zâmbetul să fie individualizat și să se obțină dimensiunea, poziția ideală a dinților, forma, precum și culoarea optimă.
Există două metode prin care pacientul să previzualizeze rezultatul final, astfel încât echipa medic-pacient să poată face modificările dorite, înainte ca laboratorul să realizeze fațetele:
• Clasic – se ia o amprentă a dinților pacientului, iar tehnicianul va realiza din ceară (wax-up) viitoarele fațete, iar apoi medicul va transpune situația de pe model în gura pacientului (wax-up-ul într-un mock-up), printr-un material provizoriu aplicat peste dinți.
• DSD (digital smile design) – se realizează viitoarele fațete digital într-un program special, iar pe baza acestui design tehnicianul va realiza fațetele tot din ceară și medicul va simula rezultatul final în cabinet, printr-un material provizoriu. Avantajul acestei metode este că pacientul poate previzualiza și digital viitoarele fațete.
După previzualizare și evetualele modificări, medicul va transmite informația tehnicianului, iar acesta va realiza fațetele din ceramică feldspatică sau disilicat de litiu (E-max), după caz.
Așadar, etapele tratamentului cu fațete dentare sunt:
• consultația și planificarea viitorului zâmbet;
• prepararea dinților și amprenta, fie clasic, fie cu ajutorul scannerului intraoral, în funcție de situația clinică;
• proba și ajustările necesare;
• cimentarea fațetelor.
Numărul de fațete necesare depinde de situația clinică, însă în funcție de cât de larg e zâmbetul. Dacă pacientul dorește un zâmbet ideal, perfect, de obicei sunt necesare 8-10 fațete.
De reținut!
Reabilitarea orală prin fațete dentare necesită în continuare o igienă orală corespunzătoare și control de două ori pe an la medicul stomatolog.
By dr. Ioana Bucerzan – Chirurgie dento-alveolară
Ioana a absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. S-a specializat în chirurgie dento-alveolară, rezidențiat absolvit în 2016. Participă constant la cursuri de specializare în stomatologie generală și implantologie, stăpânind tehnicile pentru cele mai noi sisteme de implanturi și utilizând cu succes Tehnologia PRGF în chirurgia orală.
Surse foto: dentocalm.ro, unsplash.com