Ai auzit măcar o dată una din expresiile „Nu uita să te dai cu SPF!” sau „Este importantă să folosești SPF”, dar, multă lume nu știe concret de ce este un produs atât de pomenit, cu atât mai mult cu cât, acum, în era internetului, îl putem vedea și la persoane din mediul online, nu doar în indicațiile medicilor dermatologi.
Expunerea prelungită la soare fără protecție poate provoca numeroase efecte negative asupra pielii, inclusiv arsuri solare, fotoîmbătrânire (fenomen discutat anterior într-un articol), hiperpigmentare, și altele. Aceste consecințe sunt mai evidente în timpul verii, odată cu creșterea temperaturilor și schimbarea garderobei, însă radiațiile ultraviolete au același potențial dăunător și în timpul sezonului rece, chiar dacă nu le simțim direct în mod la fel de intens.
Tocmai din aceste motive, este esențial să știm cu putem să ne protejăm pielea și care este rolul pe care produsele cu SPF îl pot avea.
Ce este factorul de protecție solară (SPF-ul)?
SPF este abrevierea de la „Sun Protection Factor” sau „factor de protecție solară”. Este un indicator larg utilizat pentru evaluarea capacității cremelor de protecție solară. Totuși, SPF reflectă doar protecția împotriva radiațiilor ultraviolete de tip B, cele care cauzează arsuri solare acute.
Dacă observi că pielea începe să se înroșească sau, mai rău, să se ardă după doar 10 minute de expunere la soare, trebuie să știi că utilizarea unui SPF 15 va întârzia apariția arsurii de 15 ori, astfel că aceasta va apărea abia după aproximativ 150 de minute, în condițiile aplicării corespunzătoare a cremei. Dacă folosești un SPF 50, protecția împotriva arsurilor va dura aproximativ 500 de minute. Cu toate acestea, este important să reții că aceste calcule sunt aproximative și nu este suficient să aplici crema doar o dată dacă petreci o perioadă îndelungată la soare.
Un SPF de 30 filtrează 96,7% dintre radiații. Un SPF de 50 filtrează 98% dintre radiații. La fel, un SPF de 15 oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB.
SPF-ul unei creme de protecție solară este stabilit printr-o serie de teste de laborator care implică voluntari și aplicarea cremei pe zone nebronzate ale corpului, cum ar fi fesele. Aceste zone sunt apoi expuse la lumina soarelui simulată prin lămpi UV, iar prin măsurătorile realizate se calculează raportul dintre durata minimă care produce eritem (înroșirea pielii) atunci când este aplicată crema și durata minimă care produce eritem fără această cremă cu SPF.
Acest test demonstrează eficacitatea unei creme împotriva radiațiilor UVB, nu împotriva UVA. Pentru a oferi protecție împotriva ambelor tipuri de radiații, o cremă trebuie să aibă „spectru larg” și este supusă mai multor teste de laborator. Este important de menționat că nu există o metodă universal recunoscută pentru a măsura protecția împotriva radiațiilor UVA.
Măsurătorile se bazează pe durata minimă care produce eritem (MED), pigmentarea imediată după expunerea la UVA (IPD), și pigmentarea persistentă măsurată la 2-3 ore după expunerea la UVA (PPD). Cel mai comun grad de protecție împotriva UVA (PA) se bazează pe reacția de pigmentare persistentă, unde un PA+ corespunde unui factor de protecție între 2-4, un PA++ între 4-8, iar un PA+++ reprezintă un factor de protecție mai mare de 8.
Care sunt tipurile de factori de protecție solară?
Factorul de protecție solară (SPF) este util în gestionarea expunerii la soare pentru a ne bucura de vacanță fără a ne confrunta cu probleme ale pielii, însă nu ar trebui să prelungim expunerea în orele cu indice UV ridicat. Este important să reținem că nu este suficient să aplicăm crema cu SPF o singură dată pe zi.
Există două tipuri de factori de protecție solară:
– factor de protecție chimică
– factor de protecție solară minerală.
Protecția solară chimică
Acest tip de factor de protecție se găsește în majoritatea produselor. Produsele cu SPF chimic sunt mai ușor de aplicat, deoarece nu lasă urme albe pe piele. Un dezavantaj este faptul că sunt eficiente după 15-20 de minute de la aplicare. De asemenea, cremele chimice pot fi provoca alergii pentru că au particule mici care acționează prin absorbția radiațiilor UV care le transformă în energie.
Protecția solară minerală
Aceasta se bazează pe agenți fizici care stau pe piele și acționează ca o barieră pentru blocarea radiațiilor UV pe care le reflectă. Loțiunile cu SPF mineral au spectru larg, adică oferă protecție împotriva radiațiilor UVA, dar și UVB. În plus, încep să acționeze imediat după aplicare. Factorul de protecție minerală nu provoacă alergii, deci este mai sigur , dar lasă de obicei o peliculă albicioasă pe piele. Filtrele minerale cel mai frecvent folosite sunt pe bază de oxid de zinc, dioxid de titan și pigmenți oxidativi de fier.
În plus, este benefic ca loțiunea pe care o utilizezi să conțină antioxidanți, cum ar fi vitamina E, pantenol, cofeină sau extracte de sâmburi de struguri, deoarece aceștia contribuie la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi generați în timpul expunerii la radiațiile UV.
Cum poți să alegi SPF-ul potrivit?
Dacă ai în plan o excursie acum că a venit sezonul mai cald sau pur și simplu vrei să integrezi o cremă cu SPF în rutina ta zilnică de îngrijire a pielii, ar fi indicat să consulți un dermatolog înainte. Este esențial să nu te grăbești în alegerea unui astfel de produs, deoarece eficacitatea cremei cu SPF depinde de modul corect de utilizare. În general, în farmacii și magazine specializate, poți găsi o varietate de loțiuni potrivite pentru diferite tipuri de piele:
SPF pentru ten deschis
Pielea cu un nivel redus de melanină este mult mai sensibilă la radiațiile UV și necesită o atenție specială. Dacă ai un ten deschis la culoare, este recomandat să folosești o cremă cu un SPF ridicat, de 30 sau 50, deoarece tenul deschis se poate arde foarte ușor, chiar în primele minute de expunere la soare.
SPF pentru ten normal
Tenul normal nu este chiar atât de sensibil datorită cantității de melanină pe care o conține. Poate fi protejat cu o cremă cu SPF 15, însă pentru siguranță, mai ales dacă te expui la soare un timp îndelungat, este bine să folosești SPF de minim 30.
SPF pentru ten închis
Pielea cu o pigmentație mai închisă oferă o protecție naturală mai bună împotriva razelor UV și totuși, este important să folosești în continuare o cremă cu protecție solară. Pentru acest tip de piele, o loțiune cu SPF 15 este o alegere potrivită. În cazul în care ai pielea închisă la culoare, ochii căprui și părul negru, poți opta chiar pentru un SPF mai mic, de exemplu 6.
SPF pentru copii
În timpul vacanței alături de cei mici, expunerea la soare este inevitabilă, mai ales dacă există apă în apropiere. De aceea, este esențial să le protejăm pielea cu o loțiune de fotoprotecție cu spectru larg. Pentru copii, este important ca crema să nu fie lipicioasă sau uleioasă, deoarece aceste aspecte pot face aplicarea mai dificilă. Mulți copii preferă spray-urile sau spuma de protecție, datorită texturii lor mai plăcute, dar este crucial să ne asigurăm că au un SPF adecvat și oferă protecție împotriva radiațiilor UVA, ideal folosind un filtru mineral pentru a fi hipoalergenice.
Care sunt beneficiile produselor cu SPF?
Aplicarea unei creme cu SPF este necesară chiar și în zilele mai puțin însorite. De aceea, este recomandat să devină un obicei, similar cu rutina ta de îngrijire a tenului dimineața și seara. Este important să ții cont că loțiunile de protecție solară nu își fac efectul imediat după aplicare. Trebuie să aștepți cel puțin 15 minute înainte de a te expune la soare, iar dacă petreci mai mult de o oră la plajă, nu uita să reaplici crema, deoarece efectul SPF-ului este activ doar pentru o perioadă limitată de timp. În plus, intrarea în apă sau transpirația excesivă pot diminua rapid eficacitatea cremei de protecție.
Este util să folosești o cremă diferită pentru față și corp, iar crema destinată feței ar trebui să ofere, de asemenea, protecție cu spectru larg, ideal cu un SPF mai ridicat.
Cum să aplici produsele cu SPF
Produsele cu SPF ar trebui aplicate în fiecare dimineață înainte de a părăsi casa și ar trebui să fie parte integrantă a rutinei tale de îngrijire a pielii. După ce ai curățat și tonifiat pielea, aplică o cremă hidratantă, urmată de crema cu SPF. Este recomandat să aștepți cel puțin 10 minute pentru ca aceste produse să fie absorbite înainte de a aplica machiajul. Aplică crema inclusiv pe urechi, buze și palme.
Aplică loțiunea cu SPF prin tamponare, nu prin frecare, pentru a asigura o distribuție uniformă și o absorbție mai eficientă. Nu uita să fii atentă și la cantitatea de cremă folosită. FDA recomandă utilizarea a 2 mg/cm pătrat de piele.
Totuși, este important să ne amintim că nu există o modalitate sănătoasă de a ne bronza, bronzul reprezentând un mecanism de apărare al pielii împotriva agresiunii cauzate de radiațiile UV. De fiecare dată când pielea se bronzează, se deteriorează, ceea ce poate duce la îmbătrânire prematură și crește riscul de cancer cutanat.
Ai grijă de pielea ta!
Sursă foto: Freepik
Editor: Antonia Lestyan