Andreea Chirilă este genul de persoană ambițioasă și curajoasă, care se inspiră din toate lucrurile care o înconjoară, de la persoanele din jurul ei și până la filme și muzică. Își face munca din pasiune și este extrem de motivată să continue la fel, mai ales când vede satisfacția și mulțumirea din ochii colaboratorilor săi.
Cum ai descrie domeniul tău de activitate?
Stilul personal este un domeniu extrem de fraged, mai ales în România, însă mă bucur când văd că există un așa mare interes din partea publicului. Aș spune că este un sector de activitate în care trebuie să primeze empatia, deschiderea, curajul de a spune lucrurilor pe nume, dar, bineînțeles, și un foarte mare apetit pentru estetică.
Cum ți-ai dat seama că stylingul este domeniul cel mai potrivit pentru tine, unde să construiești o carieră?
Trecerea de la pasiune la gândul de a profesa în acest domeniu a avut loc la finalul facultății, când am hotărât să scriu lucrarea de disertație pe tema: Modă și identitate socio-culturală în România interbelică, eu fiind studentă la Facultatea de Litere pe vremea aceea. Moda reprezintă mult mai mult decât niște simple piese vestimentare, iar procesul de research pentru a scrie acea teză m-a adus mai aproape de esența acestei industrii.
De unde a pornit pasiunea pentru styling? Cine te inspiră în această privință?
Propriu-zis, am început să fac styling pe la vârsta de 25 ani, în momentul în care am deschis în Iași un concept store cu designeri români. Interacționam zilnic cu diverși clienți și de fiecare dată îmi dădeam seama că o haină pe umeraș s-ar putea să nu spună prea multe. Cu toate acestea, purtată corespunzător, nu doar că va căpăta o altă perspectivă, însă o va face și pe persoana în cauză să se simtă extraordinar în propria piele și să observe că moda poate fi atât de incitantă.
Cred că pasiunea pentru styling a pornit în momentul în care vedeam cum atitudinea clienților se schimbă atunci când probează o piesă vestimentară potrivită.
Cât despre inspirație, eu sunt genul de persoană care o primește de peste tot: de la persoanele din jur, din poveștile lor, din cărți, cursuri, webinarii, călătorii, persoane cu un simț estetic accentuat și în special din filme. Totul poate deveni inspirație dacă privești din unghiul potrivit.
Care sunt principalele calități pe care trebuie să le aibă o femeie cu un background solid pe zona de fashion?
Dacă vă referiți la calitățile unui stilist, ei bine, cred că empatia și găsirea unor modalități potrivite de a transmite informația ar fi principalele atuuri pe care ar trebui să le aibă o persoană care lucrează în acest domeniu. Apoi, consider că ar trebui să primeze și o dorință de dezvoltare continuă, atât pentru toate domeniile vizuale, cât și în ceea ce privește psihologia și ceea ce ține de interacțiunea umană.
Cât de bine trebuie să cunoști un om pentru a-l putea ajuta cu sfaturi și recomandări de fashion? Trebuie să existe o legătură, o conexiune între tine și persoana cu care lucrezi?
Ca în orice relație, chimia dintre stilist și client este extrem de importantă, iar aceasta se poate stabili chiar din prima secundă. Nu poți lucra cu cineva cu care nu simți că te poți conecta la un nivel mai profund, mai ales că ședințele de consiliere vestimentară implică, în mod evident, o deschidere mare din partea celuilalt și o încredere aparte. Acesta este și motivul pentru care eu niciodată nu voi sugera cuiva să colaborăm pe partea de styling. Cred că tărie că, atâta timp cât clientul este cel care apelează la mine, deja există un strop de încredere și de chimie acolo.
După ce acest pas este făcut, cunoașterea persoanei din fața mea este esențială, fapt pentru care primele ședințe sunt creionate tocmai în jurul descoperirii acesteia. Abia apoi ajungem să discutăm propriu-zis despre haine, să facem ordine în garderobă și să mergem la shopping.
Cum îți alegi ținuta și make-up-ul într-o zi obișnuită? Dar atunci când ești fericită sau tristă?
Nu îmi ia foarte mult timp să fac aceste alegeri, întrucât am ajuns într-un punct în care știu exact ce îmi place și ce nu, cu ce mă simt bine și cu ce nu. În plus, garderoba mea este constituită doar din piese care sunt 100% potrivite pentru mine, fapt pentru care deciziile zilnice sunt extrem de simple.
Nu există o diferență de look între zilele în care exalt de fericire și zilele în care sunt doar ok. Asta se întâmplă pentru că știu foarte bine că o ținută bună mă va face să mă simt de o mie de ori mai încrezătoare, chiar și atunci când nu sunt.
Ce te motivează în fiecare zi?
Cel mai mult mă motivează satisfacția clienților și faptul că, fără să-i întreb, îmi spun cât de bine se simt și cât de multe lucruri s-au schimbat în viața lor de când am început să ne vedem și să colaborăm.
Dacă te-ai putea descrie în cinci cuvinte, care ar fi acelea?
Nu am mai răspuns de mult timp acestui gen de întrebare. Cred că aș pune pe primul plan ambiția și curajul de a pune în mișcare idei atipice pentru piața de la noi, dar și abilitatea de a-i face pe ceilalți să se simtă mai bine cu ei înșiși și să găsească soluții acolo unde nu credeau că există.
Cum îți petreci timpul liber?
În ultima vreme, doctoratul (tot pe stil personal) îmi ocupă destul de mult timp, însă sunt și o mare fană a călătoritului și a creării de conținut vizual pe mediile sociale.