Vizita la dentist în mod regulat este mult mai importantă decât am crede. În materialul de astăzi vorbim despre nevoia, importanța, dar și rolul unui tratament ortodontic.
Cele mai importante sfaturi vin de la Dr. Adina Sîrbu, medic primar cu specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială și în tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare în urma absolvirii programului de doi ani susținut în San Sebastian, Spania, de către unul dintre cei mai mari specialiști din lume în acest domeniu.
Dr.Adina Sîrbu este cea care a pus bazele Clinicii Aesthetica din Cluj-Napoca, centru stomatologic cu un plus de profesionalism, seriozitate și excelență pe piața serviciilor stomatologice. Clinica folosește tehnologiile 3D digitale pentru planificarea cazurilor ortodontice, a celor de protetică dentară precum și a celor de implantologie orală.
Dacă discutăm de prevenție, ce rol poate avea un tratament ortodontic în cazul adulților?
Tratamentul ortodontic la persoanele adulte poate corecta atât ocluzia, mușcătura, cât și poziția dinților pentru o estetică dentară mai bună. Dacă dinții nu sunt aliniați frumos este mai bine să facem un tratament ortodontic pentru alinierea lor și, după aceea, să restaurăm forma dinților prin fațete sau coroane. Facem în acest fel o protetică minim invazivă în care dinții nu trebuie șlefuiți prea mult.
Ce obiective urmărim cu un tratament ortodontic?
Obiectivele tratamentului ortodontic sunt: estetica dentară, îndreptarea dinților, estetica facială, corectarea ocluziei, a mușcăturii, stabilitatea articulației temporo-mandibulare, revitalizarea parodontiului dinților, corectarea dimensiunii maxilarelor.
Cum știm că este necesar un tratament ortodontic?
Pentru a ști dacă este nevoie de un tratament ortodontic, trebuie să ne adresăm unui medic specialist ortodont care va analiza estetica dentară, estetica facială și ocluzia dinților. În cadrul Clinicii Aesthetica utilizăm pentru stabilirea diagnosticului și a planului de tratament o tehnologie 3D computerizată și cele mai noi softuri de ortodonție.
Care sunt cazurile în care aceste tratamente sunt obligatorii?
Tratamentele ortodontice sunt necesare dacă există o patologie la nivelul articulației temporo-mandibulare, dacă avem abrazii dentare, ocluzie dentară incorectă, modificări de formă și dimensiune ale maxilarelor, dinți înghesuiți, probleme parodontale cu retracția gingiei sau resorbție osoasă. De asemenea, dacă ne dorim să ne îndreptăm dinții pentru a avea un zâmbet perfect, este mai bine să începem cu un tratament ortodontic.
Ce tipuri de aparate ortodontice se regăsesc în cadrul clinicii Aesthetica?
Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri, sunt aparate ortodontice cu brackeți metalici sau de safir, aparate ortodontice de tip aligner, adică gutiere transparente care aliniază dinții, iar alegerea aparatului ortodontic trebuie să țină cont și de tipul patologiei pe care o tratăm. Tratamentele ortodontice nu sunt dureroase, există un disconfort în prima săptămână după care pacientul se acomodează cu aparatul, iar senzația de disconfort dispare.
Cum funcționează aparatele ortodontice?
Aparatele ortodontice cu brackeți sunt prefabricate și fiecare bracket este individualizat pe un anumit dinte. Mișcarea dentară se realizează în plan vertical, transversal și sagital, pe un singur dinte sau pe grupe de dinți, în funcție de planul de tratament stabilit inițial. De aceea, este foarte important ca la începutul tratamentului ortodontic să avem un diagnostic corect și complex, cu obiective de tratament bine stabilite.
Brackeții de safir sunt estetici, transparenți, fiecare bracket are anumite informații la nivelul slotului, iar aplicarea unor brackeți estetici depinde de tipul de ocluzie pe care dorim să o tratăm. Dacă ocluzia, mușcătura este prea adâncă, este bine să evităm folosirea brackeților de safir deoarece se vor fractura.
Alignerele sunt reprezentate de un set de gutiere care se schimbă la o săptămână-10 zile, sunt estetice, pot determina și ele un ușor disconfort la început, dar ulterior pacientul se obișnuiește și disconfortul dispare. Sunt indicate în anumite patologii ortodontice și este important și în cazul folosirii acestui sistem să avem un diagnostic și un plan de tratament extrem de riguros.
Despre Dr.Adina Sîrbu
Dr.Adina Sîrbu este cea care a pus bazele clinicii stomatologice Aesthetica din Cluj-Napoca, unul dintre puținii medici din țară care a absolvit cursul de specializare de doi ani FACE/Roth-Wiliams din Viena, specializându-se în tratamentul ortodontic al copiilor, cât și al adulților.
Dr. Adina Sîrbu este medic primar cu specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială. În plus, aceasta este specializată în tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare în urma absolvirii programului de doi ani susținut în San Sebastian, Spania, de către unul dintre cei mai mari specialiști din lume în acest domeniu.
Dr. Adina Sîrbu a participat și a lecturat în cadrul a numeroase conferințe internaționale care au avut loc atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Tocmai de aceea, dr. Sîrbu a decis ca membrii echipei clinicii pe care o conduce să fie și ei prezenți constant la conferințele naționale și internaționale pentru a fi la curent cu cele mai noi tendințe din domeniul lor de activitate.