Andreea Carpen – Mihalcea, Aida Foamete și Maria Udeanu sunt trei avocate, membre în echipa PSBH, care, de curând, au câștigat o luptă în instanță pentru pacientele cu cancer la sân.
În anul 2019, pacienta diagnosticata cu cancer de sân a fost nevoită să își achiziționeze din propriile fonduri unul dintre medicamentele din tratamentul citostatic, medicament recomandat de către medicul oncolog ca având efecte pozitive vizibil superioare pentru diagnosticul HER pozitiv în ceea ce privește șansele de supraviețuire, fiind de altfel inclus în protocoalele de tratament europene pentru orice stadiu al afecțiunii.
La acel moment, tratamentul nu era decontat de către CNAS pentru stadiul de boală în care se afla pacienta, compensarea de 100% fiind acordată doar metastazelor în stadiu final și cazurilor neoperabile, situații in care, contribuția tratamentului la însănătoșirea pacienților era limitată de gradul avansat al bolii.
După o perioadă de 3 ani în instanță, echipa formată din avocatele Aida Foamete, Andreea Carpen-Mihalcea și Maria Udeanu reușesc să câștige bătălia juridică. Prin soluționarea cazului nu doar că îi recuperează pacientei cheltuielile aferente tratamentului, dar și revoluționează sistemul medical, obținând adăugarea medicamentului utilizat pentru tratament pe lista celor decontate în regim de compensare 100%, inclusiv pentru un stadiu de boală cu șanse mari de supraviețuire în această afecțiune.
Cazul a fost pro bono.
Am stat de vorbă astăzi cu fiecare dintre cele trei avocate implicate în acest caz, povestindu-ne despre ele, decizia participării la acest caz, implicarea concretă, dar și despre sentimentele care le-au încercat pe parcursul acestei călătorii.
Andreea Carpen – Mihalcea
Cum te-ai descrie în câteva cuvinte pentru cititorii The Woman?
Femeie, avocat, soție, mamă. Sunt puternică, ambițioasă, dedicată profesiei și familiei.
Când și cum ai ales profesia de avocat? Ce te-a făcut să te îndrepți spre aceasta?
Deși ar putea părea clișeic, mi-am dat seama că îmi doresc să urmez această profesie încă din școala generală. Recunosc, am fost influențată de tatăl meu în această alegere, el fiind persoana care m-a sprijinit cel mai mult în acest sens.
Care a fost unul dintre cele mai grele cazuri la care ai lucrat până acum? Povestește-ne despre acesta.
Îmi plac spețele care reprezintă o provocare, care îmi testează cunoștințele juridice și experiența acumulată. Îmi plac, în special, spețele în domeniul contenciosului administrativ și fiscal, tocmai pentru că sunt extrem de diferite și au implicații importante pentru clienți.
Unul dintre cele mai grele cazuri la care am lucrat este un dosar având ca obiect anularea unei autorizații de construire, în cadrul căruia am asigurat reprezentare juridică dezvoltatorului imobiliar, beneficiar al autorizației de construire. În acest caz, apartamentele din imobil au fost vândute anterior formulării cererii de anulare a autorizației de construire către persoane fizice, care au obținut credite bancare pentru cumpărarea lor. Prin urmare, implicațiile unei soluții nefavorabile nu se răsfrângeau doar asupra clientului nostru, ci și asupra unui număr considerabil de familii care și-au investit economiile și care s-au îndatorat pentru achiziționarea apartamentelor.
Care sunt, din punctul tău de vedere, calitățile care nu ar trebui să îi lipsească unui avocat?
Fără a le enumera într-o ordine a importanței, consider că următoarele calități nu ar trebui să îi lipsească unui avocat: dorința continuă de a evolua și cea de autodepășire, perseverență, dedicare, disciplină, rigurozitate.
Cum a arătat implicarea ta în mod concret în acest caz?
La data formulării cererii de chemare în judecată coordonam echipa de avocați care a preluat dosarul în cadrul PSBH.
În concret, am participat la stabilirea strategiei atât în ceea ce privește cererea de chemare în judecată, cât și cererea de emitere a ordonanței președințiale și am revizuit documentele redactate de colegele mele.
Ulterior, am reprezentat clienta în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu ocazia judecării recursului.
Cum a fost să lucrezi la acest caz alături de colegele tale? Cum simți parteneriatul între femei?
Atunci când echipa de avocați, indiferent dacă este formată doar din femei sau nu, tratează un caz cu profesionalism, parteneriatul nu poate fi decât foarte potrivit. Așa a fost și în cazul nostru.
Ce ai simțit în momentul soluționării cazului?
Am fost extrem de bucuroasă și nu mă refer la satisfacția profesională a câștigării dosarului, ci la importanța soluției pentru clienta noastră, care nu doar că s-a luptat cu o afecțiune extrem de gravă, dar și cu un sistem care i-a refuzat constant dreptul de a beneficia de tratament gratuit, deși era asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Aida Foamete
Cum ar arăta o scurtă prezentare a ta? Ce ai vrea să știe comunitatea The Woman despre tine?
Deși profesia de avocat suscită mare parte din atenția mea, consider ca echilibrul ar trebui să se regăsească în toate aspectele vieții.
Astfel, mă pot descrie drept o femeie completă, avocat dedicat profesiei, optimistă, empatică și ambițioasă, devotată familiei. Am considerat întotdeauna că a fi femeie este un plus în activitatea mea, îmi gestionez cazurile cu empatie, căutând întotdeauna soluția optimă pentru client. Îmi place să cred că ceea ce putem ține sub controlul nostru poate atinge rezultate maxime și pozitive dacă suntem implicați cu adevarat.
De ce ai ales profesia de avocat? Care au fost gândurile cu care ai pornit la drum?
Am ales profesia de avocat fiindcă simt ca mi se potrivește perfect. Este un domeniu complex din toate punctele de vedere, iar eu sunt o persoană activă și dornică de noutate.
În același timp, încă din copilărie a fost extrem de prezentă dorința mea de a ajuta oamenii. Inițial, în perioada liceului, intenția mea a fost de a urma o carieră în domeniul medical. Totuși, după ce am avut posibilitatea de a experimenta ceea ce presupun atât domeniul medical, cât și cel juridic, am constatat că dreptul, respectiv profesia de avocat reprezintă calea pe care doresc să o urmez, întrucât calitățile mele și tipologia mea umană se potrivesc mult mai bine domeniului juridic.
Desigur, nu au fost puține cazurile în care congruența dintre domeniul medical și cel juridic a fost evidentă și nu am putut decât să mă bucur că cele două interese profesionale ale mele se întâlnesc. Gandurile mele de la început de drum au fost, asemeni majorității studenților absolvenți, complexe și de multe ori opuse. Simțeam bineînțeles teama novicelui, dar și curiozitatea și îndârjirea cu care doream să învăț cât mai multe de la mentorii mei. Cert este ca am știut cu certitudine că profesia de avocat este ceea ce îmi doresc și că, indiferent de provocarile pe care le voi întâmpina, aceasta va fi o componentă intrinsecă a vieții mele.
Cum ai descrie parcursul tău profesional până în prezent? Care au fost cei mai importanți pași urmați?
Întâi de toate, pot spune ca parcursul meu profesional a început cu mult înainte de examenul de admitere în profesie. Încă din facultate am știut că îmi doresc să devin avocat, astfel că am urmat toți pașii pe care i-am considerat necesari spre a-mi aduce la îndeplinire acest obiectiv, îmbinând deopotrivă studiul intens al materiilor predate în facultate cu participarea la stagii de practică.
Până în acest moment, consider că parcursul meu profesional a fost și este peste așteptările pe care le aveam în legătură cu această profesie în perioada studenției. Bineînțeles, nu au lipsit provocările sau soluțiile nefavorabile, însă măiestria unui avocat vine și din modul în care face față acestor provocări.
Personal, atât din numeroasele reușite, cât și din eșecuri, am extras elementele constructive, ce m-au ajutat în mod egal în formarea mea continuă. În același timp, cred că fiecare element al activității mele, fiecare dosar, termen în instanță, întâlnire cu clienții sau sesiune de brainstorming cu colegii reprezintă câte un pas important ce ajută la clădirea mea ca avocat.
Cum vezi tu industria din care faci parte?
Se spune că așa cum fiecare om are nevoie de un medic, la fel de bine are nevoie și de un avocat. Consider ca această profesie este esențială pentru societate. Prestigiul profesiei este recunoscut în societate, iar aportul pe care îl aduce un avocat este considerabil.
Desigur, această industrie este una extrem de competitivă, existând numeroși avocați extrem de competenți în piață. Astfel, ma bucur că, alaturi de aceștia, să ajut la consolidarea prestigiului profesiei.
De asemenea, în ultima perioadă, observ o resetare a industriei, de adaptare a profesiei la realitățile sociale și tehnologice, mai ales în contextul pandemic. Acest reset este binevenit, activitatea avocaților fiind într-adevar necesar a fi adaptată la contextul actual și la nevoile clienților.
De ce ai ales implicarea în caz? Cu ce te-ai ocupat tu, în calitate de coordonator?
Cu toate că vorbim despre o situație medicală neplăcută, energia dosarului a fost una pozitivă de la bun început, pornind de la optimismul clientei până la rezultatul final favorabil. Nu a fost o alegere deloc dificilă de a mă implica în acest caz, ba, dimpotrivă, am fost foarte fericită când mi-a fost repartizat acest dosar de către coordonatorul nostru, Marian Popescu.
Eu am menținut relația cu persoana în cauză, de la început până în prezent și am creat o conexiune frumoasă. Primul contact pe care l-am avut cu aceasta mi-a născut admirația față de dumneaei, întrucât este înzestrată cu o tărie de caracter fabuloasă, este o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului, iar energia pozitivă a acesteia s-a transpus și în rezultatele favorabile, atât cele medicale, cât și cele juridice.
În ceea ce privește cauza în sine, la debutul său, alături de partenerii PSBH, Marian Popescu și Andrei Nicolau, am stabilit strategia de urmat, aceștia fiind cei care au venit și cu ideea introducerii acțiunilor în instanță. Eu am fost implicată atât în menținerea contactului permanent cu clienta, cât și cu instituțiile statului, iar în ceea ce privește partea tehnică, am efectuat research-ul necesar și am redactat toate acțiunile și actele procesuale în cauzele aflate pe rol. Anterior introducerii acțiunilor, bineînțeles, m-am adresat instituțiilor competente pentru a identifica impedimentul asigurării tratamentului medicamentos necesar și compensarea acestuia în regim 100%, iar, din păcate, pasivitatea a constituit principalul motiv.
Câștigul cel mai mare este reprezentat de faptul că persoanele care suferă de aceeași afecțiune pot beneficia acum de tratamentul medicamentos, în regim de compensare 100%. Pentru aceasta, îi mulțumesc persoanei care mi-a acordat încrederea de a o ajuta în acest sens!
Care a fost cel mai greu moment din timpul cazului? Au existat momente în care ai încetat să crezi în soluționarea acestuia?
Cele mai grele momente pe parcursul acestui dosar au fost reprezentate de perioadele in care clienta noastră era demoralizata de impedimentele pe care le-a întâmpinat, chiar și după câștigarea acțiunii având ca obiect ordonanța președințială.
Nu am încetat să cred niciun moment în soluționarea dosarului. Recunosc că au fost momente în care principalul inamic l-a constituit timpul.
Cum s-a simțit pentru tine momentul final?
În toate cazurile pe care le gestionez scopul este de a găsi soluția potrivită pentru clientul meu.
Acest caz s-a numărat printre cele extrem de personale pentru mine, așa că bucuria câștigării acestuia a fost unul din cele mai importante succese profesionale de până acum, ce vine ca o confirmare a eforturilor mele si ale noastre, ca echipa.
Emoția momentului final și a comunicării soluției favorabile clientei sunt de nedescris. Am trăit împreună cu aceasta bucuria din glasul său. Crearea unui precedent în acest domeniu este esențială pentru societate, cu atât mai mult cu cât dreptul la viață și la sănătate sunt drepturi constituționale ale cetatenilor.
Maria Udeanu
Ce ai dori să împărtășești comunității The Woman despre tine? Care sunt acele cuvinte care te definesc?
Comunității The Woman doresc să îi împărtășesc unul dintre principiile care mă ghidează – „Dacă vrei să fii respectat de ceilalți, cel mai important lucru este să te respecți”.
Consider că cele mai potrivite cuvinte care m-ar putea defini sunt: asertivitate, empatie, sinergie și profesionalism.
Care au fost motivele pentru care ai ales să devii avocat? Cum vezi acum această profesie?
Am ales să devin avocat deoarece această profesie îți oferă șansă de a interacționa cu tipologii diferite de oameni și îți dă posibilitatea de a le oferi asistența necesară rezolvării probemelor juridice.
In contextul experientei actuale, aceasta profesie este solicitanta, complexa si antrenanta, dar reusitele profesionale sunt pe masura. Impartasirea unei solutii favorabile clientilor si feedbackul acestora compenseaza tot efortul depus.
Cum arată o zi din viața unui avocat? De ce activități te ocupi într-o zi la birou?
Având în vedere că profesia este una complexă și activitățile zilnice ale unui avocat sunt multiple, vă voi descrie cum se desfășoară o zi din viață mea. Fiind preponderent avocat litigant, îmi încep ziua în fața instanțelor de judecată, iar în partea a doua a zilei activitatea constă în: întâlniri cu clienții, stabilirea strategiilor în cadrul dosarelor împreună cu echipa precum și pregătirea documentelor necesare.
Având în vedere experiența ta de până acum, ce ai sfătui un avocat la început de drum?
Nu pot oferi un sfat sau un set de reguli, însă pot numi un element definitoriu fără de care reușita nu ar fi posibilă și anume perseverența.
De ce ai ales să fii parte din acest caz? Cu ce ai contribuit, în mod concret pe parcursul cazului?
Împrejurările au făcut să fiu parte în acest caz într-un moment în care procesul se afla deja în derulare, fiind înregistrată cererea de chemare în judecată pe rolul Curții de Apel București.
Prin reprezentarea clientei în fata instanței de judecată am reușit să resping susținerile formulate de către Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentelor, în strânsă colaborare cu colegele mele.
Care au fost trăirile pe care le-ai experimentat pe perioada procesului?
Primele sentimente pe care le-am experimentat au fost nedreptatea și neputință, în sensul că, deși autoritățile statului roman dispuneau de toate premisele asigurării acestui medicament în regim compensat, pasivitatea a primat.
Dar în momentul soluționării cazului?
Fiind un caz cu un puternic impact emoțional, la aflarea soluției am trăit un dublu sentiment de bucurie, pe de o parte bucuria resimțită față de clientă și pe de altă parte bucuria că am putut ajuta indirect și alte persoane aflate în situații similare, care vor putea beneficia de acest medicament în regim compensat.
—
Editor: