Sanda Ardelean este în prezent CEO GOTO Parking, activând în cadrul acestei companii de mai bine de 15 ani. Și-a început cariera într-o companie de birotică și papetărie, unde, spune ea că a pus bazele profesionistului de astăzi.
Aflată într-o poziție de leadership, Sanda încearcă ca zi de zi să lucreze cu și pentru oameni, îndeplinind obiectivele companiei fără a pierde din vedere echipa și ceea ce are aceasta nevoie. Nu își poate imagina zilele fără să muncească, iar ceea ce îi oferă satisfacție este credința că munca sa contează cu adevărat în viața oamenilor cu care se înconjoară, a clienților și a societății din care face parte.
Sanda ne-a oferit astăzi posibilitatea de a o cunoaște mai bine, vorbindu-ne despre cariera sa, valorile în care crede și după care se ghidează zi de zi, stilul de leadership și industria din care face parte.
Imediat după ce ați ieșit de pe băncile Facultății de Studii Europene v-ați angajat ca asistent manager într-o companie de birotică și papetărie, iar imediat după aceasta ați ajuns să vă ocupați si de departamentul de vânzări în aceeași companie. Cât de mult v-a ajutat ce ați învățat la facultate în acea companie?
Pentru mine perioada respectivă a fost un început, primul pas spre a crea un portofoliu de clienți, spre a lucra cu colegi de la care să învăț și pentru a lucra cu oamenii. Și a fost un prim pas foarte bun, cu ajutorul căruia am pus bazele profesionistului care sunt azi. Fiecare dintre noi trebuie să înceapă de undeva pentru a putea continua cum știe cel mai bine, pentru a se putea dezvolta.
Ulterior ați ajuns la GOTO Parking, în anul 2007, unde ați rămas până în prezent. Ce v-a determinat să rămâneți în această companie?
Ideea de management al proiectelor a fost cea care m-a atras la GOTO Parking. Cuvinte precum „strategie”, „proiecte”, „management al conflictelor” îmi erau cunoscute, dar în același timp îmi păreau provocatoare. Era chestiuni pe care voiam să le abordez în munca mea de zi cu zi.
Fiind la început un grup de companii, am avut șansa să activez în diferite domenii, am crescut în cadrul acestei companii și împreună cu ea, am avut parte de la proiecte mici, de control acces și TVSI, până la construcții și administrarea unei parcări începând cu anul 2011.
Anul acesta ați fost numită CEO-ul GOTO Parking. Care credeți că sunt calitățile care v-au recomandat pentru această funcție?
M-am bucurat mult să văd că rezultatele muncii mele în tot acești ani au cumulat în numirea mea în funcția de CEO al GOTO Parking. Experiența acumulată în această companie, recunoașterea rezultatelor trecutului, abilitățile mele de comunicare, adaptabilitatea de care am dat dovadă, toate au fost luate elementele principale când a fost luată în considerare numirea mea. Plus, că eu cred că întreaga experiență a fost presărată și cu puțin noroc.
Fiind în poziția de lider la GOTO Parking, există un set de principii pe care îl respectați? Cum arată acesta?
Succesul se construiește pe valori morale solide. Un lider nu se impune oamenilor, ci îi ajută prin propriul exemplu. Un bun lider trebuie să fie integru, să aibă conștiință de sine, curaj, respect, empatie și recunoștință. Ar trebui să își dorească mereu să învețe, să știe să comunice, dar și cum să delege eficient.
Nu e ușor să fii lider, însă nu este nici imposibil.
Să fii lider înseamnă să lucrezi cu și pentru oameni, să fii capabil să atingi obiectivele stabilite pentru companie fără să pierzi din vedere echipa și nevoile ei și, mai ales, să lași mereu spațiu și să oferi spațiul necesar pentru ca oamenii care lucrează cu tine să crească și să se dezvolte la rândul lor. Pentru a fi un lider trebuie să îți asumi acest rol și să te simți confortabil cu el și să crezi în succesul a ceea ce faci.
Povestiți-ne unul dintre cele mai dificile momente pe care le-ați întâmpinat de când vă aflați la conducerea GOTO.
Experiența pe care am acumulat-o în toți acești ani mă ajută să consider jobul meu de zi cu zi unul relativ simplu, mai ales că îl fac din plăcere. Însă, și la noi apar uneori provocări și atunci trebuie, atât eu cât și colegii mei, să ne folosim toate resursele pentru a le depăși.
În aceste contexte muncim sub presiune și mi se întâmplă uneori să stau peste program, să vin la birou și în weekenduri și mereu trebuie să fiu atentă la necesitățile acționarilor, ale clienților și chiar ale presei. Însă până acum am reușit să trec cu brio peste dificultățile întâmpinate și sunt mulțumită că pot zice că am dat 100% și asta a contat cu adevărat.

Ne puteți oferi niște insight-uri asupra industriei în care activați?
Noi activăm în industria serviciilor, motiv pentru care publicul țintă este cel mai important. Trebuie să îl cunoști foarte bine, să știi care îi sunt nevoile, ce poți face pentru ca serviciile tale să fie cele mai bune și să satisfacă clientul.
De asemenea, trebuie să existe și o conexiune. Să fii mai mult decât o companie, să arăți că faci parte din comunitate, iar clientul trebuie să simtă asta, că ești acolo pentru el, nu doar pentru banii pe care el ți-o oferă în schimbul serviciilor.
Ce sfaturi ați da cuiva care e la început de drum ca manager sau ca lider?
Cel mai bun sfat, pe care mi l-au dat și alții mie în momentele în care am simțit că nu mai pot: nu renunța! Fiindcă și atunci când simțim că nu mai putem, tot mai putem un pic. E nevoie de ambiție, răbdare și multă muncă.
De asemenea, este nevoie de o strategie, să vezi cum te poziționezi pe piață, ce te face diferit de ceilalți, ce oferi clienților tăi, acționarilor și angajaților.
În plus, să lucrezi în mod constant la abilitățile tale, să te străduiești să le îmbunătățești.
Care credeți că sunt atuurile ca lider feminin într-o astfel de poziție?
O femeie lider este convingătoare, pune grijă și pasiune în ceea ce face, se dă peste cap ca lucrurile să fie finalizate, interpretează mai precis situațiile și oamenii, este mai empatică, dar și mai flexibilă în situațiile de management pe care le întâmpină de zi cu zi.
De asemenea, femeile au și o doză mare de eleganță, care le ajută într-o astfel de poziție.
Cum arată o zi din viața unui CEO?
Îmi încep în mod normal dimineața în jurul orei 07:00, când mă trezesc. Prima dată îmi verific telefonul pentru a avea programul pentru ziua respectivă și să fiu la curent în caz că au apărut probleme peste noapte în parcare. Apoi, în timp ce îmi beau cafeaua și iau micul dejun, îmi planific activitățile pe ziua în curs. Trebuie să mărturisesc că sunt norocoasă, deoarece cele trei „joburi” ale mele, de femeie, mamă și CEO s-au îmbinat natural.
Am alături un soț minunat, care înțelege cerințele unui post de conducere și mă susține atunci când am nevoie să dedic mai mult timp carierei. Însă încercăm să avem cât de des putem momentele noastre de relaxare alături de băiețelul nostru scump, iar în aceste clipe reușim să ne deconectăm de tot și să ne bucurăm unii de ceilalți.
Ce ne puteți spune despre omul Sanda, dincolo de funcția de CEO GOTO Parking? Care sunt valorile după care vă ghidați zi de zi?
Am crescut într-un respect deosebit pentru muncă, motiv pentru care nu îmi pot imagina zilele fără ea. De asemenea, o fac cu plăcere și am credința că munca mea contează cu adevărat în viața oamenilor de lângă mine, a clienților, a societății și asta îmi dă energie și satisfacție. Încerc să învăț cât mai mult pentru a evolua ca om, nu doar ca profesionist, și, mai ales, pentru a fi un model pentru copilul meu.
Un lider bun descris în trei cuvinte: viziune, curaj și implicare.
Ce vă motivează: Oamenii. Întotdeauna oamenii, indiferent că sunt clienți, colegi sau familia mea.
Experiență pe care ați recomanda-o oricui: Să își viziteze țara. Eu iubesc zona montană, iar de câțiva ani aleg să fac un concediu în zona montană a țării noastre. Este o experiență incredibilă. Te conectezi cu natura și ți se taie respirația când vezi frumusețea din jurul nostru, care de multe ori se află doar la câteva zeci de minute de mers cu mașina de noi.
Cartea de pe noptieră: „Un ceai la capătul lumii” – Angeles Donate și Francesc Miralles. Este o carte care oferă adevăruri existențiale și tratează probleme actuale.
Este o carte care mă ajută să mă rup de task-urile de zi cu zi în această perioadă, mai ales că de obicei citesc cărți care mă ajută să mă dezvolt personal și profesional. Sunt de părere că succesul oricărei persoane se datorează într-o oarecare măsură și cititului, fiindcă te ajută să îți deschizi mintea și să vezi posibilitățile viitoare.