„Dacă dorim să îmbătrânim frumos, este important să găsim un medic estetician care să ne monitorizeze periodic și să ne stabilească un plan de tratament anti-aging, prin proceduri minim invazive efectuate periodic.”
Deși este trainer injectări cu Botox și acid hialuronic, crede că un ten frumos este în primul rând un ten curat. Deși este specialist anti-aging, spune că, pentru ea, cea mai bună cremă împotriva îmbătrânirii este cea de protecție solară, iar formulele prezentate drept senzaționale sunt undeva între mit și realitate.
Unul dintre cei mai renumiți și căutați (lista de așteptare la ea este de ordinul lunilor) medici dermatologi cu multiple competențe în medicină estetică din România, dr. Mirela Susan este reținută când vine vorba de intervenții estetice majore…mai ales la propriu: „frumusețea trebuie susținută, într-adevăr, însă într-un mod cât mai natural, să creeze o stare de bine și în interior, nu doar la exterior”.
In interviul de astăzi, fondatoarea Clinicii Dermavision ne-a vorbit despre conceptul integrat de „skincare”, de la curățarea tenului, la injecții cu acid hialuronic și Botox.
Cum identificăm corect ce fel de ten avem?
Identificarea tipului de ten se face în cabinetele de specialitate dermatologice, unde se examinează starea de hidratare, aspecte ale culorii pielii, secreția glandelor sebacee, gradul de îmbătrânire, precum și imperfecțiunile pielii (pete, cicatrici). Exista 4 tipuri principale de ten: normal, uscat, gras și mixt (cel mai frecvent).
Identificarea corectă a tipului de ten este importantă pentru a ne asigura că folosim produse adecvate și trebuie să știm că tipul de ten poate varia în timp, în funcție de mai mulți factori: vârstă, dietă, predispoziție genetică, statut hormonal, stres, fumat, expunere la soare.
Ce înseamnă o rutină corectă de îngrijire a pielii?
O rutină corecta de îngrijire a pielii începe după identificarea tipului de ten și va fi stabilită de către medicul dermatolog în funcție de nevoile specifice, care sunt diferite. De exemplu, tenul gras are nevoie neapărat de curățare și exfoliere, pe când tenul uscat, de hidratare. Indiferent de tipul de ten, este importantă curățarea lui, pentru că, în primul rând, un ten frumos este un ten curat!
De asemenea, folosirea cremei de protecție solară este obligatorie pentru toate tipurile de ten. Aș putea chiar să spun că este crema mea preferată anti-aging, știut fiind faptul că expunerea la soare determină pătarea tenului și apariția prematură a ridurilor, o față expusă cronic la soare îmbătrânind mult mai repede comparativ cu una neexpusă.
Bineînțeles că, pentru fiecare ten, se stabilește o rutina particularizată în funcție de nevoile specifice: exfoliere, seruri și/sau creme hidratante, sau, dimpotrivă, matifiante, precum și creme antirid pentru tenul matur. Pielea din jurul ochilor are nevoie de o îngrijire specială și necesita creme contur de ochi, cu ingrediente specifice acestei zone.
Ce ar trebui să cuprindă trusă de îngrijire a unei femei cu ten matur vs. tânăr?
Pentru tenurile tinere, având în vedere că sunt tenuri mai seboreice, recomand produse de curățare și exfoliere, mai astringente, precum și creme matifiante. O greșeală frecventă a tenurilor tinere este încărcarea lor cu creme prea hidratante, comedogene, sau fonduri de ten cu putere mare de acoperire, care blochează, obturează porii. Consecința este apariția acneei cosmetice, sau retenționale.
Tenurile mature, dimpotrivă, sunt tenuri cu o tendință de uscare, motiv pentru care recomand creme hidratante, antirid, cu ingrediente anti-aging. Cel mai cunoscut asemenea ingredient, la oră actuală, este retinolul.
Cum ne asigurăm că atingem nivelul de hidratare corespunzător într-o zi?
Hidratarea tenului este necesară dacă vrei sa ai grijă de frumusețea ta și de starea ta generală de bine. Cel mai simplu mod prin care ne putem hidrata tenul este consumul a cel puțin 2 litri de apă plată zilnic. Volumul zilnic necesar de apă este de aproximativ 40 ml/kg, deci pentru un adult de 70 kg, e nevoie de 2,8 litri zilnic.
Pe lângă hidratarea internă, nu trebuie sa o neglijăm nici pe cea externă, având grijă să alegem crema potrivită pentru hidratare: pentru iarnă- formule mai cremoase și bogate in lipide, pentru vară- formule mai fluide și mai ușor absorbite de piele.
Procedurile estetice minim invazive ar trebui începute la 25 ani, când începe procesul de îmbătrânire a pielii
Cremele anti-aging: mit sau realitate?
Acelea promovate drept senzaționale? Sunt…undeva între mit și realitate. Tinerețea fără bătrânețe, mai ales a tenului, este visul oricărei femei care ține la aspectul său. Dar putem oare să ne menținem aspectul tânăr al tenului folosind doar creme? Cremele care promit minuni s-au diversificat atât de mult în ultimii ani încât ne este greu să alegem între una cu foiță de aur, sau alta cu extract de caviar, și exemplele pot continua.
Cremele anti-aging, în care căutăm efecte miraculoase, au, în realitate, efecte benefice limitate în lupta cu îmbătrânirea. Aceasta se datorează, pe de o parte, ingredientelor active în concentrații relativ mici (motivul este de siguranță: pentru a nu produce efecte adverse dacă sunt utilizate acasă, fără supraveghere medicală), iar pe de altă parte, penetrării limitate în tegument: epidermul, stratul superficial al pielii, funcționează ca o barieră în absorbția cremei la nivel cutanat.
Din aceste motive, pe lângă folosirea cremelor, recomand proceduri estetice minim invazive, care au drept scop stimularea sintezei de colagen pe termen lung (mezoterapie, laser, peeling chimic, Dermapen, PRP, radiofrecvența, Intraceuticals), precum și injectări cu toxina botulinică pentru ridurile de expresie- unde cremele clar nu au eficiență! Toate, atenție, efectuate în clinici medicale de specialitate!
Există o vârstă minimă de la care se pot începe tratamentele minimum invazive?
Nu există o vârstă minimă standard de la care putem începe tratamentele minim invazive și depinde la ce ne referim când vorbim de aceste tratamente. Trebuie ținut cont de faptul ca injectările cu acid hialuronic se folosesc în estetică nu doar pentru umplere, ci și pentru a corecta anumite defecte. De exemplu, pentru: corecția nasului (rinoplastie nechirurgicală), corecția cearcănelor, augmentare de bărbie, sau pe linia mandibulei. Iar aici e vorba, de multe ori, de persoane tinere care vor să corecteze anumite imperfecțiuni moștenite pe linie genetică. În aceste cazuri, intervențiile se pot face începând cu vârsta de 18 ani.
În ceea ce privește botoxul, injecțiile cu toxina botulinică se fac la vârste tinere, când ridurile nu sunt așa adânci și se pot corecta ușor. Trendul în estetică la ora actuală este baby botoxul, adică botox în doze mici, la vârstă tânără (mai ales dacă persoana este expresivă), care are și rol de prevenție anti-aging.
Dacă ne referim la proceduri estetice minim invazive, care duc la stimularea sintezei de colagen, recomand începerea acestora în jurul vârstei de 25 ani. Adevărul este că, începând cu această vârstă, indiferent de moștenirea genetică, este științific demonstrat ca începe procesul de îmbătrânire a pielii. Organismul nu mai produce suficient colagen, fibrele de elastină nu mai sunt suficient de ferme, pielea se subțiază, consecința fiind laxitatea pielii și apariția ridurilor.
Dar, bineînțeles, totul trebuie particularizat în cadrul unei consultații dermatologice! Trebuie stabilit un plan de tratament în funcție de nevoile tenului și predispoziția genetică de îmbătrânire, precum si factorii extrinseci care pot interveni în acest proces (expunere la soare, fumat, etc).
Acidul hialuronic, fără riscuri dacă este injectat de un medic experimentat și dacă produsele sunt de calitate
De ce trebuie să țină cont o femeie, care dorește să urmeze un tratament estetic cu acid hialuronic?
În primul rând, consider că, dacă își dorește un tratament cu acid hialuronic, o femeie trebuie să fie atentă la alegerea medicului care va efectua procedura de injectare. În zilele noastre, când vedem atâtea exemple nereușite în jur, este important să îți alegi un medic cu reputație în domeniu, cu experiență, cu care poți să comunici, să transmiți ceea ce îți dorești, astfel încât rezultatul final să fie cel dorit.
Acum câteva detalii…tehnice: acidul hialuronic este un produs biocompatibil care se găsește în seringi preumplute de 1 ml sub forma unui gel care se injectează în piele. Procedura NU este dureroasă, pentru că se folosește o crema anestezică aplicată local cu 30 minute anterior procedurii. FOARTE IMPORTANT este să se folosească produse de calitate, omologate!
Efectele adverse sunt tranzitorii, de regulă, și constau într-o iritație temporară a pielii și, uneori, vânătăi- care vor ceda însă în câteva zile. Acidul hialuronic NU are recomandări speciale sau riscuri mari în ceea ce privește utilizarea DACĂ este injectat de un medic experimentat.
Cum putem menține pe un termen mai îndelungat efectele acidului hialuronic?
Post procedural, se masează ușor zona injectată și se recomandă consumul de minim 2 litri apă/zi. Un aport crescut de lichide ajută la refacerea pielii și conferă suport pentru înglobarea acidului hialuronic, crescând remanența.
Ce tratamente pot diminua aspectul unui ten obosit, fără luminozitate, cu cearcăne?
Pentru un astfel de ten recomand proceduri estetice minim invazive (efectuate în clinici) care au ca scop curățarea și hidratarea tenului. După cum spuneam și mai sus, un ten frumos este un ten curat, astfel că prima măsura este curățarea prin proceduri de exfoliere, de exemplu microdermabraziune.
Apoi, în funcție de nevoile tenului, se poate apela la proceduri de skin tightening și de stimulare a sintezei de colagen, ca de exemplu: Dermapen combinat cu mezoterapie sau PRP, tratamente laser, de radiofrecvență, peeling chimic.
Dacă dorim să îmbătrânim frumos, este important sa găsim un medic estetician care sa ne monitorizeze periodic și să ne stabilească un plan de tratament anti-aging, prin aceste proceduri efectuate periodic. Ele vor ajuta pielea pe termen lung sa își păstreze vitalitatea și tonusul.
Mituri demontate: Botoxul nu „încremenește” fața și NU adâncește ridurile!
Cum putem preveni adâncirea ridurilor de expresie?
Adâncirea ridurilor de expresie se poate preveni doar prin injectare de Botox! Nu există alt tratament la ora actuală care sa poată înlocui Botoxul din acest punct de vedere. Fiind vorba de riduri de expresie, trebuie sa înțelegem mecanismul care stă în spatele formarii ridurilor: este vorba de o contracție repetată a musculaturii din zona respectiva și, in consecință, trebuie intervenit pentru blocarea acestor mușchi. Neblocând musculatura, ea se va contracta în continuare, iar ridurile se vor adânci.
În jurul subiectului botox s-au creat de-a lungul timpului tot felul de mituri. Ce presupune un tratament cu botox, cui îi este recomandat, în ce doză, în ce zone ale feței?
Toxina botulinică este o neurotoxină care se injectează la nivelul pielii pentru corectarea ridurilor de expresie și acționează într-un mod reversibil, prin blocarea transmiterii impulsurilor nervoase către musculatura facială responsabilă de producerea acestor riduri. Procedura este simplă și sigură, durează 10 minute, nu necesită anestezie și constă în efectuarea unor micro-injecții cu un ac fin la nivelul zonelor feței unde dorim ameliorarea ridurilor.
Într-adevăr, în jurul toxinei botulinice s-a creat o întreaga colecție de mituri. Cel mai răspândit este acela că Botoxul determină pierderea capacității de a avea expresii faciale și obținerea unui facies imobilizat, rigid. În doze corespunzătoare, efectul Botoxului este de fapt subtil și îmbunătățește aspectul facial, prin reducerea ridurilor de expresie. Un tratament aplicat corect va avea drept rezultat un efect natural, care va întineri fața.
Un alt mit frecvent este acela ca după ce trece efectul, ridurile vor fi mai adânci ca înainte. Fals! Dimpotrivă, atunci când suntem injectați cu Botox, musculatura este relaxată, iar ridurile NU se adâncesc.
Să nu uităm că injectarea cu toxină botulinică are în spate un istoric îndelungat, de peste 30 de ani, și un profil de siguranță bine stabilit, cu peste 20 milioane de tratamente efectuate în lume de la introducerea lui pe piață.
Cui îi e recomandat? Tratamentul se adresează în general tuturor persoanelor care își doresc diminuarea ridurilor de expresie, precum și prevenirea adâncirii acestora. Botoxul are indicații pentru ridurile din etajul superior al feței: ridurile de încruntare dintre sprâncene, ridurile de mirare din zona frunții și ridurile perioculare (“laba gâstii”).
Există și indicații medicale pentru injectările cu Botox: transpirație excesivă axilară, palmară și plantară (hiperhidroza), bruxismul (scrâșnitul din dinți), blefarospasm, migrene.
Dozele folosite în medicina estetică sunt mult mai mici în raport cu cele folosite pentru tratarea anumitor afecțiuni medicale și depind de profunzimea ridurilor, zonele pe care dorim să le injectăm, preferința sau sexul persoanei injectate. De exemplu, conform studiilor, bărbații au nevoie de o doză mai mare de Botox pentru aceleași zone, având o musculatură mai puternică.
Efectele injectării sunt temporare, între 4-6 luni, cu variații individuale. Durata rezultatelor depinde de modul în care organismul integrează și degradează toxina botulinică.
By Dr. MIRELA SUSAN,
Medic primar dermatovenerologie, doctor în știinte medicale, specialist antiaging și estetică dermatologic, trainer injectări cu Botox și acid hialuronic
Dermavision: 10 ani de frumusețe susținută – este campania prin care Dermavision România celebrează 10 ani de activitate. Informarea și educarea din surse corecte sunt vitale atunci când discutăm despre frumusețea tenului și sănătatea corpului, iar dr. Mirela Susan este alături de noi în tot acest proces.