Valentina Tereşkova, prima femeie care a văzut Terra din spațiu

De-a lungul timpului, femeile au reușit să se facă remarcate, atât datorită succesului în cercetare, cât și în urma obținerii nenumăratelor recorduri în diferite domenii.

Una dintre femeile care și-au adus contribuția la formarea lumii în care existăm este Valentina Tereşkova sau „Cenușăreasa sovietică”. Îi este asociat acest atribut nu pentru a fi câștigat inima prințului la bal, ci datorită faptului că, deși a fost născută într-o familie modestă și a lucrat într-o fabrică de textile, a reușit să devină eroină națională, obținând record după record.

Valentina a devenit prima femeie care a văzut Pamântul din spațiu, iar acest lucru s-a concretizat dintr-o nemăsurată pasiune și pregătiri intense, reușind să asimilzeze și să consolideze deprinderile în mai puțin de opt luni.  Ea a fost prima femeie în spaţiu, prima şi singura femeie în spaţiu care a efectuat un zbor individual şi primul civil în spaţiu. Pe 16 iunie 1963, la doar 26 de ani, Valentina a făcut istorie.

Aceasta a reușit să ajungă pe orbita Pământului, decolând la bordul vehiculul spaţial sovietic Vostok-6, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Ecoul succesului eroinei de origine rusă nu a fost răsunător în perioada imediat următoare, din cauza oficialilor ruși, care au stabilit că au nevoie de un timp mai îndelungat pentu a putea reuși să facă public un record de asemenea anvergură. URSS a făcut apel la familia Valentinei pentru păstrarea secretului, înainte de a-l expune public întregii lumi.

valentina-tereshkova-3Chiar dacă misiunea Valentinei Tereskova a reprezentat un succes, URSS-ul a ascuns în continuare problemele cu care s-a confruntat aceasta, datorate erorilor tehnice, care au făcut ca vehiculul să se depărteze foarte mult de Terra.

După trei zile și 48 de rotații efectuate în jurul Pamântului, aceasta a aterizat și după ce a pierdut comunicaţiile cu cei de la sol, s-a catapultat din capsula sa deasupra Munţilor Altai din Siberia. Femeia a fost rănită ușor și a fost găsită la câțiva zeci de kilometri de locul stabilit, după cinci ore de la aterizare.

Următorul zbor în spațiu al unei femei avea să fie înfăptuit de Svetlana Saviţkaia, tot de origine sovietică, abia în 1982, iar prima femeie de origine americană care a ajuns în spațiu este Sally Ride, zbor realizat în anul 1983.

La câteva luni de la finalizarea misiunii, Valentina Tereşkova s-a căsătorit cu astronautul Adrian Nicolaiev. În anul 1964, Valentina a dat naștere unei fetițe, Elena, acesta devenind primul copil al unui cuplu de cosmonauţi.

valentina-tereshkova-1962

Valentina a decis să facă parte din viața politică, devenit un membru important, activitatea sa remârcându-se chiar și după căderea Uniunii Sovietice, prin ocuparea de funcţii onorifice. La fel ca Iuri Gagarin, Valentina Tereşkova a ajuns în spaţiu o singură dată.

În prezent are 79 de ani și este deputat în Duma, camera inferioară a Parlamentului rus şi se gândeşte cu nostalgie la plecarea în spațiu, chiar dacă ar fi vorba despre un zbor cu un singur sens, spre o noua destinație spațială – Planeta Marte.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.