„Vibe-ul unui spațiu gol, care de la o zi la alta prinde contur cu rezultatele mâinilor noastre, este fascinant.” | Bianca Rotbășan, Co-fondator Romb360

Bianca Rotbășan este specialist și consultant în amenajări interioare și în gestionarea proiectelor încă din stadiul de șantier și co-fondator Romb360, o companie care oferă servicii de design, project management și amenajări/renovări de orice tip.

Experiența profesională a acumulat-o prin livrarea de proiecte rezidențiale, precum și proiecte instituționale și a proiectelor din domeniul ospitalității. Aceasta se completează cu participări la evenimente importante de profil din afara țării pentru a fi la curent cu noutățile și a implementa proiecte cât mai calitative pentru clienții săi.

Bianca se descrie ca fiind un cocktail de emoții, plină de compasiune și energie, iar cei apropiați ei sunt de părere că lângă ea nu te poţi plictisi. În schimb, o plictisesc conversaţiile pe teme mărunte, iar unul dintre cele mai importante aspecte pentru ea este încrederea, ținându-se departe de relaţiile superficiale.

Am stat de vorbă azi cu Bianca despre începuturile și călătoria ei până în acest moment în domeniul amenajărilor, despre conceptul, echipa și planurile de viitor ale Romb360, despre imaginea pieței amenajărilor la momentul actual, dar ne-a oferit și câteva sfaturi din perspectiva profesionistului, tocmai pentru că această călătorie a pornit pentru ea dintr-o nevoie.

 

De unde a început călătoria ta în acest domeniu al amenajărilor interioare?

 

Totul a pornit din poziția clientului, la vremea respectivă un amic, care a încercat să își amenajeze un spațiu comercial. Însă față de scenariul inițial pe care mi l-am imaginat, calculele financiare și timpul, au fost departe de ceea ce s-a întâmplat în practică.

Mi-am imaginat încă de pe atunci cât de simplu ar fi fost să discut cu o singură companie, care să aibă capacitatea de a gestiona tot acest proces.

Eram pasionată de design. Îmi imaginam seara târziu colțuri interesante, estetice și interactive. Dincolo de concept, mi-am petrecut timpul în șantier alături de echipele de execuție. Iar vibe-ul unui spațiu gol, care de la o zi la alta prindea contur cu rezultatele mâinilor noastre, mi s-a părut fascinant.

 Bianca Rotbășan - ROMB x The Woman (8)

 

Ai decis să gândești un concept care oferă o soluție la cheie. Cum ai descrie această soluție pe înțelesul tuturor?

 

Împreună cu fiecare client, pornim chiar de la concept: Ce destinație are spațiul? Ce funcționalități urmărim?

Pentru că nu are cunoștințe în domeniu, cu ajutorul nostru, clientul identifică stilul de design care i se potrivește.

Următorul pas este stabilirea unui buget în care trebuie să ne încadrăm, ca mai apoi, elementele gândite în design să respecte în continuare conceptul, dar totodată să ne permită să îl implementăm întocmai. Fiind producători de mobilier și unici importatori pentru anumiți furnizori, reușim să combinăm ideal bugetele cu designul.

Următoarea etapă ține de faza de implementare propriu-zisă, unde unul dintre colegii noștri este desemnat project manager. Iar acesta stabilește graficul de lucrări pe etape și cu termene de execuție. Având propria echipă de execuție, este mult mai simplu să gestionăm și să asigurăm o bună desfășurare a procesului.

Bianca Rotbășan - ROMB x The Woman (2)

 

Care sunt segmentele de public căruia Romb360 se adresează?

 

Avem în portofoliu proiecte care sunt destinate zonei de HORECA, office, medical și rezidențial.

Desigur conducem și antreprize generale pentru zona de hale. Aici pot menționa un proiect tare drag nouă: showroom-urile Husqvarna, care, până acum, a dezvoltat trei locații din România: Cluj-Napoca, Constanța și Iași.

 

Cum arată o zi din viața ta la birou? Care sunt activitățile pe care le coordonezi zi de zi?

 

Începe cu monitorizarea proiectelor din piață. Încerc fiu la curent mereu cu noile proiecte.

Apoi ziua mea se împarte între întâlniri cu clienții, unde, fie discutăm din faze incipiente, stabilind punctele principale: destinația locației, bugete, stil de design sau alteori discuții mai avansate. Acestea au loc de cele mai multe ori în șantier, unde deja respectăm un grafic de lucrări și sunt alături de echipa mea de acolo.

Ședințele cu colegii mei nu lipsesc. Stabilim noi strategii, oferim feedback-uri și analizăm proiectele încheiate, mereu oferindu-le note. Împreună cu echipa noastră de marketing stabilim ultimele proiecte, trenduri și înaintăm scoatem în piață soluții și idei bine cunoscute de noi, care vin în sprijinul celor care se află pe punctul de a începe un proiect de amenajare.

Așa , nu îmi lipsesc niciodată bocancii din mașină, pentru care părăsesc tocurile de la birou atunci când activitatea mea se poate schimba brusc cu o vizită pe șantier.

 Bianca Rotbășan - ROMB x The Woman (1)

Cine este alături de tine în compania Romb?

 

Alături de mine este cea mai dragă echipă și desigur, partenerul meu, Mihai Boca.

Echilibrul vine clar din această combinație. Mihai este o persoană tehnică și pragmatică, imperios necesar un astfel de tipar lângă o persoană ca mine, pentru care totul este posibil și pentru care, creativitatea, deseori depășește pattern-urile.

Dar amândoi suntem susținuți de către Alex, Sergiu, Alexandra, Irina și Andreea – colegii noștri de la birou care fac tot posibilul în fiecare zi să ne dezvoltăm.

Alături de noi sunt, evident, și echipele de execuție.

Bianca Rotbășan - ROMB x The Woman (9)

 

Cum vă alegeți furnizorii? Care sunt criteriile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească?

 

Avem mai multe criterii după care ne ghidăm pentru aceștia. Ne interesează de câtă vreme sunt în piață, cărui public se adresează și ce feedback-uri au.

Întotdeauna, înainte de a încheia un astfel de contract, mergem vizităm fabricile, înțelegem îndeaproape despre materialele pe care le folosesc și cum are loc procesul de producție.

De asemenea, la târgurile de referință la care participăm purtăm discuții și încercăm ne orientăm după acei furnizori care reușesc vină cu inovații și soluții pentru zona green și soluții ecologice. Considerăm aceasta este un obicei pe care ar trebui  îl preia fiecare persoană care activează în acest domeniu.

Bianca Rotbășan - ROMB x The Woman (4)

 

Ai avut ocazia să lucrezi cu mulți designeri. Ce ne poți împărtăși despre experiența cu aceștia?

 

Lucrăm îndeaproape cu mulți designeri din întreaga țară, iar de-a lungul timpului am identificat ce tip de proiecte și stil i se potrivește fiecăruia dintre ei.

Cu unii, de exemplu, lucrăm foarte bine în ceea ce privește proiectele de office, unde discutăm despre linii drepte, funcționalitate, produse ergonomice etc.

La celălalt pol, avem parteneri care sunt pasionați de designul de tip Baroc, unde discutăm deja despre elemente masive, lemn, o atenție desăvârșită la detaliile care completează un spațiu cu o încărcătură anume. Aceste proiecte le regăsim în hoteluri sau chiar zone rezidențiale.

Ne bucurăm de fiecare designer sau arhitect care ajunge în showroom-ul nostru și avem de învățat mereu unul de la celălalt.

 Cocoșul de aur - Bianca Rotbășan ROMB360 (1)

 

Care a fost cel mai complex proiect implementat de tine?

 

Cocoșul de Aur – un boutique hotel, din Târgu Mureș.

COCOSUL DE AUR THE WOMAN

A fost cel mai complex din mai multe puncte de vedere. În primul rând prin faptul că această clădire a fost reabilitată și are o importanță istorică majoră pentru acea zonă.

Hotelul de astăzi a fost casa de reședință a Baronului Burgel, iar în comunism a funcționat sub formă de restaurant de lux cu separeuri și o curte de vară spectaculoasă.

Stilul de design ales aici este ArtNouveau. Fiecare cameră fiind gândită diferit, astfel încât să păstreze totuși aceeași tematică.

Implementarea a fost 100% făcută de către echipa Romb 360, la fel și produsele pe care le regăsim astăzi la Cocoșul de Aur.

Cocoșul de aur - Bianca Rotbășan ROMB360 (2)

 

Care ar fi sfatul tău pentru o companie/persoană fizică, care decide să înceapă acest proces de amenajare?

 

În primul rând trebuie eliminată această preconcepție prin care o companie care este capabilă sa implementeze cu propriile produse și echipă de execuție, are costuri mari.

Consider că ar trebui să fie luat în calcul și timpul, și efortul pe care îl depun în acest proces. Iar în majoritatea cazurilor, cine a trecut singur printr-un șantier înțelege valoarea unor profesioniști care gestionează totul și înțelege avantajele.

Cel mai important este să cunoască cât de cât bugetul și să fie consultați pentru ce anume pot opta, în funcție de acesta. Totodată, începând astfel, multe situații neprevăzute sunt eliminate.

 

Cum arată piața amenajărilor interioare la momentul actual? Care au fost schimbările care au survenit în urma pandemiei?

 

În domeniul nostru am observat o schimbare de destinație a proiectelor. Dacă până înainte de pandemie portofoliul nostru aducea în proporție de 60% clădiri de birouri, acum, acest segment reprezintă undeva la 30%. Direcția s-a mutat mai mult către zona de hoteluri, apart-hoteluri și rezidențial.

Reușim observăm și cum oamenii aleg soluții care aduc cheltuieli mai mici pe termen lung. refer la proiecte care aduc soluții sustenabile. Pentru noi este important ca aceste soluții existe în portofoliul nostru pentru  soluția completă înseamnă și soluția corespunzătoare fiecărui proiect.

Nu putem trecem cu vederea creșterea costurilor. Tocmai din acest motiv s-au modificat și anumite aspecte legate de trend. Expresia “less is more” este din nou din ce în ce mai prezentă.

Nu întâmplător această mișcare a pornit în ‘47 de la Ludwig Mies van der Rohe, unul dintre cei mai influenți arhitecți ai secolului XX, care a lansat acest slogan pentru stilul său arhitectural. Se referă la simplificarea proiectelor arhitectonice obținând esențializare prin simplificare. Acest slogan este bine-venit și pentru această perioadă și sper ajungă la cât mai multe persoane ca forma de conștientizare.

 Bianca Rotbășan - ROMB x The Woman (6)

Ne poți spune câteva lucruri despre planurile pe care le ai pentru acest an?

 

Împreună cu partenerul meu, Mihai, ne dorim să creștem cât mai mult această idee de proiecte „la cheie”.

Este important pentru noi să aducem conceptul în fața unui public mult mai larg. Astfel, produsele, dar și calitatea execuțiilor trec mai întâi prin mâinile unor cunoscători și eliminăm rabatul și lucrurile superficiale.

Cred că suntem indignați cu toții atunci când vedem un bloc nou a cărui fațadă arată ca după un război sau interioare unde parchetul este în valuri.

 

 Credit foto: Raluca Ciornea, Laszlo Olosz – SmugMug