Victoria Geutskens, bijutierul din spatele celor mai renumite bijuterii recunoscute la nivel internațional

Cu o experiență de peste 40 de ani, Victoria Geutskens reușește să transforme aurul și argintul în frumoase obiecte de artă care se caracterizează prin unicitate. Bijuteriile pe care le creează pun accent pe valoarea manoperei, iar acestea se transmit din generație în generație.

Fiind un artizan de excepție, a descoperit echilibrul perfect între modern și tradiție, creând bijuterii în întregime manual. Victoria a realizat si prezentat în Parlamentul European din Bruxelles prima bijuterie din aur pur 999/1000, fiind o premieră pentru Europa. 

IMG_4616

Cum a început povestea bijuteriilor Goldsmith&Artisan, semnate Victoria Geutskens?

Povestea bijuteriilor create de mine a început după terminarea școlii de bijutieri profesioniști în manufactura metalelor prețioase, școală absolvită în România în urmă cu 43 de ani. Școala cu o durată de trei ani plus 10 ani de perfecționare a făcut ca bijuteriile pe care le creez să întrunească  toate criteriile cerute de categoria lux.

Cât este rigoare și cât este creație în meseria de bijutier?

Bijutierul prelucrează metalele prețioase. În cazul meu manufactura în metal prețios cere multă atenție la fiecare fază de prelucrare, pentru ca bijuteria finită să aducă plus valoare metalului prețios. Fiecare bijuterie își are povestea ei.  Mă inspir din natură, mă inspiră tezaurul nostru.

Ce tip de persoane poartă bijuteriile tale?

Bijuteria din categoria lux este agreată de persoane cu educație în domeniul artei, colecționari care investesc în piese a căror valoare crește în fiecare zi și se lasă moștenire generațiilor următoare.

IMG_4237

Ce presupune design-ul bijuteriilor tale, care sunt paşii pe care îi parcurgi, tehnicile pe care le utilizezi?

Modelul odată conturat în minte îl schițez în linii simple, iar tehnica prelucrării manuale se definește prin construcția fiecărei piese și în final sunt toate asamblate.

Cu ce materiale îți place să lucrezi cel mai mult?

Fiind specializată în filigran pentru bijuteriile de seară, agreez aurul pur, dar și cel de 18 carate. Pentru bijuteriile de zi în locul platinei prefer argintul pur care este foarte luminos.

Care sunt aspectele de care ții cont în ceea ce privește expunerea la un eveniment a colecțiilor tale?

Colecțiile pe care le creez țin cont de evenimentul în cadrul căruia le expun, spre exemplu: pentru Parlamentul European din Bruxelles prezentând școala românescă de bijutieri,  am creat prima bijuterie din aur pur alături de colecția ,,Câmp cu flori în România”,  din care a făcut parte setul care poartă și numele colecției ,,Floare de colț din Transilvania” și  setul ,,Salba”.

Pentru trei dintre evenimentele organizate de Ambasada României, în Australia, am creat colecția ,,Tezaur, Moștenire, Tradiție”,  din care face parte ,,Cloșca cu puii de argint”, aceasta fiind o replică a renumitei piese din tezaurul României.

Care sunt principalele locații unde au fost expuse bijuteriile create de tine?

Amsterdam, Parlamentul European din Bruxelles, Sala Unirii din Alba Iulia, Sala Principia din Alba Iulia, ICR Viena sunt câteva din locațiile unde am expus în ultimii ani.

victoria

Spune-ne 3 aspecte care te definesc cel mai bine.

Pasiune. Consecvență. Creativitate.

Nora Călbază

Sursa foto: Arhiva personală