Petruța Găvan este co-fondator și CFO al MAM Bricolaj. Deși s-a alăturat echipei, după ce a activat 21 de ani în domeniul bancar, acest lucru nu a speriat-o.
Este dedicată businessului și se implică în tot ceea ce ține de acesta: magazine și oameni, fiind numită de către colegii ei „inima MAM Bricolaj”.
Petruța are două fete și, deși lucrează în același loc cu soțul ei, aceștia au învățat să separe viața profesională de cea personală. Aceasta consideră că unul dintre cele mai importante lucruri pe care fetele le-au învățat de la părinții lor este să cultive totul cu iubire și credință În Dumnezeu.
Spuneați într-un interviu că ați ales să vă alăturați MAM Bricolaj „din respect pentru ceea ce soțul dumneavoastră a creat”. V-a speriat vreo secundă ideea de a renunța la cariera de 21 de ani din domeniul bancar? Cu ce s-ar fi ocupat Petruța Găvan astăzi, dacă n-ar fi fost co-fondator și CFO al MAM Bricolaj?
Nu am fost deloc speriată de hotărârea de a mă alătura soțului meu. A fost puțin mai greu la început, pentru că veneam dintr-un loc unde lucram doar cu câteva persoane, iar aici am început să interacționez cu peste 100 de persoane zilnic.
Însă, cum eu sunt o persoană sociabilă și comunicativă, nu a fost ceva foarte greu. Cred că, dacă nu eram în această branșă acum, probabil că aș fi lucrat ceva care să fie în folosul oamenilor: îmi place comunicarea, îmi place să ajut acolo unde se cere și îmi plac foarte mult copiii.
Când ați decis să vă alăturați MAM Bricolaj, soțul dumneavoastră v-a devenit implicit și partener de business. Care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o din perspectiva îmbinării celor două roluri? Care este, în cazul vostru, „secretul” pentru a face cele două roluri să funcționeze împreună?
Nu mi-a fost greu să lucrez alături de soțul meu. El este într-o continuă mișcare (întâlniri cu furnizori, ședințe, târguri etc) și, câteodată, ne vedeam doar seara, acasă. La început, când ajungeam acasă, ne povesteam și vorbeam despre serviciu, dar, cu timpul, am învățat să lăsăm la serviciu ce era de serviciu, iar acasă să ne relaxăm în sânul familiei, alături de fetele noastre.
Atunci când vorbim despre o afacere de familie vorbim despre existența riscului de a avea o viață de familie monopolizată de afacere. Cum ați învățat să vă raportați la afacerea voastră de familie, MAM Bricolaj, astfel încât ea să nu vă acapareze viața de familie? Există o „rețetă” general valabilă în acest sens?
În timp am învățat cum să facem ca afacerea să nu pună monopol pe viața de familie. Nu pot să spun că a fost ușor, dar, încet-încet, lăsăm la serviciu ce este de serviciu și încercăm să nu luăm acasă din problemele de acolo.
La mine a fost puțin mai greu, pentru că veneam plină de adrenalină și tot povesteam, dar, cum am mai spus, încet-încet, ne-am obișnuit să facem diferența dintre serviciu și viața de acasă.
Sunteți de părere că empatia este una dintre caracteristicile care le fac pe femei speciale. Ce rol joacă empatia în alegerea cauzelor în care se implică MAM Bricolaj în mod activ? Care sunt criteriile pe care le aveți în vedere atunci când alegeți cauzele în care să vă implicați?
Da, empatia are un rol foarte mare, mai ales la mine, fiind o persoană foarte empatică. Ne place foarte mult să ajutăm acolo unde se poate și ni se dă voie. Fata cea mică a făcut voluntariat la „Taxiul cu Bomboane”, iar când a venit acasă și ne-a povestit că își dorea să ajute, nu am rămas indiferenți și am ales să-i sponsorizăm. La fel și cu copiii care practică arte marțiale, dar nu aveau un loc al lor și își doreau să învețe: noi îi ajutăm în continuare.
Industria bricolajului rămâne, la sfârșitul zilei, o industrie dominată de bărbați. Cum a arătat primul moment în care v-ați lovit de o situație dificilă ca urmare a faptului că ați început să vă afirmați într-o industrie în care sexul predominant era cel masculin? Vă mai loviți și acum de astfel de provocări – și dacă da, cum le gestionați?
Nu pot spune că industria de bricolaj este doar pentru bărbați, avem foarte multe cliente care confecționează mobilă, care merg pe teren, care asamblează și fac proiecte. Acest lucru mi-a dat încredere să întreb, să mă documentez, iar acolo unde întâmpin greutăți, să apelez la minunații noștri consilieri care zi de zi învață și sunt la curent cu noutățile. ȘI NOI FEMEILE PUTEM!
„Femeile au curajul să exprime ceea ce gândesc”, ați spus într-un interviu. Care a fost un lucru pe care v-a fost frică să-l spuneți la un moment dat, dar pe care, totuși, l-ați spus? Care a fost rezultatul situației respective?
Și acum gândesc la fel. Într-adevăr, femeile spun întotdeauna ceea ce gândesc, își asumă ceea ce spun și fac. Mi se pare că sunt mai responsabile, spun adevărul.
Numeroase materiale din presă vă scriu ca fiind „dedicată businessului”. Cum ați defini ceea ce înseamnă să fii dedicat afacerii tale? Numiți o provocare pe care n-ați anticipat-o, dar care a venit la pachet cu gradul ridicat de implicare personală în business.
Da, sunt dedicată businessului trup și suflet. Mă implic foarte mult în tot ceea ce ține de magazine și de oameni. Îmi place să fiu alături și printre ei. Acum câteva zile am aflat că sunt numită de colegii mei „INIMA MAM BRICOLAJ”.
Sunteți mamă a două fete: de 17 și, respectiv, de 24 de ani. În ce moduri v-a schimbat pe plan personal faptul că ați devenit mamă? Dar pe plan profesional?
Avem două fete minunate, de 25, respectiv 17 ani. Am încercat și încerc întotdeauna să îmbin în frumos, serviciul și rolul de mamă. Sunt alături de ele întotdeauna, mă sună, îmi cer sfaturi, gătim împreună. Am știut și știu să fac o distincție între serviciu versus familie.
Care credeți că este cea mai importantă moștenire pe care o poate lăsa un părinte copiilor lui? Ce moștenire le lăsați dumneavoastră, fetelor?
Cred că exemplul personal este cel mai important lucru pe care fetele noastre l-au luat de la noi, iar noi le-am învățat să cultive totul cu IUBIRE și CREDINȚĂ ÎN DUMNEZEU.
„Nu mai căuta aprobarea nimănui şi crede în tine însăţi, în visurile tale”, este un sfat pe care-l dați deseori. Care este un vis de-al Petruței Găvan pe care încă caută să și-l îndeplinească?
Visul meu este să fiu în continuare cât mai aproape de oameni.
În timp, am învățat să nu mai am așteptări, pentru că ele te fac să suferi. Și, da, este bine să crezi în tine, să te accepți așa cum ești, să nu aștepți aprobarea nimănui pentru ceea ce vrei să faci, pentru că acolo unde există Iubire Necondiționată și Credință în Dumnezeu, totul vine de la sine.
Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, să fiți o femeie împlinită?
Nu poți să trăiești cu adevărat și, în același timp, să te întrebi în permanență ce cred ceilalți despre felul în care te îmbraci, despre alegerile pe care le faci, despre cum îți organizezi timpul.
Tu ești singura persoană pe care o poți mulțumi cu adevărat. Când ești sinceră cu tine însăți, ai ceva minunat de oferit celor din jur, întotdeauna în felul tău unic.
Cum arată rutina dumneavoastră de dimineață și care este ultimul lucru pe care îl faceți seara?
Fiecare dimineață a mea începe cu meditație și cu rugăciune, iar seara se încheie la fel, cu un ceai cald și cu Dumnezeu alături de noi.