Vreau să am afacerea mea! De unde încep?

Bucuria de a fi devenit mamă, este imposibil de egalat cu o altă emoție. Sentimentul că un alt suflet crește din propriul tău EU, împlinirea că se dezvoltă, râde, vorbește, merge, iar tu…trebuie să îți reiei activitatea la fostul loc de muncă, sunt de asemenea de neegalat.

2

Erai o femeie de carieră, îți doreai afirmare, îți plăceau provocările, noutatea, obiectivele, importanța pe care de multe ori o acordau alții verigii de care tu te ocupai cu entuziasm și elan, în lanțul afacerii. Acum însă realizezi că este imposibil să te întorci la un loc de muncă de unde vii după cel puțin 8 ore, să dedici din timpul tău atât de prețios altcuiva decât propriului copil. Recunoști scenariul? Dacă și tu ești mamă și te gândești că timpul cu cel mic e mai important decât timpul petrecut la fostul loc de muncă, înseamnă că ai luat deja în calcul posibilitatea de a avea propria afacere.

De unde începi?  Cu 4 pași simpli.

1. Economisește sau caută fonduri pentru a demara

Oricât ar părea de ciudat acest pas, fără resurse care să te ajute în faza de început – bani care să acopere cheltuielile pe o perioadă de cel puțin 8 luni – afacerea ta e din start condamnată să eșueze. Profitul nu vine din a doua zi de când ai deschis afacerea, și nici clienții nu vor da buzna pentru a cumpăra din prima clipă. Fii precaută! Poți folosi de exemplu aplicația MyWallets – este gratuită și te va ajuta să optimizezi veniturile și cheltuielile.

Banking and saving money copyspace background idea concept.

2. Stabilește ce știi să faci, ce îți place să faci, ce poți să faci

Dacă toate acestea se suprapun și mai cu seamă dacă există și cerere pe piață, ai deja o afacere. De exemplu dacă ești un leader înnăscut, îți place să tricotezi și poți face asta, perspectiva ar fi deschiderea unei afaceri cu mașini de tricotat automate care să producă jachete pentru copii. De exemplu, poți folosi teste pentru interese, aptitudini, care îți oferă o imagine mai amplă asupra a ceea ce poți face ca afacere.

3. Stabilește forma legală

Fie că este vorba despre II, SRL, sau orice altă formă legală care să te ajute să îți desfășori în mod legal activitatea, un expert contabil îți va explica diferențele, avantajele și dezavantajele fiecărei forme și te va îndruma ce anume să alegi. Aici găsești o listă completă, însă aș recomanda din experiență, să soliciți recomandări, deoarece e mai simplu și mai eficient.

4. Lucrează cu o strategie și un plan concret, inclusiv cu obiective

Faptul că ai părăsit compania multinațională pentru a avea propria afacere, nu înseamnă să ignori orice știai despre organizare, planificare, producție sau chiar motivare și lucrul în echipă. Ba dimpotrivă! Folosește tot ce ai acumulat, așa încât activitatea ta să fie eficientă. Folosește instrumente de gestiune a resurselor, cum ar fi SuiteCRM.

Orice început este plin de provocări, de armonizări și de conștientizări, însă ai încredere că ai setul de chei interioare și exterioare necesar dezvoltării deopotrivă a afacerii și a propriului copil, a rolului de antreprenoare și a celui de mamă! Succes pe noul drum, mămico, acum știi de unde să începi!

By Dana Lupșa – Editor Contribuitor The Woman

DSC_6304

Dana Lupșa este specialist PR – L.T.D. Public Relations și lector universitar doctor în management. De-a lungul celor 15 ani de carieră, a format peste 3500 studenți și oameni de afaceri, a construit 10 brand-uri de start-up-uri, cel mai important fiind cel al asociației pe care o conduce, Happy Moms. A scris 3 cărți despre management, peste 200 articole pe teme de management și PR, în reviste precum Capital sau Business Women, a fost invitată la peste 100 evenimente pentru a vorbi despre comunicare și PR, a organizat peste 30 evenimente la care au participat 1500 femei, cu invitate precum Andreea Marin sau Gianina Corondan. Ajută afacerile conduse sau demarcate de femei, să construiască un brand credibil și să rămână în sufletul și mintea consumatorilor, transformându-i în fani, prin consultanță online și offline.

Surse foto: freepik.com, arhiva personală