WONDER WOMAN, simbol al emancipării feminine și personaj al contradicțiilor fără sfârșit

,,Wonder Woman este propagandă psihologică pentru noul tip de femeie care, cred eu, ar trebui să conducă lumea!”

(Dr. William Moulton Marston)

Wonder Woman reprezintă cel mai popular supererou de sex feminin, al benzilor desenate din toate timpurile. Personajul a fost creat în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în anul 1941, de către celebrul psiholog William Moulton Marston, într-o perioadă în care „Dorința cititorului este de a salva fata, nu de a o vedea suferind ”, după cum spune și creatorul.

William Moulton Marston este inventatorul poligrafului, care servește și în prezent la aflarea adevărului din spatele aparențelor. Deși a militat pentru verosimil, acesta a ales să trăiască o viață paralelă, alături de iubita sa secretă, care i-a devenit muză lui crearea personajului Femeii Fantastice.  4 doar optional

Contradicția apare și în esența personajului Wonder Woman, războinic plin de compasiune și rezistență de zeiță, care iubește pacea, în timp ce poartă lupte simultane cu personajele negative, reprezentând atât un simbol al emancipării feminine, cât și un centru al controverselor. Ca student al Universității Harvard, Marston a susținut o teză în care a încercat să demonstreze faptul că femeile sunt mai puternice mental decât bărbații, dar și faptul că acestea sunt mai fericite în statutul de supus.

Wonder Woman este un personaj fictiv, al cărei profil a fost actualizat, în ultimii ani: a fost descrisă ca fiind fiica lui Zeus, i-a fost atribuit un aspect musculos, care i-a accentuat moștenirea amazoniană sau a fost înfățișată ca moștenitoare a abilităților divine ale lui Ares. Femeia Fantastică deține puteri supranaturale, dar poseda și un arsenal de tehnologie avansată, care îi vine în ajutor: Lasoul Adevărului, brățări indestructibile și tiara care servește ca proiectil.

3

La nivelul vestimentației, care este înrădăcinate în simbolismul american, stilul său a variat de-a lungul timpului, păstrându-și aceeasi formă: diademe, brățări și simboluri ca steaua-semnătură cu cinci colțuri, vultur de aur pe piept, bustieră roșie, centură albă sau cercei magnetici.

Personajul Femeii Fantastice a apărut într-o mare varietate în mass-media: cărți de benzi desenate, filme, seriale de televiziune și jocuri video. În 1975, a devenit personajul principal al serialului de televiziune de mare succes cu același nume, unde a debutat Lynda Carter, serial difuzat pe ABC pentru primul său sezon, urmat de CBS pentru sezonul al doilea și al treilea.

Acesta a fost difuzat din 1975 până în 1979 și a avut parte de evaluări solide, contribuind la popularitatea personajului Wonder Woman, care ajunge în vârf.

5

Femeia Fantastică, întruchipată de cea mai cunoscută interpretă a personajului, Lynda Carter, a fost numită „Ambasador onorific” pentru femeile și fetele din întreaga lume. În 2016, ONU a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare a supereroinei din benzile desenate, însă, deși este o actriță extrem de iubită, aceasta a fost și criticată de către câteva zeci de angajate ONU, care au protestat, având ca mesaj faptul că: „Femeile din viața reală merită un ambasador real!”. În urma semnării unei petiții online, care a adunat câteva mii de semnături, actrița a fost retrasă din funcție.

Deși au avut loc mai multe încercări de a produce un serial de televiziune, care să înfățișeze caracterul Femeii Fantastice, în vremuri mai recente, niciunul nu a avut succes, însă multe versiuni alternative ale Wonder Woman au apărut în benzile desenate, evoluția personajului culminând în anul 2011, când Wonder Woman a primit locul cinci în Topul IGN al celor mai importanți „100  Supereroi din cărțile de benzi desenate din toate timpurile”.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: theguardian.com, static.srcdn.com, s-media-cache-ak0.pinimg.com, s-media-cache-ak0.pinimg.com. Sursă articol: people.com