În 1994, UNESCO a inaugurat prima ,,Zi Mondială a Educatorilor” sau ,,Ziua Educației”, pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă a personalului didactic.
Google onorează astăzi dascălii cu o „doodle” colorată pentru celebrarea acestei zile. Imaginea animată prezintă litera „G” care predă celorlalte litere ale Google o serie de teme, de la chimie la spațiu și aritmetică.
Platon definea EDUCAȚIA ca fiind „Arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele.” Aristotel, în lucrarea sa „Politica”, considera că „Educația trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare”.
Johann Amos Comenius, în lucrarea sa „Didactica magna”, considera că la naștere, natura înzestrează copilul numai cu „semințele științei, ale moralității și religiozității”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educație. Filosoful german Immanuel Kant aprecia că educația contribuie la valorificarea naturii umane în folosul societății:
„Este plăcut să ne gândim că natura omenească va fi mai bine dezvoltată prin educație și că se poate ajunge a i se da o formă care să-i convie cu deosebire. Aceasta ne descoperă perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc”.
Pedagogul român Constantin Narly consideră că educația este „un fapt social și individual în același timp”. Pentru Jean-Jacques Rousseau educația este în același timp intervenție și neintervenție :
„Educația negativă presupune înlăturarea oricărui obstacol din calea dezvoltării firești, totul trebuind lăsat să se producă de la sine fără nici o intervenție”.
Prin educație se dorește dezvoltarea conștientă a potențialului biopsihic al omului și formarea unui tip de personalitate solicitat de condițiile prezente și de perspectiva societății. Activitatea educațională este dinamică și flexibilă în același timp, iar educația stimulează idealul ființei umane exprimat prin „a fi și a deveni”.
Această zi se sărbătoreşte pe data de 5 octombrie în peste 200 de ţări, denumirea ei fiind „World Teachers’ Day”, în engleză, sau „Journée Mondiale des Enseignants”, în franceză. În mai multe țări, această zi este destinată a fi zi specială, o zi de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: logos.wikia.com, csnlg.com, designmantic.com, campustechnology.com