Începând cu anul 2011, ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii poetului nostru național, este marcată ca Zi a Culturii Naționale. Universalitatea operei lui Mihai Eminescu (1850-1889) a fost recunoscută de către UNESCO, poemul „ Luceafărul” întrând în Guiness Book of Records, potrivit Agerpres.
Astăzi, nenumărate evenimente culturale vor avea loc în toată țara. Ateneul Român va găzdui un concert extraordinar susținut de Corul și Filarmonica „George Enescu”, organizat pentru a celebra Ziua Culturii Naționale.
Ca urmare a faptului că în 2018 Filarmonica „ George Enescu” împlinește 150 de ani de la înființare, va avea loc la Palatul Cotroceni o ceremonie prin care instituția va fi decorată cu Ordinul „ Meritul Cultural”. Va avea loc și un moment special, pentru omagierea personalităților care și-au dedicat viața culturii române, care acum au o vârstă înaintată.
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, MNIT expune o parte mai puţin cunoscută din corespondența poetului și filosofului transilvănean Lucian Blaga, într-o expoziţie temporară care va putea fi vizitată în perioada 12-21 ianuarie 2018.
„ Frânturi din Corespondenţa lui Lucian Blaga. Documente din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei” este un eveniment care urmăreşte timp de 15 ani schimbul neîntrerupt de scrisori între doi prieteni, Lucian Blaga şi Ion Breazu, în perioada în care poetul a călătorit în toată Europa, în calitate de reprezentant diplomatic al României.
Dintre cele 96 de scrisori şi cărţi poştale semnate de Lucian Blaga, s-au selectat fragmente reprezentative pentru viaţa personală şi opera sa şi câteva impresii de călătorie. Expoziţia îşi propune să surprindă latura personală a binecunoscutului om de cultură, potrinit mnit.ro. Vizitatorii sunt asteptati la muzeu Marți, Joi, Vineri, Sâmbătă, Duminică, între orele 10.00-16.00, dar şi Miercuri, între 12.00-18.00, pentru a-l descoperi pe Omul Lucian Blaga.
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca
Potrivit operacluj.ro, evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale propune „Recitalul de lieduri și poeme românești” oferit de către membrii Transylvanian Opera Academy și de artiști ai Teatrului Național ,,Lucian Blaga”. Se va pune în lumină semnificația zilei de 15 ianuarie 2018 atât data nașterii poetului Mihai Eminescu, cât și a Zilei Culturii Naționale.
Abordând un repertoriu de lieduri scrise pe versurile ,, Luceafărului poeziei românești” dar și ipostaza originală a versurilor lui Eminescu, actorii, interpreții vocali și pianiștii acompaniatori vor părăsi, cu acest prilej, scena Operei și sălile de studiu, pentru a ne încânta auzul.
Opera Maghiară din Cluj-Napoca
Publicul va avea ocazia să vadă două spectacole inedite regizate de Melinda Jakab, „ Revelația Trupului”, bazat pe fragmente din operele lui Serghei Rachmaninov și Serghei Prokofiev, lucrarea lui Béla Bartók, „ Mandarinul Miraculos”.
„ În viziunea coregrafului, dansul este modalitatea prin care trupul și sufletul devin una, făcând apel la acea forță ancestrală, primară: forța trupului. Acesta decide dacă dorim sau dacă merită să realizăm o acțiune. Mișcarea corpului într-un spațiu influențează exteriorul, având astfel puterea de a induce schimbarea. Acest atuu trebuie exprimat și trăit prin intermendiul dansului, cu ajutorul căruia putem intra în contact cu Sinele primordial, cu vechi instincte, cu moștenirea noastră genetică, pe care o păstrăm din generație în generație încă de la începuturile rasei umane.” declară Melinda Jakab , regizor-coregraf, potrivit magyaropera.ro.
Surse foto & video: romania-insider.com, cyso.org.cy, adevarul.ro, allfun.md, puterea.ro, youtube.com