„Am început să fac asta prea devreme ca să știu ce sacrific.” | Dora Gaitanovici, artist

Dora Gaitanovici, unul dintre speakerii care vor urca pe scena The Woman în acest an, este un artist complet: a urcat pe unele dintre cele mai cunoscute scene de la noi din țară, a pus bazele trupei sale, împreună cu care a lansat deja primul album și de curând a pornit în turneul de promovare al acestuia.

Dora ne spune că a știut dintotdeauna că muzica este drumul pe care îl va alege în viață, neamintindu-și nici măcar un moment în care aceasta să nu fie prezentă. Se consideră pe drumul de a-și îndeplini visul, spunându-ne că a ajuns să lucreze alături de artiști cu care nu își imagina vreodată că o să stea de vorbă măcar și că este înconjurată de oameni cu care și-ar dori să performeze toată viața.

Am stat de vorbă cu Dora despre carieră, muzică și succes. Ne-a împărtășit visurile sale, planurile de viitor și recunoștința pentru oamenii cu care se înconjoară.

Despre vârstă și succes, alături de Dora, pe 30 Martie la Wonderland Cluj-Napoca.

 

Dora, când ai știut că vrei să fii artist? Povestește-ne puțin despre tine și parcursul tău în lumea muzicii.

 

Deși sună ciudat, am știut dintotdeauna că asta vreau să fac. Nu pot să îmi amintesc un moment în care nu știam că vreau să compun și să cânt. Asta a fost viața mea de la început.

Ai mei m-au dat la pian de când aveam 4 ani ca să îmi dezvolte gândirea matematică. Între timp muzica a devenit ceva mult mai mult decât o pasiune pentru mine. Este o parte atât de mare din viața mea, încât de multe ori abia reușesc să o gestionez. Parcursul meu de până acum a avut tot felul de provocări. Am început de la a merge la concursuri de pian și de canto și am ajuns la a avea o trupă de rock cu cei mai buni prieteni ai mei.

 

Deși ai doar 22 de ani, deja ai acumulat foarte multă experiență, urcând pe scene precum Vocea României, Electric Castle, Cerbul de Aur sau Eurovision România. Cum ai simțit toate aceste experiențe? Ce ai luat cu tine din fiecare?

 

Fiecare experiență a fost unică. Am avut câte ceva important de învățat de fiecare dată. Mi-am făcut o grămadă de prieteni, am întâlnit oameni plini de pasiune, am avut ocazia să lucrez cu artiști cu care nu îmi imaginam că o să stau de vorbă vreodată. Genul ăsta de experiențe sunt tot mai dese acum și mă bucur că am ocazia să le trăiesc alături de oamenii cu care mă visez făcând asta toată viața

 

Ce consideri că te-a adus în punctul în care ești astăzi, ajungând să lansezi deja primul tău album muzical?

 

Faptul că am găsit în sfârșit ceea ce îmi place să fac. Așa cum spuneam, de multe ori îmi este greu să gestionez muzica din viața mea. Când am de făcut alegeri mă sperii pentru că acord extrem de multă importanță.

Până acum ceva timp am fost puțin indecisă în privința muzicii pe care vreau să o cânt. Apoi am întâlnit oameni care m-au inspirat și m-au făcut să mă înțeleg mai bine. Unii dintre aceștia sunt și colegii mei de trupă. 

 

Cum a fost experiența primului tău album, atât din punct de vedere al creației, cât și al promovării, aflându-te în prezent în turneu?

 

Am compus acest album ca o încercare, ca un statement pentru ce îmi place mie să fac și ca un strigăt de adunare pentru toți oamenii care așteaptă așa ceva de la industria muzicală din țara asta. Când am plecat cu el prin țară, am avut un feedback pozitiv. Oamenii ne-au primit foarte bine, unii ne și așteptau. Cu totul a fost o experiență pe care nu o vom uita niciodată.

 

Cum ai descrie în prezent viața din spatele reflectoarelor?

 

Viața mea din spatele reflectoarelor constă în facultate, compus, întâlnirile cu familia și prietenii de la Buzău, lucrat la tot felul de materiale: afișe, grafică pentru live, cărticele cu noi pentru lansare… Îmi place mult să îmi bag mâinile și în desen și design.

 

Nu există rezultate fără muncă. Ce presupune pregătirea ta în calitate de artist? Cum a arătat copilăria ta, din acest punct de vedere? Ai simțit vreodată că faci prea multe sacrificii? 

 

Nu am văzut niciodată nimic din ce făceam ca pe un sacrificiu. Am început să fac asta prea devreme ca să știu ce sacrific. Dar chiar și dacă știam, eram atât de îndrăgostită de muzică, încât nu m-ar fi interesat.

Mergeam foarte des la lecții de pian sau de canto, concursuri, spectacole. Pentru mine nu a fost niciodată o muncă. Nici măcar acum când intră în discuție și partea financiară, nu am simțit niciodată că muncesc.

 

Cum simți succesul pe care îl trăiești acum? Crezi că succesul te poate schimba? Există aspecte care îți displac la showbiz-ul românesc sau chiar cel internațional? 

 

Perioada de acum o simt mai mult ca pe o ascensiune către ceea ce îmi doresc să fac și către visul meu. Cred că succesul m-ar putea schimba, dar în bine, în sensul că m-ar responsabiliza, pentru că oamenii care mă ascultă ar avea din ce în ce mai multe așteptări.

Sunt foarte multe aspecte care îmi displac la showbiz-ul românesc. Unul dintre visurile mele mărețe este să schimb cu totul showbiz-ul, să scot superficialitatea și să aduc foarte sus lucrurile făcute cu un gând în spate și cu pasiune necondiționată. 

 

Cine sunt oamenii care îți sunt alături?

 

Dani Bușoi la chitară, Dante la chitară, Dimitrie la bas, Denis la Vioară și Codruț la tobe. Pe lângă ei sunt și mulți alți oameni care sunt alături de noi în drumul ăsta.

Suntem o gașcă de prieteni în primul rând, aproape toți din Buzău. Am avut acest vis de a face o trupă de rock progresiv și de a cânta pe cele mai mari scene din lume, iar acum încercăm să îl punem pe picioare.

 

Având în vedere experiența și parcursul tău profesional de până acum, ce sfaturi i-ai oferi unei tinere care își dorește să intre în industria muzicală?

 

Dă-ți teme, pune-ți întrebări și caută mereu răspunsurile. Fii sinceră și ascultă muzica din interiorul tău.

 

Care sunt planurile tale pentru viitor, profesional și personal? Ce plănuiești, muzical vorbind?

 

Vreau să cânt la festivalurile mari de muzică din afară. Am multe idei pentru albume viitoare și abia aștept să ne apucăm să le înregistrăm.

 

De unde te inspiri?Din natură, oameni și viață, oriunde o găsesc.

Stilul tău muzical, descris în câteva cuvinte: rock progresiv, alternativ, cu influențe din tot felul de surse de inspirație.

Ce te caracterizează?Încăpățânarea, încercarea și cu totul, muzica pe care o cânt.

Artistul favorit: Sleep Token, Stromae, Nothing But Thieves (și mulți alții…)

Ultimul lucru pe care îl faci înainte să urci pe scenă: îmi repet versurile. Am o mare problemă cu reținutul versurilor când mă ia valul pe scenă.

 

Credit foto: Pogo Photography, Dhope

 

Editor: