Iuliana Floricică este co-fondator al June Communications și specialist în comunicare și relații publice. Pasul în antreprenoriat a fost făcut în urma dorinței de a experimenta noutatea și de a pune în practică cele învățate de-a lungul timpului.
Ca orice antreprenor la început de drum a întâmpinat obstacole, dorind chiar să renunțe de câteva ori în primul an de activitate, dar a învățat că nu este necesar să fii bun în toate ariile și că poți colabora cu specialiști în domeniu.
Iuliana este motivată de echipa ei și momentul în care oferă un proiect bine executat, iar clienții observă că succesul business-ului se datoreză și lor simte o satisfacție enormă.
Povestește-ne puțin despre călătoria ta. Cum ai ajuns să lucrezi în acest domeniu?
Traiectoria mea în acest domeniu a fost destul de dreaptă și consecventă. Am studiat Politici de Marketing în cadrul Facultății de Marketing de la ASE București și mai departe, toată activitatea profesională a fost legată de domeniul marketingului și comunicării.
Încă din facultate am lucrat part-time promovând in-store produse ale unor branduri internaționale din FMCG. A urmat apoi un job în cadrul unei agenții BTL pentru coordonarea acestui tip de campanii și a echipelor de promoteri și team leaderi din București și din țară.
După finalizarea studiilor m-am îndreptat către mediul corporate, în care am rămas în următorii 10 ani, lucrând atât în România, cât și pentru regiunea CEE și UK & Irlanda, pentru liderii internaționali de piață din domeniul asigurărilor de credit comercial.
Activând în sfera serviciilor financiare de protecție a companiilor împotriva riscului de neplată, unde cele mai importante aspecte sunt evaluarea companiilor, modul în care fac business și riscurile pe care le prezintă în relația cu partenerii de afaceri, am învățat cum funcționează companiile și lucruri utile despre mediul privat pe diverse piețe.
După ultimul job din UK, mi-am dorit să experimentez o altfel de activitate profesională, punând în practică experiența acumulată de-a lungul timpului. De aici și decizia de a face pasul în antreprenoriat, pornind de la serviciile pe care le aplicasem pe parcursul anilor ca angajat în aria marketingului și comunicării.
Cum te-ai prezenta, într-o frază?
Sunt o persoană responsabilă, determinată și duc la îndeplinire ceea ce-mi propun, ajustând și căutând soluții alternative atunci când contextul o cere. În prezent mă aflu pe o pantă de învățare, destul de challenging, iar câteodată pun prea multă presiune pe mine.
Care crezi că sunt cele mai mari probleme pe care le întâmpină un antreprenor la început de drum? Poți să ne dai exemple?
Provocările cu care m-am confruntat au fost legate de lipsa cunoștințelor aprofundate pe alte domenii decât cel operațional de bază, care întregesc un business: vânzări, financiar – contabil, legal, payroll. Sunt atâtea de făcut deodată și resursele foarte limitate, încât m-am simțit copleșită uneori.
În primă fază nu am făcut vânzări foarte activ, am lucrat cu clienți care au venit prin recomandări și prin network-ul anterior din mediul corporate. Apoi, odată cu pandemia, aceste contracte au fost sistate sau volumele de lucru au scăzut considerabil și a trebuit să tratez cu seriozitate partea de vânzări.
Mi-am dat seama pe parcurs că este o cu totul altă competență de dobândit, că este un efort continuu pentru creșterea unei companii, știam asta bineînțeles din teorie, dar practica nu e totuna. Am descoperit că îmi oferă dinamica și reward-ul care mă motivează, dar unde am de învățat foarte mult.
Au fost momente în care ai vrut să renunți la antreprenoriat?
În primul an am vrut să renunț de mai multe ori. De fiecare dată când intram pe LinkedIn și vedeam job-uri pe profilul meu sau îmi mai trimiteau prietene de-ale mele poziții deschise în corporații, voiam să aplic și să renunț. Apoi mi-am dat seama că îmi face mai mult rău și că mă defocusează de la ceea ce aveam de făcut.
Așa că am renunțat cu totul să mă mai uit în această direcție și am decis să îmi mențin obiectivul setat la început, de a trage o concluzie după primii trei ani de antreprenoriat, dacă este pentru mine acest domeniu sau nu.
Cum îți motivezi și îți menții echipa alături de tine?
Sunt foarte deschisă cu echipa mea, comunic mult despre ceea ce se întâmplă cu agenția, cu contractele în curs, cu lead-urile, cu noi. Avem o întâlnire săptămânală recurentă de planificare și analiză. Împart fiecare succes și eșec cu echipa.
Fiecare știe care este rolul său, responsabilitățile și încercăm să nu le amestecăm. Ne arătăm respect unii altora și căutam să avem fiecare oportunități de învățare pe ceea ce ne place și loc de experimentare pentru ceea ce încă nu știm că ne-ar plăcea.
Ai întâlnit clienți cărora să le spui nu? Poți să ne dai exemple?
De curând am experimentat refuzul unor clienți. Cu unii am considerat că produsul nu este finalizat, că mai are nevoie de dezvoltare până să intrăm noi în schemă pe partea de comunicare. Am preferat să contribui cu idei pe dezvoltare și să aștept ca lucrurile să evolueze mai mult, ca să pot aduce valoare.
În a doua situație abordarea clientului nu se mai regăsea în principiile noastre de lucru. În primă fază m-am întrebat dacă a fost decizia bună, însă rămân convinsă că putem urmări poziționarea noastră pe piață și că putem aplica principii de parteneriat prin care să contribuim real la business-ul unei companii.
Ce ți-ai dori să vezi mai mult în industria din care faci parte?
Am învățat pe parcurs că nu trebuie să știi să le faci pe toate, din prima nici nu este posibil. Însă poți fi foarte bun pe anumite arii, iar pentru restul să colaborezi cu alte entități care sunt specializate pe alte segmente. Astfel poți merge împreună într-un parteneriat pentru un client. Iar una dintre entități, de obicei cea care aduce lead-ul, dar nu neapărat, are și ownership-ul sau acoperă partea de project management.
În acest fel poți fi foarte agil, oferi resurse specializate la nivel de senioritate și pot ieși niște proiecte excelente. Însă și compania client trebuie să fie deschisă la o astfel de abordare – am avut plăcerea să întâlnesc deja câteva.
În concluzie, aș spune că mi-ar plăcea să văd mai multă deschidere spre colaborare între companiile / agențiile/ frelancerii din această industrie.
Ce lucruri te inspiră și te motivează în viața de zi cu zi?
Mă motivează faptul că fac parte dintr-o echipă, că am angajați și mă simt responsabilă pentru asta, deși uneori vine și cu o anumită presiune. Însă, în același timp, simt o satisfacție majoră atunci când livrez unui client un proiect bine executat și apreciez când clienții percep contribuția directă pe care o avem la succesul business-ului lor.
UNguilty pleasures:
Ce muzică te face să te simți acasă?
Mai nou îmi place muzica minimal, anumite segmente, ca o influență a mediului de la birou.
Cartea de pe noptieră sau autorul preferat?
Mi-au plăcut întotdeauna romanele complexe, construite pe mai multe planuri – social, istoric, cu personaje complexe, introspecte, și fantasy. Și mai nou, bineînțeles cele cu personaje feminine, biografice și documentaristice. Probabil că este o parte a procesului meu de maturizare și devenire. Acum pe noptieră am Despre eroi și morminte, Ernesto Sabato.
Cu ce fel de oameni te înconjori?
Mă înconjor cu oameni cu care pot comunica, despre ei sau o idee, un concept, un plan, o pasiune, cu care pot râde, dansa și trăi experiențele pe care ni le aduce viața.
Destinația preferată de vacanță?
Acum nu mai am una anume, m-aș bucura să plec oricând undeva pentru câteva zile.
Note to self?
Pentru redacție: să am mai mult curaj să vorbesc despre mine.