Asociația Suport pentru Educație și Sănătate: după doi ani de pandemie românii din mediul urban pun mai mult accent pe sănătate

Cum arată românii din mediul urban după doi ani de pandemie? Răspunsul la această întrebare a dorit să-l afle Asociația Suport pentru Educație și Sănătate din București, care a realizat un studiu privind stilul lor de viață din ultima perioadă. Studiul s-a realizat în perioada noiembrie-decembrie 2021, pe un eșantion reprezentativ de 1.000 persoane (79,66% femei și 20,34% bărbați) la nivel național, care au completat un chestionar online cu 10 întrebări.

Cercetarea a vizat factorii determinanți pentru o viață sănătoasă, cum ar fi alimentația, activitatea fizică, consumul zilnic de lichide, igiena somnului sau timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice.

Astfel, rugați să-și evalueze starea de sănătate prin controale/analize medicale, 53,39% dintre respondenți au susținut că merg la astfel de investigații de rutină o dată pe an, în timp ce 20,34% au afirmat că le fac de două ori pe an. Mai bine de un sfert dintre cei chestionați (26,27%) au declarat că merg la analize mai rar, o dată la câțiva ani.

Mai mult, privind alimentația, 50,85% dintre participanții la studiu au afirmat că respectă programul celor 3 mese/zi, iar 31,36% că iau două mese pe zi. Un procent de 17,80% dintre respondenți au susținut că preferă 5 sau 6 mese pe zi, dar mai mici.

În ceea ce privește consumul de produse de tip fast-food, cei mai mulți dintre cei chestionați (39,83%) susțin că mănâncă astfel de produse o dată sau de două ori pe an, chiar mai rar. Un procent de 20,34% au răspuns că preferă aceste produse o dată sau de două ori pe lună, în timp ce 17,80% comandă astfel de preparate o dată la două-trei luni. Puțini (4,24%) sunt cei care au afirmat că mănâncă produse de tip fast-food de câteva ori pe săptămână.

Atunci când vine vorba de informații privind adoptarea unui stil de viață sănătos, participanții la studiu au afirmat că își doresc să afle mai multe detalii despre o alimentația corectă, atât a lor cât și a copiilor, să primească sfaturi pentru minimizarea stresului și practicarea unei activități fizice, dar și recomandări de la specialiști pentru prevenirea bolilor.

”Pandemia ne-a oferit tuturor multe lecții. Fără îndoială, cea mai importantă este aceea că trebuie să punem mai mult accent pe sănătate, în special pe prevenție. Esența unei vieți sănătoase stă în lucrurile simple, în respectarea acelor mici obiceiuri pe care specialiștii le-au promovat dintotdeauna: alimentație corectă, activitate fizică, consum suficient de lichide, controale medicale anuale etc.

Iată că după aproape doi ani de pandemie rezultatele studiului ne arată că românii au devenit mai preocupați de stilul lor de viață și își doresc să afle mai multe informații despre cum pot avea grijă de sănătatea lor și a familiei, atât fizică, cât și emoțională, despre cum pot face față mai bine stresului cotidian și despre cum să își găsească un echilibru în ceea ce a devenit noua normalitate.

Ca urmare, Asociația Suport pentru Educație și Sănătate își propune să răspundă acestor nevoi prin inițierea unor campanii de informare și proiecte care să îi ajute să facă alegeri potrivite”, a explicat Mihaela Cotîrlă, fondator și președinte al Asociației Suport pentru Educație și Sănătate, inițiatorul studiului.

Foto_Mihaela Cotirla

Referitor la nivelul de activitate fizică, cei mai mulți (peste 70%) dintre participanții la sondaj au declarat că fac mișcare cel puțin o dată pe săptămână. Mai exact, 35,59% o dată sau de 2 ori pe săptămână, 32,20% de 3-4 ori pe săptămână, iar un procent de 5,93% susțin că au un nivel de activitate fizică intensă și fac sport de 5-7 ori pe săptămână. De cealaltă parte, 26,27% dintre respondenți au declarat că sunt sedentari și nu fac niciun fel de activitate fizică.

La întrebarea ”De câte ori pe săptămână adormi înainte de ora 23.00 și dormi minim 6-7 ore?” un procent de 44,07% dintre respondenţi au afirmat că se încadrează în acest program de somn, în timp ce 33,05% au susținut că reușesc să respecte această rutină doar 2-3 zile pe săptămână. Un procent de 22,88% dintre cei chestionați au bifat răspunsul ”niciodată”.

Studiul a urmărit să afle și cât de mult timp petrec românii zilnic în fața calculatorului/televizorului. Astfel, 43,22% dintre respondenți susțin că aceste activități le ocupă mai puțin de 4 ore pe zi, iar 35,59% că petrec între 4 și 8 ore pe zi. Un procent de 21,19% dintre cei chestionați au răspuns că stau și peste 8 ore pe zi în fața calculatorului/televizorului.

Participanții la sondaj au fost întrebați și despre starea lor de spirit. La întrebarea ”Cât de fericit v-ați simțit în ultima lună”, 68,64% dintre respondenți au bifat răspunsul ”mulțumitor”, 22,03% ”foarte fericit”, în timp ce 9,32% au ales ”nefericit”.

Despre Asociația Suport pentru Educație și Sănătate

Asociația Suport pentru Educație și Sănătate este o organizație neguvernamentală și non-profit din dorința de a aduce mai aproape de oameni teme de interes general și de a identifica, împreună cu factorii de decizie, cele mai eficiente soluții. Printre obiectivele asociației se numără promovarea, dezvoltarea, implementarea și coordonarea de activităţi, campanii, proiecte și programe în domeniul educație și sănătate.

Mai multe detalii despre proiectele Asociației Suport pentru Educație și Sănătate puteți afla pe site-ul www.educatie-si-sanatate.ro