Astăzi începe stagiunea de toamnă la Teatrul Național din Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca îşi redeschide porțile, astăzi, 12 septembrie, începând cu orele 19. Stagiunea de toamnă începe cu o reprezentaţie a piesei „Procesul”, în regia Mihaelei Panainte. Rolul lui Josef K, protagonistul romanului, este deţinut de actorul Ionuţ Caras.

k3

„Procesul” este un roman scris de Franz Kafka, în 1914 și 1915, dar publicat pentru prima dată abia în anul 1925. Este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Kafkam, prezentând povestea unui om arestat și urmărit în justiție de o autoritate îndepărtată și inaccesibilă, fără ca natura crimei sale să-i fie dezvăluită vreodată lui sau cititorilor.

Ca și în cazul altor romane ale lui Kafka, Procesul nu a fost niciodată finalizat, deși conține un capitol care duce povestea către final. Din această cauză, există anumite neconcordanțe în cadrul romanului, precum o serie de diferențe în cronologia acțiunii. După moartea lui Kafka din anul 1924, prietenul și executorul său testamentar pe partea literară, Max Brod, a editat și publicat textul la Editura Verlag Die Schmiede.

k4

Într-un studiu ce are ca bază scrierile lui Kafka, Reza Banakar subliniază faptul că multe din descrierile lui Kafka în materie de drept și legalitate sunt adesea tratate ca metafore pentru alte lucruri decât legea, dar merită examinate și ca un concept particular de drept și legalitate, care operează, în mod paradoxal, ca parte integrantă a condiției umane în perioada modernă. Josef K. și experiența sa juridică inexplicabilă din Procesul au fost, de exemplu, influențate de un proces real în care Kafka a fost implicat.

Mihaela Panainte descrie tema existențială, propusă de autor, ca fiind „cea a Fiinţei care s-a pierdut pe sine, din cauza orgoliului nemărginit, sabotat de complexul propriei superiorităţi, victimă a unei crize identitare şi spirituale. În timpul în care trăim, omul a pierdut conștiinţa legăturii sale cu Universul, hipnotizat fiind de propria-i persoană. O persoană din care, până la urmă, sub greutatea unui ego exacerbat, nu mai rămân decât resturile unei identităţi false, fondate pe iluzie.” completează regizorul, în descrierea piesei.

k2

Celelalte personaje sunt descrise asemenea unor „rotițe ale acestui angrenaj impenetrabil al Justiţiei”. În distribuţia piesei îi putem întâlni pe actorii: Cristian Grosu, Patricia Brad, Matei Rotaru, Adrian Cucu, Anca Hanu, Radu Lărgeanu, Angelica Nicoară, Elena Ivanca, și Cristian Rigman, dar și pe Mihai-Florian Nițu, cel mai tânăr actor intrat în echipa Teatrului Național din Cluj-Napoca, absolvent UNATC București.

Prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj-Napoca a avut loc la 14 mai 1919, iar primul spectacol al companiei de limba română din Cluj a avut loc la 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire. Clădirea adăpostește atât compania Teatrului Național, cât și Opera Română. În anul 1990, în nișele de pe fațada clădirii au fost amplasate statuile Thalia și Eutherpe, opere ale sculptorului Vasile Rus-Batin.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: Nice Cherciu, teatrulnationalcluj.ro. Sursă articol: teatrulnationalcluj.ro