„Când traversez perioade dificile, fac un pas înapoi și mă uit la lucrurile bune pe care le-am făcut până acum” | Mădălina Stănescu, fondatoare Optimized

Mădălina Stănescu este fondatoarea Optimized, agenție specializată în campanii Pay-Per-Click și marketing. 2020 a fost un an bun pentru industria de digital, în special pentru e-Commerce, segment pe care se axează și Optimized.

 

Pentru 2021, Mădălina se așteaptă la o creștere cu cel puțin 50% a business-ului. Mai mult decât atât, ea continuă și proiectul de consultanță pentru Google și își dorește să investească mai mult timp în partea de traininguri. În ceea ce privește planurile personale, Mădălina și-a propus ca anul acesta să călătorească mai mult, atât în țară, cât și în afara acesteia, pe măsură ce se vor mai relaxa condițiile de călătorie.

 

Povestește-ne ce te-a determinat să fondezi Optimized și care este povestea din spatele acestui brand. 

Optimized a apărut ca un răspuns firesc al experienței mele în digital marketing. Acesta este al doilea business pe care îl construiesc, după mai bine de opt ani de antreprenoriat în e-Commerce.

Sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă marketing online, în special marketingul de tip Pay-Per-Click (Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads etc.) și am o mare satisfacție când văd rezultatele muncii noastre transpuse în business-uri care cresc, unele dintre ele chiar se dublează, de la an la an. 

 

Mi-am dorit să construiesc o agenție specializată, o echipă extrem de bine pregătită care să răspundă nevoilor de promovare ale companiilor și să ofer servicii la standardul celor pe care mi le-aș fi dorit eu să le primesc atunci când eram în postura de antreprenor.

 

Din perspectiva ta, prin ce se diferențiază Optimized de restul agențiilor de marketing de pe piață?

Un aspect pe care am pus preț încă de la început a fost echipa. Toți colegii mei sunt persoane care ocupă poziția de senior, unii dintre ei au peste 10 ani de experiență în domeniu, iar majoritatea au trecut la un moment dat prin experiența valoroasă a antreprenoriatului.

Pentru mine este important să creez un mediu profesionist, iar pentru clienții noștri acest aspect este o notă de încredere, știind că bugetul business-ului lor se află pe mâna unei persoane experimentate.

 

Care este lucrul care te motivează să nu renunți și să îți atingi obiectivele propuse, mai ales în situațiile de criză?

Cred foarte mult în ceea ce fac, am încredere că drumul pe care l-am ales este cel potrivit pentru mine și privesc cu optimism către viitor. Când traversez perioade dificile, fac un pas înapoi și mă uit la lucrurile bune pe care le-am făcut până acum deoarece ele îmi dau încredere pentru a merge mai departe. 

 

A existat un mentor până acum în activitatea ta profesională care să te inspire și motiveze? Dacă da, care sunt sfaturile pe care ți le-a recomandat și cum te-au ajutat acestea în activitatea ta de zi cu zi?

Găsesc inspirație în diferite persoane pe care fie le cunosc personal, fie le urmăresc activitatea care, cu siguranță, mă inspiră și motivează. Pe plan profesional, nu am avut încă un mentor, însă sunt deschisă către orice lucru care îmi poate oferi inspirația și încrederea de care am nevoie.

 

Care este primul gând cu care îți începi ziua în această perioadă?

Încep ziua cu optimism, curiozitate și mă bucur că este o perioadă aglomerată din punct de vedere profesional pentru că acest lucru înseamnă că eforturile noastre dau roade. Anul a început cu multe vești bune, iar în fiecare dimineață aloc timp pentru planificarea tuturor activităților pe care le am de îndeplinit. 

 

Știm ca online-ul a crescut mult in 2020. Cum a fost pentru voi anul trecut? Cum v-ați adaptat la condițiile impuse de pandemie?

În ciuda contextului generat de pandemie, digitalul şi-a continuat creşterea şi a încheiat anul trecut cu o valoare totală de 117,8 milioane de euro, cu 6,2% mai mult faţă de 2019. Cea mai mare creștere vine de la e-Commerce, segment pe care ne concentrăm și noi la Optimized.

 

Mutarea operațiunilor exclusiv în online a însemnat o creștere a volumului de muncă și în același timp a cererilor pentru astfel de servicii. Prioritate au avut clienții noștri, iar pe măsură ce ne-am dezvoltat echipa am putut prelua și conturi noi.

Adaptarea a fost relativ ușoară deoarece eram obișnuiți să lucrăm remote, iar volumul mare de muncă am reușit să îl gestionăm mai bine printr-o organizare foarte bună.

 

Spune-ne cel puțin o lecție pe care ai învățat-o în anul 2020 atât pe plan personal, cât și profesional.

Pe plan personal, am învățat mult în 2020. Am fost ajutată în acest proces de un mentor, care metaforic vorbind mi-a pus o oglindă în față și m-a ghidat în a mă privi în complexitatea mea, cu bune și cu rele deopotrivă.

Cea mai importantă lecție învățată este că nu poți fi bine cu nimeni, dacă nu ești bine, în primul rând, cu tine. Pentru mine, a fi bine cu tine însuți înseamnă prezență, timp de calitate, activități pe care să le faci cu drag, relații sănătoase cu cei din jur, un stil de viață sănătos etc.

Pe plan profesional, am învățat cât de important este să fii flexibil pentru a te putea adapta la orice context, dar și empatic astfel încât să treci dincolo de filtrul tău de gândire și realmente să asculți și să înțelegi omul din fața ta, chiar dacă îmbracă haina unui partener de business sau coleg.

 

Ce așteptări ai de la anul 2021?

În plan profesional, voi continua să dezvolt agenția Optimized, unde anul acesta mă aștept la o creștere de peste 50% a business-ului. În paralel, voi continua proiectul de consultanță pentru Google și îmi doresc să investesc timp și în partea de traininguri, un alt proiect pe care îl fac cu plăcere. 

 

În plan personal, îmi doresc să pot călători mai mult în afara orașului, dar și a țării. Am făcut un experiment în acest sens și am lucrat remote o săptămână de la munte. A fost o experiență foarte plăcută pe care, cu siguranță, o voi repeta.

 

 

Ce crezi că ar putea fi îmbunătățit la industria din care faci parte?

Sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite. De exemplu, modul în care se folosesc datele în acord cu politicile de confidențialitate, relevanța mesajului pentru utilizatori, renunțarea la formatele intruzive de publicitate, modul în care marile platforme raportează rezultatele, modul în care firmele se raportează la marketing ca la o cheltuială și nu ca la o investiție sau uneori chiar și la agenții. Piața din România este sub media europeană în ceea ce privește maturitatea digitală.

 

Dacă te-ai putea întoarce în trecut…

Dacă m-aș întoarce în trecut, aș petrece mai mult timp cu bunicii mei, de care am fost foarte atașată. Altfel, sunt recunoscătoare că am păstrat intacte prieteniile legate încă din liceu, că am păstrat prietenii în ciuda unor momente dificile sau că am rămas în contact cu foști colegi cu care am lucrat foarte bine.