Cine este clujeanca Ilinca Băcilă, reprezentanta României la Eurovision 2017

Ilinca și Alex Florea au urcat pe scena Ceremoniei de închidere a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin & Feminin – ediţia 2017. Reprezentanții noștri la Eurovision au interpretat, duminică, 23 aprilie, la evenimentul găzduit de Sala Polivalentă din Cluj, „ Yodel It!”, melodia României la Eurovision 2017.

IMG-20170422-WA0000-768x576

România a participat la Concursul Muzical Eurovision de 17 ori, debutând în concursul din 1994, plasându-se pe locul 3 de două ori, în anul 2005 cu Luminița Anghel și Sistem și în 2010 cu Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu, locul 3 fiind cea mai bună performanță a României la Eurovision.

România s-a clasat în top 10 de 4 ori, pentru prima oară în 2002, cu Monica Anghel și Marcel Pavel. De la introducerea semifinalelor, România este printre cele șase țări care nu au ratat nicio finală. România a obținut, în finale un total de 1147 de puncte. În semifinale, a obținut 939 puncte, cel mai mare punctaj fiind înregistrat în 2005, 235 puncte.

Ilinca Băcilă, alături de partenerul său de scenă, Alex Florea, au câştigat Finala Eurovision România și vor reprezenta țara noastră la Eurovision Song Contest, de la Kiev. Piesa „Yodel it!” a primit 10.377 de voturi, melodia fiind compusă de Mihai Alexandru, pe versurile textierei Alexandra Niculae.

2-adevarul.ro

Yodelingul alpin este o tradiţie rurală, cu o istorie lungă în Europa, devenind popular în anii 1830 ca metodă de divertisment în teatre şi în sălile de concerte. În Africa Centrală, yodelingul reprezenta o formă de comunicare şi anunţa locaţia şi identitatea yodeler-ului. În Statele Unite, menestrelii făceau yodelingul încă din secolul al XIX-lea.

Ilinca Băcilă are 18 ani și este originară din Cluj-Napoca. Aceasta provine dintr-o familie de muzicieni, tatăl său fiind fost cântăreţ de operă şi un reputat profesor de canto, iar mama cântă în Orchestra Filarmonică. Încurajată de părinţi, tânăra a început să studieze muzica la vârsta de 7 ani.

1-avantaje.ro

La 14 ani, Ilinca a concurat la un show de talente, ca membră a unei trupe de patru fete, ajungând până în galele live. La 16 ani, aceasta trece prin experienţa unui alt show celebru, ajungând până în semifinale, alături de Loredana Groza, alături de care a participat la un turneu naţional. Ilinca Băcilă a colaborat cu mai multe instituţii de cultură din ţară: Filarmonica Iaşi, Opera Română Cluj și Teatrul Dramatic Braşov.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Reprezentanții ţării noastre vor concura în prima parte a celei de-a doua semifinale. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse articol: eurovision.tvr.ro, adevarul.ro

Surse foto: adevarul.ro, avantaje.ro, romaniaregional.ro, eurovision.tvr.ro