Construcțiile unei realități ideale

Trăim într-o societate în care consumul de media este extrem de ridicat, însă promovarea emancipării femeilor este la un nivel și mai ridicat. Cum ne protejăm de tot ceea ce ne lovește în media cu scopul de a ne „inspira”? Unul dintre modelele pe care le avem de la vârste fragede este ceea ce vedem promovat pe ecranele televizoarelor și ce vedem pe Internet. Trebuie să fim conștienți însă că aceste „inspirații” sunt construcții media care nu reflectă realitatea și nu ar trebui să ne fie insuflate permanent.

Un pas înainte, pe care l-am făcut ca societate, a fost inspirat de competiția Miss America, competiție care, după aproape un secol de activitate, se va desfășura din perspectiva personalității concurentelor și nu din perspectiva aspectului fizic al acestora. Acest lucru s-a întâmplat la inițiativa lui Grethcen Carlson, câștigătoarea Miss America 1989. Ce este interesant la această competiție este că premiile constau în programe de școlarizare pentru tinerele modele.

The Woman Magazine - Body Shaming, Body Image4

Ce înseamnă „body-image”?

Conceptul de „body-image” este definit prin gândurile, părerile, atitudinea și comportamentul unui individ față de aspectului propriului corp. O imagine pozitivă asupra propriului corp aduce cu sine satisfacție, confort și încredere în sine, implicând acceptarea formei și a mărimii propriului corp. Trebuie să recunoaștem că aspectul fizic spune foarte puține lucruri despre caracterul și valorile unei persoane.

Pe de altă parte, o imagine negativă asupra corpului nostru aduc cu sine sentimente de rușine și anxietate socială. Datorită faptului că oamenii care au o imagine negativă despre corpul lor, pe care-l cred „defect” în comparație cu al celor din jurul lor, aceștia pot dezvolta depresie, stimă de sine scăzută, tulburări în alimentație și sentimente de izolare față de societate.

Problemele legate de imaginea corpului sunt prezente, de cele mai multe ori, la femei, începând de la vârste fragede, când încep să-și pună semne de întrebare în legătură cu greutatea lor.

The Woman Magazine - Body shaming, Body Image2

Imaginea corpului în mass-media și în industria modei

Pentru că trăim într-o societate suprasaturată de media, s-a dovedit că aceasta are un rol extrem de important în problemele propriei imagini ale fizicului nostru. Mass-media are o influență semnificativă în procesul de învățare al oamenilor despre esteticii corpului și valorile care te plasează ca fiind „atractiv” în ochii celorlalți.

În ultimul secol, s-au dus multe lupte în ceea ce privește imaginea ideală în rândul femeilor, deoarece media a influențat mentalitățile acestora în a crede că idealul pentru un corp frumos se referă la a avea o talie subțire, cu forme subtile.

The Woman Magazine - Body shaming, Body Image6

Industria modei este una dintre principalele surse care cauzează probleme legate de imaginea corpului. Deși oamenii modei consideră că hainele arată mai bine pe modelele înalte și slabe, criticii ridică problema faptului că modelele comunică femeilor de pretutindeni o imagine nerealistă și nesănătoasă.

Populația petrece o cantitate mare de timp în fața televizorului, dar și pe Internet. Datorită reclamelor, femeile au ajuns să fie influențate și determinate să vadă o anumită imagine ideală pentru un corp estetic. Să nu uităm, reclamele au rolul de a vinde un produs. De aceea, te vor face să crezi că folosindu-l, poți atinge un anumit ideal estetic, însă imaginile și mesajele pe care le întâlnim sunt construcții, și nu reflecții ale realității.

Ce trebuie să ținem minte?

Mass-media influențează atât femeile, cât și bărbații să își construiască mental un anumit ideal pentru aspectul corpului, deși brandurile uriașe de frumusețe și fashion și figurile publice au început să susțină mișcarea despre acceptarea propriului corp, prin promovarea unei imagini sănătoase, susținerea indivizilor să-și iubească propriul corp și să se concentreze pe personalitate, caracter și valori, mai mult decât pe estetica corpului.

The Woman Magazine - Body shaming, Body-Image

Este important să ne dăm seama că fiecare corp este diferit și că avem genetica și trăsăturile culturale diferite, care influențează diferența de structură osoasă, forma și mărimea corpului, dar și greutatea. Trebuie să ne iubim corpul așa cum este, să-l respectăm, să-l alimentăm corespunzător și, mai ales, să nu ne judecăm pe noi sau pe cei din jurul nostru pentru aspect.

By Codruța Filip, junior editor The Woman Magazine

Codruța este absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, secția Publicitate, în prezent fiind studentă la Master, secția Relații Publice și Publicitate. Pasiunea pentru comunicare a îndemnat-o să urmeze acest drum, însă pasiunea pentru cuvintele frumoase a determinat-o să scrie.

Surse foto: hindustantimes.com, medium.com, pexels.com, shesimply.com