Curățenia în bucătărie: ce produse folosim pentru obiectele din inox?

Adesea, preferat în utilarea bucătăriilor, inoxul este apreciat pentru aspectul plăcut și usurința curățării. Însă, dincolo de entuziasmul unei bucătării sclipitoare, apar urmele de degete mici sau mari, petele de calcar și alte detalii care îi pot înnebuni pe cei mai exigenți într-ale curățeniei.

Apucă la întâmplare o soluție de curățare să scapi de aspectul mat și vei primi o lecție dureroasă: obiectele din inox se curăță ușor, DAR sunt foarte pretențioase la corozivi.

The Woman Magazine_GetSetClean1

Preferi să adopți strategia inversă și crezi că ai rezistența psihică necesară să privești suprafețele de inox cum se mătuiesc și se murdăresc? Ar trebui să știi, totuși, că importanța îndepărtării acelor urme depășește cu mult esteticul. Pe lângă aspectul plăcut, curățarea obiectelor din inox trebuie făcută periodic pentru a le spori rezistența la coroziune. Pentru ca oțelul inoxidabil să își păstreze proprietățile cât mai mult timp, este esențial să fie curățat periodic!

Opțiuni de curățare a obiectelor din inox

Lumea crede că o curățare frecventă va accentua deteriorarea acestuia. Însă, rezistența inoxului la coroziune este dată de un proces chimic: oxigenul din aer se combină cu cromul din oțelul inoxidabil, formând oxidul de crom. Acesta se depune într-un film pasiv care stopează coroziunea.

Curățarea noastră nu face decât să ajute acest proces natural, asigurând uniformitatea filmului protector. Altfel, petele și murdăria reduc semnificativ eficiența antioxidantă a filmului de oxid de crom.

The Woman Magazine_GetSetClean

Inoxul se întreține periodic, cu o soluție care să curețe și să dezinfecteze fără să lase dâre, urme sau alte depuneri și care să nu zgârie!

Se pot folosi atât produse speciale pentru lustruirea oțelului inoxidabil, cât și produse ecologice, preparate în casă. Produsele speciale sunt ușor de găsit și vin cu instrucțiuni clare, însă pentru cele de casă, s-ar putea să ai nevoie de câteva sugestii.

Soluții de curățare a obiectelor din inox preparate în casă

– Amestecul de apa caldă cu detergent de vase neabraziv (!) sau săpun lichid;

– Soluția de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă călduță;

– Soluția de oțet diluat în apă călduță;

The Woman Magazine_GetSetClean5

– Apă de gură pentru curățarea generală a petelor lăsate de apă;

– Sucul de lămâie proaspăt stors / oțetul alb concentrat / sucul de roșii aplicat pe calcar sau rugină;

– Pastă de dinți aplicată pe resturile alimentare întărite;

– Pastă din săpun de casa și o lingură de praf de cretă aplicată pe petele mai rezistente.

Indiferent ce varianta alegi, poți observa cu ușurință că este vorba despre:

– Soluții ușor acide pentru petele mai încăpățânate  – lămâia, oțetul, sucul de roșii;

– Soluții neutre sau ușor alcaline pentru curățarea generală – bicarbonatul de sodiu, apa de gură.

The Woman Magazine_GetSetClean4

Cum se curăță obiectele din inox

Curățarea inoxului se face în mai multe etape. Se începe cu o curățare generală, care poate fi prelungită de insistarea asupra unor pete care necesită înmuiere. Se va trece apoi la clătirea și uscarea suprafețelor, tocmai pentru a ne asigura că totul rămâne curat și neted. Iar, în final, se poate opta pentru degresarea și aplicarea unui luciu. La ultimul pas, poți folosi numeroase produse, de la spray-ul pentru geamuri la uleiul de lămâie și chiar și simplul spirt.

Se vor folosi întotdeauna doar materiale fine, precum cârpele din microfibră sau șervețelele de hârtie, iar mișcările se vor efectua în direcția șlefuirii inoxului. Dacă se opteaza pentru produse din comerț, este foarte important să se respecte întocmai instrucțiunile de utilizare.

The Woman Magazine_GetSetClean3

Și se vor evita întotdeauna bureții de sârmă, periile din oțel carbon sau orice alt material care zgârie și care poate lăsa diferite particule încorporate în suprafața inoxului. Acestea din urmă vor duce, în timp, la ruginire! Se recomandă curățarea obiectelor din inox cel puțin săptămânal, în cazul celor expuse la murdărire frecventă, și de cel puțin două ori pe lună pentru obiectele folosite doar ocazional!

Ca de fiecare dată, GetSetClean te poate ajuta să scapi de stresul curățeniei de mentenanță. Solicită o ofertă personalizată de curățenie săptămânală!

Sursă foto: unsplash.com, getsetclean.ro