Country Manager pentru Majorel de mai bine de 3 ani, Daniela Micușan a primit anul acesta distincția de CEO of THE YEAR, în cadrul ROMANIAN BUSINESS SERVICES FORUM & AWARDS 2020.
Declară despre ea că este un om al oamenilor și ca manager de oameni focusul ei principal este acela de a îi motiva prin: ascultare, mediu de lucru cât mai confortabil și bonusare pe măsura muncii depuse.
În interviul acordat The Woman ne-a povestit mai multe despre modul ei de a conduce compania, despre ce înseamnă un leader în viziunea ei dar și despre cine este ea, în timpul ei liber.
Care a fost parcursul tau profesional? Calatoria care te-a adus in acest punct
Mi-am început cariera ca profesor, după care am făcut primii pași în viața corporatistă ca expert în achiziții. Momentul de turnură a venit cu oportunitatea uimitoare de a ocupa o poziție executivă într-o companie internațională care furniza servicii de logistică.
Aș spune că am avut o creștere fulminantă bruscă, în care m-am trezit a doua zi în papucii unui om cu foarte multă putere de decizie și cu o responsabilitate și mai mare. Acționarii de-atunci au văzut în mine ceva ce eu incă nu descoperisem, iar acest lucru mi-a dat un imbold teribil de a mă ridica așteptărilor.
Mi-am luat rolul foarte în serios încă de pe-atunci, muncind de două ori mai mult ca să recuperez experiența pe care la momentul acela nu o aveam, creând un mix echilibrat de know-how, dezvoltare & leadership, lucrul cu oamenii și performanță.
Cred că parcursul meu profesional a stat sub mai multe semne, unul a fost dorința de a face lucruri importante, al doilea a fost șansa pe care mi s-a oferit de a avansa în carieră, (pe care am luat-o fără să stau pe ganduri) și al treilea semn cred că este puterea mea de muncă combinată cu pasiune și plăcere de a lucra cu oamenii. Cred ca aceste lucruri m-au format ca lider și mi-au creionat cariera într-un mod armonios.
“Cum să fiu un lider mai bun, este întrebarea cu care îmi încep ziua și la care încerc să răspund cât mai bine cu putință cu fiecare acțiune sau decizie pe care o iau.”
Cum iti motivezi colegii, mai ales in perioade dificile precum 2020?
Pentru mine motivarea echipei este o prioritate, sunt adepta vorbei teamwork makes the dream work și atunci îmi ghidez filosofia de leadership & business pe acest calapod.
Din experința mea pot să spun că oamenii au nevoie să fie ascultați și auziți, de aceea pe lângă ședințele săptămânale pe care le avem, am grijă să am discuții 1 la 1 cu toate persoanele din echipa mea. De asemenea, oferirea unei platforme coezive pentru dezvoltare profesională este un lucru pe care îl consider obligatoriu, sunt militantul numărul unu ca oamenii din echipa mea să acceseze programe de training care să-i ajute în parcursul profesional, accesul la event-uri de business, conectarea la un networking relevant domeniului din care facem parte – toate aceste lucruri sunt extrem de utile și fac diferența.
Bineînțeles, un aspect foarte important este cel de entertainment, cred că oamenii performează atunci când se simt în largul lor și când au convingerea că dorințele lor sunt auzite. Astfel, avem tot felul de acțiuni out of the box, pe care le-am mutat în mediul online: lunch-uri împreună, concursuri, video-uri amuzante prin care reușim să rupem bariera corporatistă și care ne dau incredere să fim noi înșine.
La toate acestea adaug componenta unei bonusări bazate pe performanță. Oamenii trebuie să fie răsplătiți atunci când au făcut lucruri extraordinare, cred că acest lucru funcționează de minune în combinație cu o evaluare corectă, transparentă și onestă.
Top 3 provocari dificultati cu care te-ai intalnit in cariera pana in acest moment
Având în vedere ascensiunea mea rapidă, prima provocare a fost să mă ridic așteptărilor.
A doua a fost să demonstrez că pot să fac performanță într-un rol executiv, nu doar să mă descurc și a treia provocare e să continuu să mă îmbunătățesc permanent și să nu intru într-o zonă de confort care mă plafonează. Simt că această călătorie este într-o continuă evoluție și scopul meu este să-i pot face față mereu.
Provocarea astfel este zilnică. Cum să fiu un lider mai bun, este întrebarea cu care îmi încep ziua și la care încerc să răspund cât mai bine cu putință cu fiecare acțiune sau decizie pe care o iau.
Care crezi ca sunt cele mai importante calitati ale unui lider?
Cum am menționat și mai sus, cred că una dintre cele mai importante calități ale unui lider este cea de bun ascultător. În felul acesta ajungi să-ți cunoști oamenii, să știi ce le lipsește și să poți să-i susții realmente în problemele cu care se confruntă.
De asemenea, un lider bun cred că trebuie să aibă și o intuiție bună, trebuie să știi să ‘mirosi‘ un talent și să știi cum să deschizi cortina pentru el. Răbdarea și pasiunea sunt alte două caracteristici pe care le văd esențiale în rolul de lider.
Ce sfaturi ai da unui tanar la finalul studiilor, inceputul unei cariere?
Să aibă încredere în el, dar să nu se infatueze. Nimeni nu a ajuns sus doar din noroc ☺. Totul se invață, așadar să nu-i fie frică de provocări noi, ci să vadă în fiecare lucru care îi iese în cale – o mare oportunitate.
Să nu-i fie teamă să se implice, să aibă curajul de a vorbi, să muncească acolo unde simte că are de recuperat și să fie onest cu lucrurile legate de propria persoană & de persoanele cu care interacționează.
” În familia mea s-a cântat mult, tatăl meu fiind un talentat violinist, desi făcea asta doar ca pe un hobby.”
Ce ti-ar placea sa vezi mai mult in industria din care faci parte?
Incă o dată mă simt norocoasă pentru că am găsit în Majorel România o cultură bazată pe oameni, cu foarte multe pârghii, prin care putem să creăm un mediu de lucru plăcut. Simt că viteza cu care lucrurile avansează a scindat un pic importanța și rolul omului din spatele unei căști.
Noi ne-am făcut o misiune atât pe plan local, cât și pe plan global în a fi o companie căreia îi pasă de oamenii săi, care creează programe pentru dezvoltare profesională și personală pentru angajați.
Așadar, asta aș vrea să văd mai mult din partea industriei din care fac parte, o aplecare mai abitir către nevoile reale ale oamenilor. Generațiile s-au schimbat în așa fel incât planurile de acum 10 ani nu se mai potrivesc cu nevoile actuale, astfel e nevoie de o reinterpretare/ajustare a acestora, nu doar fac parte dintr-o prezentare cu template atractiv.
Cine esti cand ai timp?
Sunt soție, fiică, prietenă și în curând voi fi mamă. În timpul liber aleg să mă regrupez, să-mi pun ordine în ganduri și să am grijă de ceea ce contează pentru mine, în afara muncii. Filosofia mea este că atunci când sunt la muncă să dau 100% din mine și când sunt în timpul liber să fiu prezentă 100% acolo.
Nu consider că este productiv să amesteci lucrurile. La serviciu să vii cu grijile de-acasă și acasă să-ți aduci grijile de la muncă. Îmi place să cred că am invățat cum să le separ și în timpul meu liber pot să cultiv femeia din spectrul personal care nu se definește prin succesele de la muncă.
În timpul liber aleg să caut să fiu fericită cu alegerile din viața mea privată. Care este și asta tot un job în sine cu provocări, reușite și câteodată eșecuri.
Ce muzică te face să te simți acasă?
Sunt adepta muzicii clasice, cu o aplecare deosebită către vioară. Asta și pentru că în familia mea s-a cântat mult, tatăl meu fiind un talentat violinist, desi făcea asta doar ca pe un hobby. Așadar, mă simt acasă când ascult bucăți muzicale din Paganini, Vivaldi, Chopin și bineînțeles, Enescu.
Cartea de pe noptieră sau autorul preferat?
Sunt fana literaturii clasice, romanele scrise de Jane Austen, Virginia Woolf, George Orwell, dar cu precădere iubesc literatura rusă, Dostoevsky, Tolstoi. Mai nou îmi ocup o bună bucată de timp citind cărți de leadership, biografii interesante ale marilor leaderi sau citind cărți care au un puternic rol educativ. Cartea mea de pe noptieră acum este: Becoming, de Michelle Obama.
Cu ce fel de oameni te înconjori?
Aleg să mă înconjor cu oameni deștepți de la care am ceva nou sau frumos de învățat. Acest lucru mi-a adus numai beneficii, pentru că doar oamenii te pot inspira să faci lucruri pe care singur nu ai fi avut curajul sa le faci. Astfel, am urmat formarea unui curs de nutriție, care m-a ajutat enorm atât pe plan profesional cât și pe cel personal și care m-a pus în contact direct cu o mulțime de oameni minunați.
Îmi place să culeg întotdeauna recomandări de cărți de filme bune, astfel mă înteleg de minune cu oamenii din industriile creative, dar recunosc că mă simt ca peștele în apă în discuții despre bugete, planuri de afaceri și P&L-uri.
Sunt fascinată de youngesterii aceștia care creează conținut pe TikTok, fiind experți nativi în comunicarea pe social media de aceea nu spun PAS provocărilor care se petrec la noi în companie și care au în prim plan generația Z. Îmi plac oamenii, de aceea caut mereu să fiu în jurul lor și caut să îmi dezvolt relații sănătoase cu persoane sincere, talentate, comunicative, vesele cu care dacă nu poți să muți munții, călătoria pănă la munte cu siguranță va fi una notabilă.
Destinația preferată de vacanță?
Oriunde unde găsesc soare, mare, liniște și armonie, devine destinația mea preferată. Este adevărat că am un soft spot pentru Republica Dominicană. ☺
Note to self?
Se află pe un tablou pe care l-am primit de la colegii mei, care spune așa: THE BEST VIEW COMES AFTER THE HARDEST CLIMB.