Despre provocările unei mame antreprenor, cu Raluca Trifan

Raluca Trifan este o fostă corporatistă, care a hotărât la vârsta de 25 de ani să își unească forțele cu soțul ei, deschizând primul restaurant Subway din provincie. Cu experiența dobândită pe parcursul carierei, investește și oferă consultanță unor start-up-uri, cel mai de succes proiect fiind Nola Kids – vânzări și închirieri scaune auto pentru copii.

Haideți să aflăm mai multe!

Povestește-ne puțin despre începutul carierei tale. Cum ai ajuns în punctul în care ai în subordine 4 restaurante Subway și te ocupi și de magazinul Nola?

Am început să lucrez de la vârsta de 16 ani. Mereu am fost foarte independentă și nu mi-a plăcut să depind de nimeni, așa că, lucram verile pentru ca la începutul școlii să îmi cumpăr manuale și îmbrăcăminte pentru școală. În timpul facultății, m-am angajat ca vânzător într-un magazin de articole sportive din mall. Fiind harnică și ambițioasă am progresat rapid în funcții de management și apoi tranziția spre domeniul HR a venit natural. În anul 2011, după căsătoria cu soțul meu Andrei, am demisionat și am început împreună aventura Subway, cu primul restaurant Subway deschis în provincie. După ce Andrei a preluat funcția de Agent de Dezvoltare Subway, am rămas să gestionez eu restaurantele noastre și el să dezvolte brandul Subway în România. Momentan deținem 4 restaurante : două în Cluj, unul în Iași și unul în Focșani și avem în plan deschiderea de noi locații în anul ce vine.

Nola Kids este un proiect de suflet, un proiect la care nu ajungeam dacă nu aveam copii. Ideea a fost a prietenei mele cele mai bune, Ramona Vecean, care a început business-ul cu un scaun auto pe care îl închiria de acasă. Acum brandul devine tot mai puternic, afacerea crește și cel mai important pentru noi este că educăm zilnic părinți și copii în ceea ce privește siguranța lor în mașină, educație care la noi în țară este deficitară. De aceea consilierea, la noi la magazin, este gratuită pentru orice client indiferent dacă cumpară sau nu scaun auto de la noi.

Care este cel mai notabil risc pe care ți l-ai asumat pe parcursul carierei?

Aș zice că cel mai notabil risc pe care mi l-am asumat în carieră a fost demisia mea dintr-o funcție confortabilă în care eram în siguranță și începerea unui business cu viitor incert în care nu aveam experiență.

Spune-ne te rog care crezi că sunt provocările unei mame antreprenor.

În primul rând, femeile antreprenor întâmpină diverse greutăți și în privința asta mă bucur să văd din ce în ce mai multe femei care au curajul și ambiția de a-și dezvolta propria afacere. Ca mamă, totul se dublează de prezența copiilor. Cea mai mare provocare mi se pare organizarea timpului în așa fel încât să reușești să fii un antreprenor bun și să îți dezvolți afacerea, dar să nu-ți răpești din timpul copiilor și al familiei. Odată ce ai reușit să faci acest lucru, restul provocărilor se rezolvă de la sine și le consider chiar necesare pentru progres.

Care consideri că sunt atuurile tale cele mai importante în activitatea pe care o desfășori?

Cred că atuurile care mă ajută în munca de zi cu zi sunt : capacitatea mea de a mă plia și adapta situațiilor și persoanelor cu care am de-a face, intuiția care nu mă înșeală niciodată, dar mai ales respectul pe care îl am pentru oamenii care lucrează cu mine sau pentru mine și familia mea.

Ai avut un mentor care te-a ghidat în parcursul tău profesional sau ai optat pentru varianta “self-learner”?

Nu pot să zic că am avut neapărat un mentor, am încercat să învăț câte ceva de la toate persoanele cu care am intrat în contact de-a lungul timpului și din toate situațiile în care m-am aflat, pozitive dar mai ales negative. Am încercat să urmez cât mai multe cursuri și să citesc cărți care să mă ajute să mă dezvolt personal și profesional, dar nu atât de mult pe cât mi-aș fi dorit. Cel mai mult învăț zilnic de la soțul meu, care este un exemplu pentru mine și care mă încurajează și mă ajută să cresc mereu.

Ce obiective ți-ai stabilit pentru perioada următoare, atât pe plan profesional, cât și personal?

Pentru următorul an, prioritatea mea numărul unu este familia. Urmează să nasc al treilea copil și mi-am propus anul ce vine să mă dedic cât de mult pot copiilor. Apoi, planul meu este să continui alături de soțul meu deschiderea de noi restaurante Subway, ale noastre și să dezvolt cât mai multe start-up-uri, lucru ce am descoperit că îmi place foarte mult, dar mai ales să continui să mă dezvolt profesional și în domenii pe care momentan nu le stăpânesc sau îmi sunt străine.

Spune-ne 3 aspecte care te definesc cel mai bine.

Cred că 3 aspecte care mă definesc cel mai bine sunt : ambiția și determinarea de a reuși în tot ceea ce fac, empatia care mă ajută foarte mult în munca de zi cu zi cu oamenii din echipa mea și calmul care mă scoate din multe situații critice.