dr.Adina Alberts: „Femeia poate atinge succesul în orice domeniu și-ar alege ea”

Dr.Adina Alberts este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați chirurgi esteticieni din țară, dar și o soție și o mamă dedicată. Ne-a vorbit despre carieră, începuturile ei, drumul spre succes, dar și despre cum a schimbat-o faptul că a devenit mamă.

1.Sunteți un model de femeie puternică, cu o carieră solidă. Au fost și sacrificii în spatele acestui succes?

Da. Am renunțat la distracții, la prieteni. Am avut multe obstacole pe care a trebuit să le depășesc. Am ales calea cea dreaptă, fără compromisuri, care este cea mai sigură, dar și cea mai grea! Apoi, din păcate, am pierdut în plan familial pentru că am divorțat. Și au urmat mulți ani în care clinica mi-a fost și casă și masă și familie și tot.

2.V-ați dorit tot timpul să faceți chirurgie estetică sau ați avut, inițial, alt plan pentru dezvoltarea profesională?

Mi-am dorit dintotdeauna să fac medicină. Iar la terminarea facultății deja aveam conturată ideea de a face o specialitate medicală dedicată frumuseții. În anii ’96-’97 se știau destul de puține lucruri despre medicină estetică în România.

3.Cum au fost începuturile în antreprenoriat?

Dificile. Am făcut mult pionierat. Dacă ar fi să o iau de la început, nu l-aș mai face. Pionieratul în acest domeniu nu este de bun augur. Sunt costuri mari pe care trebuie să le suporți. Trebuie să educi viitoarea pacientură, să îți introduci potențialii clienți în tainele acestor tratamente, să investești în publicitate, să oferi multe intervenții gratuite etc.

Ei bine, le-am suportat…Au fost ani de zile în care dacă eram la sfârșitul unei luni cu banii „tandea pe mandea” cum se spune, eram fericită! La propriu!

4.Este dificil pentru o femeie să pună pe picioare o afacere? Dar să o ducă spre succes?

Este dificil să pui pe picioare o afacere și punct! Că ești femeie sau bărbat, lucrurile stau cam la fel. Trebuie însă să găsești afacerea care ți se potrivește. Pentru mine chirurgia estetică a fost și este o pasiune. Și cred cu tărie că doar așa poți obține performanță.

5.Care au fost principalele lecții invătate în primii ani de antreprenoriat?

Vorbim de un domeniu delicat, în care obiectul muncii este omul, femeia cu precădere, și ca să fiu și mai clară, frumusețea ei. Experiența te învață cum să abordezi o temă sau altă, cum să expui beneficiile și să prezinți și riscurile.

Este adevărat că fiind femeie, mi-a fost ușor să ofer explicații de specialitate și sfaturi utile. M-am folosit mereu de empatia care mă caracterizează. Îmi este ușor să mă pun în locul pacientelor mele și, cu știința mea, să aleg pentru ele cele mai bune variante de tratament.

6.Ce sfaturi le-ați oferi celor care sunt la început de drum din acest punct de vedere?

Ooo, este un domeniu fabulos. Să-și urmeze visul! Dar să o facă cu onestitate și dăruire. Fără onestitate, te vei împiedica rapid. Deci, dragi colegi mai tineri, fiți sinceri cu pacientele voastre! Și ar mai fi un aspect foarte important! Fiți precauți! Un „plan de tratament” trebuie întocmit în așa fel încât să nu „tai” prea mult…. pentru că nu mai ai de unde să pui la loc. Mai bine „tai” mai puțin și revii după o perioadă și mai „tai” încă o data dacă e cazul.

7.Ați fost tot timpul o femeie foarte discretă.A fost dificil să gestionați, din perspectivă expunerii, căsătoria cu omul de afaceri Viorel Cataramă?

Am fost mereu discretă, așa este. Am fost discretă cu viața mea privată pentru că fericirea se dezvoltă și înflorește departe de ochii lumii. L-am întâlnit pe soțul meu la maturitate, aveam 41 de ani. Eram încrâncenată în munca mea și el m-a „scos” din clinică.

El m-a făcut să îmi doresc să mai fac și altceva, el mi-a oferit relaxarea după care, poate, tânjeam; m-a făcut să înțeleg că e important pentru mine să fiu femeie. Timp de 2 ani ne-am acomodat viețile noastre, le-am acordat vibrațiile, ne-am completat idealurile și perspectivele. Nu a fost ușor, recunosc. Dar am izbândit! Avem o familie minunată și simțim împlinirea în suflete.
IMG_1865a2 mica

 

8.Cum v-a schimbat căsătoria?

Căsătoria a fost celebrarea iubirii noastre! M-a făcut să mă simt „întreagă”.

9.Cum a fost trecerea de la femeia de succes, la soția unui om de afaceri prosper?

Această trecere cum spuneți dvs, nu a existat. Aceste însușiri sau calități coexistă, și zi de zi mă străduiesc să fac față cu brio solicitărilor venite din ambele părți.

10. Sunteți mamă. Cum v-a schimbat viziunea asupra vieții venirea pe lume a fetiței dumneavoastră?

Despre acest subiect aș putea vorbi zile….fără să simt că pot să mă satur sau să spun tot ce este de spus. Calitatea de mamă este unică. Am cunoscut iubirea absolută! Și îi mulțumesc Divinității că mi-a oferit această șansa!

Mi-e dor de fetița mea în fiecare moment. Noaptea intru la ea în cameră și îmi vine să o trezesc pentru că mi-e dor de glasul ei, de ochișorii ei, de propozițiile ei haioase, mi-e dor de ea.

11. Spuneați, într-un interviu, că în primele luni după ce ați născut ați luat în considerare inclusiv să vă dedicați complet creșterii fetiței. Cum s-au așezat lucrurile insă după trecerea acelor prime momente?

Exact așa am simțit. Doar că aș fi făcut o greșeală. Vreau să ofer un exemplu bun copilului meu și cred că o femeie cu o carieră frumoasă este cel mai bun exemplu pentru copilul ei.

Și trebuie să mai recunosc, lăsând modestia la o parte, că în lunile în care am lipsit de la clinică, pacienții mei „mi-au dus dorul”!

12. Cum vreți să vă educați fiica? Doriți să devină o femeie puternică, independentă, sau o femeie mai familistă din start?

Eu sunt un fîn observator…”de vină” e meseria mea. Am observat deja niște lucruri la Briana. Este foarte destoinică, ordonată, puternică, perspicace, perseverență. Da, știu, are doar 3 ani. Dar vă rog să mă credeți că sunt uimită să o văd cum adună scamele de pe jos și le pune la gunoi, cum își cară singură jucăriile și nu lasă pe nimeni să o ajute, cum intervine între noi maturii dacă simte că se aprind puțin spiritele, că deh, se mai întâmplă!

Petrece foarte mult timp la clinică împreună cu mine, știe personalul, pe fiecare pe nume, este foarte apropiată și sociabilă.
Briana va fi, în mod cert, o femeie care va face diferența în epoca pe care o va trăi.

13. Femeia anului 2018 pare că se masculinizează tot mai mult în drumul ei spre succes. Credeți că merită făcut un astfel de compromis?

Ați atins un subiect foarte important. Da. Ca să atingi apogeul în cariera pe care ți-ai ales-o este nevoie de nerv, tărie de caracter, de putere de decizie, de mâna forte pe care angajații să se sprijine și care să ghideze tot. Da, acestea sunt atribute bărbătești. O femeie poate face față, nu e greu. O femeie poate munci cot la cot cu un bărbat, ca un bărbat, și astfel poate atinge succesul în orice domeniu și-ar alege ea.

O femeie nu trebuie să uite, însă, că ceea ce o va face cu adevărat fericită va fi familia ei și copilul ei!

14. Cum percepeți un lider feminin al schimbării?

Femeia are menirea ei. O femeie nu este inferioară bărbatului, ea este doar diferită. Cred că locul femeii în societate este bine definit. Orice meserie care necesită delicatețe, empatie, rafinament, dăruire, răbdare, perseverență, spirit critic și autocritic, simțul măsurii și al ridicolului i se potrivește unei femei. Și în orice breaslă de acest gen, femeia poate fi un lider de succes.

15.Care rol credeți că poate fi îndeplinit mai bine: cel de om de afaceri, cel de mamă?

Ambele, la fel de bine. Organizarea vieții, găsirea punctelor comune care să le îmbine pe amândouă, educarea corectă și atentă a copilului, puterea exemplului pe care părintele îl oferă celui mic…toate acestea au un rol definitoriu.

Sunt atâtea cazuri de medici ai căror copii au petrecut mult timp jucându-se prin spitale în dorința de a fi cât mai aproape de părinții lor. Și au devenit ulterior tot medici. Nu e nimic rău în asta!

16.Dacă ar fi să schimbați modul în care se face acum învățământul de stat, clasic, ce ați schimba?

Probabil multe! Nu mă faceți să vorbesc, sunt foarte dezamăgită.

17. Cum credeți că ne putem pregăti copiii pentru contextul în care vor trăi?

Oferindu-le iubire, suport emoțional, fiindu-le mereu aproape, arătându-le bucuria imensă pe care o simțim atunci când am reușit să facem ceva măreț cu propriile noastre mâini.

Adică să-i motivăm corect.

 

sursa foto: arhiva personală

By Bianca Suciu Sharma 

bianca-sharma

Bianca este un jurnalist cu aproape nouă ani experiență în televiziunea de știri. A făcut parte din echipa Realitatea TV și, ulterior, din echipa Digi24. După acești ani în care a fost reporter, corespondent, realizator de emisiuni și, pentru o scurtă perioadă, prezentator de știri, Bianca a decis să se îndrepte înspre online unde a pus bazele platformei de dezvoltare profesională www.allaboutjobs.ro și firmei de comunicare www.communicator.ro.

În plus, Bianca a început să își construiască o carieră în domeniul marketing, în cadrul unei companii multinaționale.