Feminismul a strălucit la Gala UAD 2018

An de an, în luna iunie, iubitorii de modă și frumos își dau întâlnire la Cluj-Napoca pentru a se bucura de un nou val de inspirație la Gala Absolvenților UAD. Tinerii designeri, absolvenți ai programelor de licență și masterat din cadrul Universității de Artă și Design, aprind pentru prima dată lumina reflectoarelor deasupra caietului cu schițe și își lasă creațiile să defileze, să dea mesajul lor mai departe invitaților.

Inspirați de ideologii, de alte forme de artă sau, pur și simplu, de aspecte ale societății în care trăiesc, studenții capturează mesajele în țesături și texturi.

The Woman Magazine_Gala UAD6

În 2018, pe podiumul amenajat în incinta Platinia Shopping Center, privirile au fost captate de glam, culoare, joc de materiale și stiluri, trecere gradată de la delicatețe la punk, de la inspirație victoriană la avangardă, de la explozie la tăcere.

Cuvântul-cheie al acestei ediții a Galei UAD? Feminism! Nu puțini dintre cei 21 de tineri designeri au abordat această temă în diferite forme – fie că vorbim de reprezentații ale mișcării feministe, de stereotipuri feminine sau de manifestări ale noului val de feminism.

The Woman Magazine_Gala UAD3

Fiecare a strălucit în felul lui și a fost apreciat cu premii oferite, pe rând, de sponsorii evenimentului. Cele mai multe aprecieri le-au primit Alexandru Pop (7 premii) cu „The virAGOs” și Raul Lazăr (5 premii) cu „Glam Anarchy”.

„Am căutat să hibridizez corpul uman printr-un joc de volumetrii care exagerează silueta feminină, dar care împrumută și caracteristici specifice siluetei masculine. Am studiat cele 4 valuri ale feminismului care au dat naștere unor repere vestimentare pe care le-am urmărit în momentul conceperii colecției cum ar fi fusta mini, o piesă mai mult simbolic reprezentată în colecție, dar și costumul masculin, adaptat siluetei feminine.”, a povestit pentru evenimentar.ro cel mai premiat student de la gală, Alexandru Pop.

The Woman Magazine_Gala UAD5

Lista completă a premianților arată în felul următor:

Premiile Perwol: Premiul de originalitate: Alexandru Pop, Paula Clitan

Premiul Syoss – Premiu pentru inovație: Veronica Tomoș

Premiul Jolidon: Alexandru Pop

Premiul Mac Cosmetics : Alexandru Pop

ROUTE 66 și Marie-Antoinette: Mădălina Stan, Paula Clitan

Premiul Vestige: Raul Lazăr

Premiul Datsa Textil: Raul Lazăr

Premiile Artigiana House: Raul Lazăr, Bianca Ilonca, Veronica Tomoș, Alexandru Pop, Ștefan Toma, Smaranda Buc, Paul Pădruraru, Vlad Pavel

The Woman Magazine_Gala UAD4

Premiile oferite de Alin Gălățescu – 6 + 2 premii :

– Alexandra Burtiuc, Paula Itan, Alexandru Pop, Romică Toma, Smaranda Buc, Raul Lăzar;

– Alexandra Burtiuc și Veronica Tomoș

Premiul descusut.ro: Alexandru Pop

Premiul Morphoza: Bogdan Benea

Premiul Molecule F: Alexandru Pop

Premiul V for Vintage: Raul Lazăr

Premiile oferite de Matei Miko – 10 premii.

Gala s-a încheiat cu manejul absolvenților, momentul în care fiecare creator a trecut el, pentru un moment, în lumina reflectoarelor.

by Izabela Rădoi, junior editor The Woman Magazine

Izabela studiază Publicitatea în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. A explorat domeniul creativ din mai multe perspective: copywriting, social media, organizare de evenimente și jurnalism. Motto-ul ei? ,,Creativity is intelligence having fun.”

Surse foto/video: arhivă The Woman, evenimentar.ro, arhivă Amalia Bot