FOMO – Fear of Missing Out. Ce este acest fenomen și cum putem să îi combatem efectele?

În ultima perioadă în revistele de specialitate a fost adus în discuție un concept oarecum controversat, FOMO sau Fear of Missing Out. Acest fenoment a fost studiat și dezvoltat de către anumiți cercetători și psihologi, iar concluzia la care s-a ajuns este că FOMO reprezintă o stare de neliniște pe care oamenii o dezvoltă ca urmare a faptului că sunt expuși la prea mulți stimuli externi și nu pot lua o decizie clară și asumată.

Unul dintre principalii factori care declanșează această stare este interacțiunea și accesarea diferitelor rețele de socializare. Constant, persoanele care utilizează social media se simt bombardate cu mesaje de promovare a unor produse sau, în unele situații, postările persoanelor apropiate le cauzează stări de invidie sau de neliniște.

În majoritatea cazurilor, oamenii sunt de părere că puteau alege un alt eveniment, un alt concediu sau o altă interacțiune socială care ar fi putut să le aducă un nivel mai ridicat de satisfacție.

Există câteva metode simple prin care o persoană poate reduce efectele FOMO, se poate bucura de alegerea făcută, fără a mai trăi sentimentul de neliniște că cealaltă opțiune ar fi fost mai corectă.

Reducerea timpului petrecut pe rețelele de socializare

Poza_2

sursa foto: https://pegfitzpatrick.com/10-ways-trello-will-make-you-a-social-media-management-pro/

Reducerea numărului de ore petrecut accesând rețelele de socializare poate reduce efectele stării de neliniște sau de anxietate pe care o persoană o poate dezvolta fiind expusă la anumiți stimuli.

Este important să fie alese cu atenție paginile și persoanele urmărite, iar dacă nu sunt trezite sentimente pozitive sau de admirație, atunci este necesară o nouă evaluare a urmăritorilor. Eliminând sentimentul de frustrare sau neliniște va genera o stare de spirit pozitivă și anumite schimbări în comportament și atitudine.

Prezentul – nu se pot schimba situații din trecut și nu se pot controla decizii din viitor

Importanța prezentului poate fi trecută uneori cu vederea, există posibilitatea ca oamenii să fie distrași de anumite situații din trecut sau chiar din viitor, iar acest lucru să le modifice percepția asupra prezentului.

Poza_3

 

sursa foto: Pinterest

 

Una dintre cele mai importante lecții pe care budiștii au oferit-o lumii este să enjoy the moment and be present. Nu există persoană care să trăiască două stări contradictorii în același timp, dacă există o stare de frică permanentă în gând, creierul nu se poate concentra la starea de satisfacție care ar putea exista în acel moment.

Gratitude, recunoștință pentru toate lucrurile pozitive de care avem parte în viață

Uneori mai puțin înseamnă mai mult, depinde doar de perspectiva din care sunt privite lucrurile. În ceea ce privește termenul de gratitude, majoritatea oamenilor nu știu să-l cultive.

O schimbare a viziunii sau un unghi diferit din care să poate fi observate aspectele pozitive ale vieții face o diferență majoră în ceea ce privește starea de spirit a unei persoane.

Presiunea socială care se exercită asupra individului, zi de zi, poate ajunge să ii debalanseze echilibrul emotional, iar unul dintre principalele efecte ale acestui dezechilibru este FOMO.

Lucrurile mărunte, micile plăceri vinovate sau mai puțin vinovate pot face o diferență la nivel de subconștient. Există multe lucruri pentru care oamenii ar putea fi recunoscători, de la faptul că s-au trezit dimineața până la conștientizarea că au un telefon mobil sau un laptop, implicit că au acces la tehnologie și informație.

Poza_5

sursa foto: Pinterest

Rata persoanelor care suferă în urma efectelor ale Fear of Missing Out este din ce în ce mai ridicată, evoluția tehnologică și diversitatea opțiunilor din mediul înconjurător pot conduce la un dezechilibru emoțional.

Uneori, cel mai bun lucru pe care cineva îl poate face este să se retragă pentru câteva momente, să respire adânc și să conștientizeze cât de important este să fii prezent, doar să lase lucrurile să curgă fără dorința de a controla viitorul sau a regreta trecutul, just be present.

By Brindusa Moldovan, Junior Consultant @ MHP – A Porsche Company

38902164_1901289206576683_6350598850717155328_o

Cred că expresia „corporatist în timpul zilei și content writer după orele de program” mi se potrivește cel mai bine în momentul de față. În prezent, sunt angajată la MHP – A Porsche Company ca si Junior Consultant unde am ocazia sa lucrez cu diferite tehnologii precum SAP, SQL sau Cognos.