Hygge sau cum să descoperi fericirea

Un concept despre care se vorbește din ce în ce mai des în ultima perioadă este Hygge sau arta fericirii. Noțiunea a fost împrumutată de la populația daneză, desemnată ca fiind cea mai fericită din Europa, ocupând locuri fruntașe în diferite topuri elaborate în cadrul unor studii precum Gallup World Poll, World Value Survey și European Quality of Life Survey.

The Woman Magazine_Hygge1

Deși, aparent, taxele crescute, clima deloc prietenoasă și programul încărcat de lucru par să stea în calea fericirii danezilor, aceștia se ghidează după o serie de principii esențiale, prin care reușeșc să își păstreze nivelul de serotonină mereu ridicat. Iată doar câteva dintre ele:

Confortul căminului tău

Danezii pun foarte mult accent pe design-ul minimalist. Alb, gri sau albastru furmuriu sunt culorile de bază în decorarea casei, dar și a spațiului de lucru. Se pune accent pe iluminare, lumânările fiind nelipsite chiar și în timpul zilei. Confortul este intensificat printr-un număr mare de perne, prin pături călduroase și covoare pufoase. În amenajare, se merge des pe elemente discrete, funcționale și pe diversitatea de texturi.

The Woman Magzine_Hygge2

Umple casa de oaspeți

Nimic nu accentuează mai tare fericirea decât socializarea sănătoasă, față în față. Cheamă cât mai des prietenii sau rudele în vizită și bucurați-vă împreună de o atmosferă caldă. E timpul să scăpăm de ideea că musafirii sunt o corvoadă și să ne axăm mai mult pe interacțiune decât pe întrebarea Cu ce îi servim?”.

Măncare bună, împreună

Mâncarea este mai degrabă văzută ca un ritual de către danezi. De la selectarea rețetei, până la mersul la piață și gătitul în sine, toate se fac cu atenție, bună dispoziție și… în familie. Printre alimentele preferate se numără produsele de patiserie, carnea, dulciurile, cafeaua și neapărat, în timpul sezonului rece, ciocolată caldă cu multe bezele deasupra.

The Woman Magazine_hygge4

După mâncare, desigur, mișcare

Produsele enumerate mai sus nu sunt tocmai cele recomandate de nutriționiști, ci, din contră, par să fie aliatul unei vieți total nesănătoase. Cu toate acestea, rata obezității în rândul populației daneze se menține scăzută datorită sportului. Moderația în consumul acestui tip de alimente în combinație cu activități precum plimbările cu bicicleta, mersul alert sau jocurile sportive practicate cu prietenii sunt doar câteva metode de a se menține în formă.

Bucuriile mici ale vieții

Bucură-te de tot ce e în jurul tău: de o rază de soare, de un zâmbet al celor dragi, de un cuvânt încurajator sau de o întâlnire cu un prieten drag. Simplitatea și modestia sunt principalele componente ale Hygge.

Descoperă ce te face fericit

Găsește un hobby și practică-l cât poți de des. Chiar dacă familia și prietenii sunt un element important, cea mai eficientă comunicare trebuie să rămână cu tine. Ia-ți câteva minute pe zi și petrece niște timp prețios cu tine – va fi stropul necesar pentru a fi complet fericit.

Despre toate aceste principii, dar și despre multe altele poți citi în cartea lui Meik Wiking – Hygge. Rețeta daneză a fericirii”.

The Woman Magazine-hyggebook

by Izabela Rădoi, junior editor The Woman Magazine

Izabela studiază Publicitatea în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. A explorat domeniul creativ din mai multe perspective: copywriting, social media, organizare de evenimente și jurnalism. Motto-ul ei? ,,Creativity is intelligence having fun.”

Surse foto: unsplash.com, hygge-corner.com