„Îmi iubesc meseria atât de mult încât, nici nu vreau să mă gândesc la ce aș putea să fiu dacă nu aș fi actriță”, Ștefana Badiu, cofondatoare Dream & Act

A lucrat un deceniu în domeniul economic, pentru cele mai mari corporații din România, dar a ales să renunțe pentru a-și urma pasiunea din copilărie: actoria. A urmat o a doua facultate, respectiv Facultatea de Arte, specializarea Arta Actorului, renunțând, astfel, la profesia de economist.

 

În prezent, Ștefana Badiu împărtășește iubirea pentru actorie și cu ai săi cursanți din cadrul școlii Dream & Act, a cărei cofondatoare este. 

 Stefana Badiu The Woman2

Ați fost economist. Cum ați ajuns să practicați actoria?

 

Pasiunea pentru actorie a început de când eram copil. Obișnuiam să mă joc de-a sclava Isaura prin casă, iar în școala generală participam la cercul literar de română, dar și la concursuri de poezii, unde mi-am dat seama că am abilitatea de a învăța foarte repede sute de poezii. Când a trebuit însă să aleg liceul pe care să îl urmez, mama m-a îndrumat să aplic la Liceul Economic, deoarece a considerat că meseria de economist este una „asigurată”. Ulterior, am urmat o facultate cu profil economic, devenind economist cu diplomă. Pe perioada studiilor am lucrat în mai multe domenii, pentru a mă întreține, iar după finalizarea acestora, am urmat calea multinaționalelor și a economiei. 

 

Timp de 10 ani am fost economist, până în 2009, când s-a produs o schimbare în viața mea. În urma unui accident la schi, precedat de o perioadă lungă de recuperare, am avut timp să-mi fac o analiză a vieții mele. Mi-am dat seama că eram nefericită cu statutul de economist, așa că am decis să schimb asta. 

 

Așa că m-am înscris la Facultatea de Arte, specializarea Arta Actorului, chiar dacă în paralel am continuat să lucrez în economie. A fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea, dar și cea mai zbuciumată, fiind marcată și de divorț. 

 #photofloriancom #florianmarin #iulie2019 #nudetattoo2019  by www.photoflorian.com

Totuși, sunt de părere că am luat cea mai bună decizie a vieții mele, aceea de a-mi urma pasiunea. Încurajez pe toată lumea să își urmeze pasiunile și dorințele, indiferent de vârsta pe care o au. Acum, nu-mi pot imagina viața fără meseria de actor, fără a gândi ca un actor, fără a mă uita la oameni și la experiențele vieții prin prisma unui actor. Iar acest lucru este o binecuvântare pentru mine.

 

Meseria dumneavoastră de actor se definește foarte bine și prin prisma școlii pe care ați fondat-o. Cum și când a început povestea școlii de actorie Dream & Act?

 

În anul 2013, am participat la un eveniment de Public Speaking, unde le-am cunoscut pe cele care aveau să îmi devină, o lună mai târziu, partenere: Irina Bescuca și Mădălina Berdila. Într-o discuție la o terasă, cele două au observat pasiunea mea pentru actorie și s-au arătat dornice să urmeze și ele măcar un curs pentru actori amatori. Le-am recomandat inițial cursul unui fost coleg de facultate, Ninel Petrache, un profesor minunat, care însă nu mai ținea clasa în acei ani. Așa că, într-un entuziasm sincer, le-am spus: „Hai să ne facem noi școala noastră de actorie și îl chemăm pe el să predea la noi!”. Și așa s-a și întâmplat. Am învățat arta predării actoriei de la Ninel, urmând, ulterior, să încep să predau singură, și, mai târziu, alături de colega mea, Irina Bescuca.

 © Ruxandra Scripcariu

Cum ați descrie toți acești ani de Dream & Act?

 

Cred că toți acești ani de când am fondat Dream&Act au fost cei mai minunați ani din viața mea.

Ne-au trecut foarte mulți oameni pragul, am avut peste 70 de grupe de cursanți și ne bucurăm că am reușit să le insuflăm pasiunea pentru actorie.

 

Desigur, lucrurile s-au schimbat în contextul actualei pandemii, ca în cazul tuturor business-urilor. Inițial, am decis să luăm o pauză de două săptămâni, timp în care am căutat soluții viabile pentru a ne putea continua activitatea. Astfel am decis să ne continuăm online cu grupele pe care le avem și să încercăm chiar să deschidem o grupă nouă, tot online. Lucrurile au decurs chiar mai bine decât ne așteptam. Au fost și câteva persoane care au decis să renunțe o perioadă și să reia cursurile fizic, atunci când acest lucru va fi posibil.

 

Am deschis și acea grupă nouă online și dacă inițial am susținut workshop-uri online, am continuat apoi să ne vedem video zi de zi. 

 

Pe lângă școala de actorie, sunteți și actor. În ce distribuții vă vom putea vedea?

 

Mă puteți vedea în distribuții precum: „Flagrant”, „Când Cupidon e chior”, „Caragiale Remix”, „Dublu sens”. Totodată, înainte de a intra în starea de urgență, aveam ultimile repetiții pentru un spectacol foarte drag mie, „Domnisoarele din Avignon”, în regia lui Bogdan Gagu. 

 

Este dureros că noi actorii nu putem juca și îmi este foarte dor de scenă. Însă sper că lucrurile vor reveni curând la normal și vom putea să ne bucurăm publicul din nou. 

Stefana Badiu The Woman1