„În 2020, am învățat o adevărată lecție despre curaj și despre cât este de important să te poți reinventa în orice moment ca să treci peste obstacolele întâmpinate” | Iuliana Anton, fondatoare Wantsome 

Iuliana Anton este fondatoarea Wantsome, Academia Prietenoasă de IT, care pune la dispoziția celor care își doresc să acumuleze mai multe informații despre acest domeniu, dar și celor care simt nevoia de o reconversie profesională, o paletă largă de cursuri de specializare.

 

Anul 2020 a fost unul mai degrabă bun atât pentru Iuliana, cât și pentru companie deoarece provocările întâmpinate i-au ajutat să se dezvolte. În contextul crizei epidemiologice, cursurile au fost mutate exclusiv în online și astfel au devenit accesibile pentru un public care nu era vizat până în acel moment, cum sunt oamenii din alte orașe sau chiar din alte țării. 

 

Ce te-a convins să înființezi Wantsome, Academia Prietenoasă de IT?

Până să înființez Wantsome, aveam deja agenția de recrutare IT’s Wise și foarte mulți apropiați din domeniul HR cu care discutam frecvent despre nevoile pieței. Așa mi-am dat seama cât sunt de importanți acești oameni cu cunoștințe practice din alte domenii și cât de multă valoare pot aduce echipelor IT.

Când ideea a fost validată de piață și am văzut cât de ușor au fost absorbiți în procesele de recrutare și cât de mult i-au ajutat toate informațiile învățate alături de noi, am fost convinsă că înființarea Academiei Prietenoase de IT este cea mai bună decizie pe care o puteam lua la momentul respectiv. 

 

wantsome

Cum îți începi diminețile? Care este ritualul tău pentru fiecare start de zi?

Îmi încep diminețile întotdeauna alături de familia mea. Îmi place foarte mult să am grijă de băieții mei și să le pregătesc micul dejun, să stau cu ei de vorbă despre școală, despre planurile pentru ziua respectivă și să ne organizăm.

Apoi, bineînțeles, îmi fac o cană mare de cafea și încep să analizez ce am de făcut în acea zi, ce task-uri sunt de rezolvat atât la Wantsome, cât și la IT’s Wise și, cu siguranță, îmi rezerv timp să mă gândesc la ce am putea schimba pentru a deveni mai buni în ceea ce facem. Îmi place mereu să caut provocări noi și cred că acest lucru ne ajută să ne dezvoltăm. 

Cum a fost 2020 pentru industria din care faci parte? 

Pentru IT, 2020 a fost un an care a avut impact preponderent asupra dinamicii de lucru, accentuând politica de muncă remote. De asemenea, procesele de recrutare au fost afectate, însă nu au fost închise complet, ci mai degrabă înghețate până când companiile au înțeles ce se întâmplă și au creionat câteva posibile scenarii. 

 

Au fost afectate proiectele care țineau de domeniul turismului, cum era însă de așteptat. A fost o reacție ca la domino, când turismul a fost blocat aproape complet și bugetele către proiectele IT au fost tăiate.

Însă, cred că 2020 a scos la lumină importanța IT-ului, a skill-urilor tehnice pe care Wantsome paria deja de mult timp. Ni s-a demonstrat încă o dată cât de mare este nevoia de digitalizare în România și cât de departe suntem la acest capitol de țările occidentale.

Cred că lecția aceasta le arată românilor câte șanse au, de fapt, în această industrie, cât de mult pot crește și cât se pot dezvolta în IT. 

 

Care este lucrul care te motivează cel mai mult în activitatea ta?

Îmi găsesc energie și motivație din foarte multe direcții. Este foarte importantă perspectiva din care privim și ce vrem să luăm din tot ce este în jurul nostru. Eu, cel mai mult, sunt motivată de oamenii pe care îi întâlnesc, de poveștile lor, de curajul cu care aleg să treacă prin acest proces de reconversie și să o ia de la capăt.

Când primim mesaje de la mentori sau de la cursanți cu vești bune despre o nouă angajare, ne bucurăm mult și ne aducem aminte de fiecare dată de ce am ales să înființăm Wantsome. 

A existat un mentor până acum în activitatea ta profesională care să te inspire și motiveze? Dacă da, care sunt sfaturile pe care ți le-a recomandat și cum te-au ajutat acestea în activitatea ta de zi cu zi?

Cu siguranță, au existat mentori de-a lungul activității mele profesionale. Până să decid că vreau să fiu antreprenor, am lucrat ca specialist în HR, în companii IT cu management israelian.

Alături de ei, am învățat cele mai multe lecții despre cum se face business, despre cât de important este să rămâi smerit (humble) – indiferent de funcție – și, mai ales, despre cât de mult contează să ai coloană vertebrală și să îți respecți valorile în activitatea de zi cu zi.

Aș mai spune că tot de la ei am învățat ce înseamnă să negociezi, pentru că știm cu toții cât de pricepuți sunt ei în această direcție. Toată această perioadă m-a ajutat mult, m-a format ca profesionist, m-a dezvoltat și m-a făcut să conștientizez cât de departe pot ajunge dacă nu mă opresc din a mă autoprovoca. 

 Iuliana Anton, fondatoare Wantsome

Spune-ne o lecție importantă pe care ai învățat-o în anul 2020.

În 2020, am învățat o adevărată lecție despre curaj și despre cât este de important să te poți reinventa în orice moment, ca să treci peste obstacolele întâmpinate. Noi, la Wantsome, am avut mereu o reticență legată de cursurile online, însă, pandemia ne-a obligat să ne mobilizăm toate forțele și să ne îndreptăm către mediul online cu toate cursurile, iar rezultatul a fost unul încântător. 

 

Am avut o deschidere fantastică către un public la care nu puteam ajunge până atunci, oameni din alte orașe unde nu avem sediu fizic sau chiar români din alte țări. În mai puțin de trei zile, am pus la punct toată infrastructura și am început să susținem cursuri cu mentorat IT online la aceleași standarde de calitate. Astfel, cursanții au fost plăcut surprinși de beneficiile pe care le-au obținut în acest mod. 

Ce așteptări ai de la anul 2021 din perspectivă profesională? Dar pe plan personal?

Din perspectivă profesională, în 2021 îmi propun ca Wantsome să aibă cel puțin aceleași rezultate ca anul trecut. Totodată, iau în calcul și extinderea activității dincolo de granițele țării și dezvoltarea unei strategii prin care să ajungem la românii plecați din țară care sunt în căutare de noi oportunități în carieră. Și, de ce nu, să facem și cursuri exclusiv în limba engleză prin care să ne adresăm tuturor celor care vor o carieră în IT sau vor un upgrade de skill-uri. 

 

Pe plan personal, îmi concentrez energia și atenția asupra băieților pentru că anul acesta sunt în clasa a VIII – a și au mare nevoie de suportul meu. 

 

Ce crezi că ar putea fi îmbunătățit la domeniul din care faci parte?

IT-ul este un domeniu dinamic, în continuă dezvoltare. Din experiența mea pot spune că e un domeniu care nu se compară aproape deloc cu celelalte, mai exact de la flexibilitatea arătată angajaților, la aprecierea față de creativitate și deschiderea către inovație. Evident că întotdeauna este loc de mai bine și de îmbunătățiri, însă, cred că cei din IT se adaptează rapid și își îmbunătățesc activitatea pe măsură ce răspund tot mai multor provocări.  

Iuliana Anton, fondatoare Wantsome 

Care este cartea și/ sau artistul preferat?

În general, citesc foarte multe cărți, articole, diverse materiale, mai exact, tot ce îmi pică în mână. O carte recentă care mi-a plăcut foarte mult este „Designing your life” scrisă de Bill Burnett și Dave Evans. Din această lectură am învățat foarte multe despre puterea pe care o avem în a ne contura traseul de viață dorit. Sunt multe exemple și povești despre oameni care au învățat cum să identifice dezechilibrele din viața lor și cum ar putea să le corecteze, dar și exemple de oameni care au ajuns în situația de a-și schimba complet domeniul în care să profeseze, în pofida cursurilor terminate. 

 

E important să înțelegem că puterea este la noi, la felul în care ne programăm mintea și cum analizăm situațiile în care ne aflăm. Niciodată nu este prea târziu să facem o schimbare care să fie în concordanță cu valorile, cu nevoile sau dorințele noastre.

Niciodată nu este bine să lăsăm societatea să ne influențeze prin credințele sale disfuncționale precum e prea târziu, diplomele ne influențează cariera sau dacă ai succes vei fi fericit. Asta e ceea ce ne învață cei doi autori și ceea ce cred și eu cu multă convingere.

La Wantsome, încerc cât de mult pot să îi inspir, încurajez și motivez pe cei care vor să facă o schimbare, dar sunt copleșiți de întrebări și frici. 

 

Cât despre un artist preferat, aș spune că lista e lungă și ar fi greu să aleg. Îmi plac mult artiștii care sunt autentici, care transmit emoții și care reușesc să îi transporte pe cei care le consumă arta în altă stare. 

 

Dacă te-ai întoarce în trecut, cine sunt oamenii cu care ai prefera să te înconjori? 

Dacă m-aș întoarce în trecut, cred că aș face aceleași alegeri, pentru că ele mi-au adus lecțiile de care aveam nevoie pentru a fi un om mai puternic și mai bun. M-aș înconjura de aceiași oameni faini și smart pe care îi am alături și acum. Profit pe această cale pentru a le mulțumi din toată inima.