Începe Festivalul Internațional de Film de la Veneția, cel mai vechi festival de film din lume

Festivalul Internațional de Film de la Veneția, recunoscut oficial de Asociația Internațională a Producătorilor de Film, este cel mai vechi festival de film din lume. Alături de Festivalul Internațional de Film de la Cannes și Festivalul Internațional de Film de la Berlin, acesta este unul dintre cele mai importante festivaluri de acest tip („Big Three”).

venetia 3

Fondat în anul 1932, festivalul s-a născut de la ideea președintelui Bienalei de la Veneția, contele Giuseppe Volpi di Misurata, dar și a lui Luciano De Feo. Începând cu anul 1935, festivalul a devenit un eveniment anual, sub conducerea lui Ottavio Croze.

Anii 1940 au reprezentat una dintre perioadele cele mai dificile, presiunile politice distorsionând și afectând desfășurarea festivalului. Bazele pentru restabilirea prestigiului internațional au fost puse mult mai târziu, în cadrul ediției din anul 1979.

U.S. actor Clooney gestures as he arrives on the red carpet for the premiere of "Gravity" at the 70th Venice Film Festival

Festivalul de film face parte din Bienala de la Veneția, fondată de Consiliul Orașului Venețian în 1895, având ca scop promovarea diferitelor laturi ale cinematografiei internaționale, sub toate formele sale: artă, divertisment sau industrie, într-un spirit de libertate și dialog.

Astăzi, Bienala include o serie de evenimente separate, printre care: Expoziția Internațională de Artă, Festivalul Internațional de Muzică Contemporană, Festivalul Internațional de Teatru, Expoziția Internațională de Arhitectură, Festivalul Internațional de Dans Contemporan și Carnavalul internațional al copiilor.

venetia 1

De la înființarea sa și până în prezent, Festivalul de Film de la Veneția a devenit unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film, desfășurându-se anual pe insula Lido, din Veneția, Italia. Proiecțiile din cadrul acestuia au loc în Palazzo del Cinema, de pe Lungomare Marconi, dar și în alte locații din apropiere.

Programul ediției de anul acesta a fost anunțat în cadrul conferinței oficiale de presă din 27 iulie 2017, de la Cinema Moderno, din Roma. Cea de-a 74-a ediție a Festivalui Internațional de Film de la Veneția este programată să se desfășoare în perioada 30 august – 9 septembrie 2017, în regia lui Alberto Barbera.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: telegraph.co.uk, italianbuddy.com, buono-italia.com. Sursă articol: labiennale.org